Σήμερα ανακοινώνεται η ύφεση του 2020 – Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων και «λουκέτων»

Η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2020 και το ποσοστό της ύφεσης για ολόκληρο το 2020.

 

Από τον Ιανουάριο κιόλας, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονταν ότι το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου, που τελικά παρατάθηκε επί της ουσίας ως το τέλος του έτους, θα είχε αρνητικό carry over στη φετινή χρονιά.

 Δυστυχώς οι εξελίξεις ξεπέρασαν και τους πιο απαισιόδοξους, καθώς όλα δείχνουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καραντίνα τουλάχιστον ως τις 23 του μήνα, ανατρέποντας πλήρως τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου άρα και συνολικά του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε κόστος 1,2 δις από το νέο lockdown, ενώ υποστήριξε πως για κάθε εβδομάδα μέτρων κοστίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ. 

Με το τρίτο lockdown να πιέζει ασφυκτικά τα κρατικά ταμεία και τη ζημιά να υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων για το νέο γύρο μέτρων στήριξης παραπέμπει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 όπου καταγράφηκε συνωστισμός ενδιαφερομένων αλλά τελικά με τους κόφτες που μπήκαν και τον εξονυχιστικό έλεγχο του οικονομικού προφίλ των επαγγελματικών και των επιχειρήσεων τα ποσά δόθηκαν εκεί και όπως έπρεπε.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο προβλέπουν:

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός οι οποίες εμποδίζουν γενναία ένεση ρευστότητας.

Πρόγραμμα Γέφυρα 2. Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών που θα υλοποιηθεί βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Προϋπόθεση για την ένταξη των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα  .

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Με κόφτες θα εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7 ενώ η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει  του οποίου δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για  την κρατική ενίσχυση. Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ποια θα είναι περίοδος αναφοράς  βάσει της οποίας θα υπολογιστεί για τη μείωση του τζίρου.

Η ουσιαστική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας.

Όπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείο λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα  γίνει με βάση τον τζίρο του 2020  αλλά με  αυτόν  του 2019.

Μία στις δύο επιχειρήσεις αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό της

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, επιβεβαιώνονται οι ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί σωρευτικά στις ΜμΕ, στις micro επιχειρήσεις αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, ήτοι 13,5 δις ευρώ σε σύνολο 28,9 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δις ευρώ σε σύνολο 17,2 δις χορηγήσεων.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020. Όπως διαφαίνεται, όσον αφορά στο χρέος, η κατάσταση της πλειονότητας των πολύ μικρών (micro) και μικρών επιχειρήσεων επιδεινώνεται λόγω τoυ lockdown. Η βελτίωση της εικόνας όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες δεν είναι τόσο καθαρή καθώς η μέση οφειλή προς τις τράπεζες μεγεθύνεται κατά 33% μεταξύ 2019-2020 (από τις 94.038 στις 125.651 ευρώ).

Μοίρασε το άρθρο!