Σκληρές εικόνες πολέμου από το μέτωπο της πολύπαθης Φαλούτζα

207798-xxfalluja-slide-zw8k-superjumbo

07/08/2016

Η Φαλούτζα ήταν η πρώτη ιρακινή πόλη που έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους πριν από δυο χρόνια.

Οι τζιχαντιστές είχαν όλο αυτό το διάστημα μπροστά τους για να μάθουν την πόλη και να σπείρουν παγίδες παντού.

Μετά από μια μακρά πολιορκία οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν και πάλι το κέντρο της πόλης.

Ο δημοσιογράφος των New York Times – απ’ όπου και το φωτογραφικό υλικό – Bryan Denton, βρέθηκε πίσω από τις γραμμές των ιρακινών δυνάμεων και περιγράφει ότι καθώς κινούνταν προς το τελευταίο προπύργιο του ISIS, οι μάχες μαίνονταν στους βομβαρδισμένους δρόμους ενώ οι τζιχαντιστές ανατίναζαν τις βόμβες που είχαν κρύψει σε στενά και σοκάκια.

Η πόλη άδεια από τους πολίτες της που την εγκατέλειψαν είναι γεμάτη πτώματα. Οι εκτοπισμένοι έχουν εγκλωβιστεί στην έρημο της επαρχίας Ανμπάρ όπου ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Τα σπίτια και τα κτίρια έχουν μετατραπεί από τους τζιχαντιστές σε οπλοστάσια ενώ σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφάλειας του Ιράκ κάποια έχουν γίνει θάλαμοι βασανιστηρίων ή φυλακές για γυναίκες που χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ.

Οι ιρακινές μονάδες που επιχειρούν στην Φαλούτζα σχεδιάστηκαν για νυχτερινές επιδρομές και στοχευμένες επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.

Όμως ο αγώνας για την ανακατάληψη της πόλης έχει μετατραπεί σε μια σειρά από αστικές μάχες για τα σημεία ελέγχου στις οποίες κυριαρχεί η ωμή βία.

πηγή Tvxs

Μοίρασε το άρθρο!