Πώς ψήφισαν οι έξι δήμοι της Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανά κόμμα

Σημαντικά δεδομένα εν όψει και των εκλογών της 25ης Ιουνίου δίνουν τα στοιχεία από τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου στους έξι δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, δηλαδή της Α’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Η Νέα Δημοκρατία με συνολικό ποσοστό 34,15% στην Α’ Θεσσαλονίκης υπολείπεται από το εθνικό ποσοστό της κατά περίπου 6,5 μονάδες. Το 2019 καταγράφηκε ανάλογη εκλογική συμπεριφορά από τους ψηφοφόρους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, όμως η διαφορά με το εθνικό ποσοστό ήταν περίπου τέσσερις μονάδες. Σε ποσοστά η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης κατέγραψε απώλειες. Από το 35,52% του 2019 έπεσε στο 34,15% το 2023. Σε αριθμό ψήφων όμως τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα για τη ΝΔ, αφού κέρδισε σε σχέση με το 2019 περίπου 5.500 περισσότερους ψηφοφόρους.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε θεαματική βουτιά στην Α’ Θεσσαλονίκης, τόσο σε ποσοστό, όσο και σε αριθμό ψήφων. Έχασε 11,5 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που πήρε προ τετραετίας, ενώ απώλεσε και 30.000 ψηφοφόρους (παρότι το εκλογικό σώμα αυξήθηκε). Το ποσοστό του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης πάντως υπολείπεται του εθνικού ελάχιστα, όπως ακριβώς και το 2019.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αύξησε το ποσοστό του κατά περίπου δυο μονάδες και τους ψηφοφόρους του κατά περίπου 8.000 φέτος σε σχέση με το 2019 στην Α’ Θεσσαλονίκης, όμως κι αυτό καταγράφει χαμηλότερο ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια σε σχέση με το εθνικό του (διαφορά 3,5 μονάδες) και μάλιστα η διαφορά είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2019 (δύο μονάδες).

Η Α’ Θεσσαλονίκης ήταν και παραμένει από τις καλές εκλογικά περιφέρειες της Ελληνικής Λύσης. Το 2019 είχε έρθει τέταρτο κόμμα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά με δυο μονάδες περισσότερες συγκριτικά με το εθνικό ποσοστό της. Το 2023 βγαίνει τρίτο κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης, αυξάνει το ποσοστό της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019 και τους ψηφοφόρους της κατά περισσότερους από 11.000. Τη θεαματική επίδοσή της επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το ποσοστό της στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι σχεδόν διπλάσιο από το εθνικό της (τέσσερις μονάδες πάνω).

Το ΚΚΕ έχει πάρει και στην Α’ Θεσσαλονίκης το πανελλαδικό ποσοστό του (ελάχιστα πιο πάνω), αλλά σε σχέση με το 2019 το αύξησε σημαντικά (δύο μονάδες περισσότερες), όπως άλλωστε και τις ψήφους (8.500 περισσότερες πήρε φέτος στην Α’ Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου του 2019).

Η εικόνα ανά δήμο για τη ΝΔ

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία πήρε το 48% των ψήφων της στην Α’ Θεσσαλονίκης. Δηλαδή οι μισοί ψηφοφόροι της βρίσκονται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το «κάστρο» της στην εκλογική περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της στις εκλογές του Μαΐου στον συγκεκριμένο δήμο πλησιάζει το εθνικό. Για την ακρίβεια υπολείπεται κατά περίπου δύο μονάδες, όταν συνολικά στην Α’ Θεσσαλονίκης η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ανατολικά, στον δήμο Καλαμαριάς, η ΝΔ παίρνει το μέσο ποσοστό που λαμβάνει στην εκλογική περιφέρεια, αυξημένο κατά μόλις μιάμιση μονάδα, γεγονός που δείχνει ότι έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Συγκριτικά με το 2019 κέρδισε περίπου 1.400 περισσότερους ψηφοφόρους, χωρίς σημαντική μεταβολή στο ποσοστό της.

Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης μπορεί η ΝΔ να ήρθε αυτή τη φορά πρώτο κόμμα, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν είναι καλά. Με ποσοστό που υπολείπεται του εθνικού κατά δέκα μονάδες και του ποσοστού στην Α’ Θεσσαλονίκης κατά τέσσερις, ο συγκεκριμένος δήμος αποδεικνύεται από τα αδύναμα σημεία της. Κέρδισε σε σχέση με το 2019 μόλις 800 ψηφοφόρους, οπότε δεν είναι από τους «καλούς» δήμους για τη ΝΔ.

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου επίσης το ποσοστό είναι χαμηλό (οχτώ μονάδες κάτω από το εθνικό και δυο μονάδες κάτω από το ποσοστό της εκλογικής περιφέρειας), ωστόσο, η ΝΔ διατήρησε την πρωτιά και ενισχύθηκε σε ψήφους κατά 2.000.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών η ΝΔ παίρνει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της στο πολεοδομικό συγκρότημα και παρότι είναι πρώτο κόμμα αυτή τη φορά το κέρδος σε αριθμό ψήφων είναι χίλιοι, ενώ το ποσοστό της απέχει δέκα μονάδες από το εθνικό. Δύσκολος δήμος για το κόμμα.

Ο χειρότερος δήμος για τη ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η αχίλλειος πτέρνα της, είναι ο δήμος Παύλου Μελά. Αν και πήρε την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ποσοστό της είναι από τα πλέον χαμηλά, καθώς βρίσκεται στο 27,8%, δηλαδή απέχει από το εθνικό ποσοστό δώδεκα μονάδες. Παρότι κέρδισε περίπου χίλιες περισσότερες ψήφους από το 2019, το ποσοστό της παρέμεινε σχεδόν σταθερό.

Στη συνολική εικόνα της Α’ Θεσσαλονίκης για τη ΝΔ γίνεται εμφανές ότι αντλεί την εκλογική δύναμή της από τον κεντρικό δήμο, αλλά παραμένει αδύναμη στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, με τον αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να είναι σαφώς μικρότερος στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης στο σύνολο των τεσσάρων δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης, γίνεται εμφανές ότι το βάρος της πειθούς σε περισσότερους ψηφοφόρους πρέπει να πέσει στους άλλους τρεις δήμους, από όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης για τη ΝΔ. Οι δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά έχουν πάνω από 60.000 εγγεγραμμένους ο καθένας, με μεγαλύτερο όμως τον δήμο Νεάπολης – Συκεών, που αριθμεί πάνω από 69.000. Οι άλλοι δυο δήμοι αριθμούν 63.000 ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και 62.000 ο δήμος Παύλου Μελά.

Η εικόνα ανά δήμο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η εκλογική βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν με μεγάλο κρότο, αφού πρόκειται για μια εκλογική περιφέρεια την οποία κράτησε σε νορμάλ επίπεδο το 2019, αλλά πλέον υποχώρησε πολύ και είναι από τις «προβληματικές» του. Ως εκλογική περιφέρεια η Α’ Θεσσαλονίκης ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στην 27η θέση των περιφερειών με τα καλύτερα ποσοστά του κόμματος (σχεδόν στη μέση), ενώ πλέον υποχώρησε στην 34η θέση. Η μείωση ωστόσο δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με εκείνη σε επίπεδο χώρας.

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λαμβάνει το 44,6% των συνολικών ψήφων του στην Α’ Θεσσαλονίκης, οπότε έχει μια σημαντική «τρύπα». Χάνοντας 10.000 ψηφοφόρους μέσα σε τέσσερα χρόνια είναι μια περιοχή που πρέπει να τον προβληματίσει ιδιαίτερα αν θέλει να πάει καλύτερα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεδομένου ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στον συγκεκριμένο δήμο είναι 242.461 και είναι ο δήμος που μπορεί να κάνει τη διαφορά για οποιοδήποτε κόμμα, τόσο σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο νομού.

Στον δήμο Καλαμαριάς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χάνει 3.500 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2019 και απέχει πολύ από το εκπληκτικό ποσοστό που είχε πετύχει το 2015, όταν έπαιρνε πάνω από το 37% των ψηφοφόρων της περιοχής και ήταν πρώτο κόμμα. Που σημαίνει ότι έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, αλλά πρέπει να το τρέξει ανατολικά κι όχι να περιοριστεί στην ανάκτηση της χαμένης δυναμικής μόνο δυτικά.

Η δυτική Θεσσαλονίκη έπαψε άλλωστε να είναι προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το 2019 ήταν πρώτος, έστω και με απώλειες στους τρεις από τους τέσσερις δήμους και οριακά δεύτερος στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Τώρα έχει χάσει τα πρωτεία και απέχει εννέα μονάδες πίσω από τη ΝΔ στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης (διαφορά 2.000 ψήφων), 16 μονάδες στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (διαφορά 6.500 ψήφων), δέκα μονάδες στον δήμο Νεάπολης – Συκεών (διαφορά 4.400 ψήφων) και 7,7 μονάδες στον δήμο Παύλου Μελά (διαφορά 3.000 ψήφων).

Καλύτερος δήμος στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και χάλια ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου.

Η εικόνα ανά δήμο για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει την «τρύπα» του στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης. Τέταρτο κόμμα, πίσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο της Α’ Θεσσαλονίκης εάν θέλει να κάνει στις 25 Ιουνίου τη διαφορά.

Να βρίσκεσαι σε γενική άνοδο και να χάνεις μια θέση στην κατάταξη των κομμάτων σε μια από τις πιο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας είναι οξύμωρο και δείγμα ότι ή κάτι δεν πήγε καλά ή τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολύ μεγάλα.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο στην κατάταξη. Με μόλις 400 ψήφους πάνω από το τέταρτο ΚΚΕ. Φαντάζεται κάποιος τι αποτελέσματα θα υπήρχαν εάν η Ελληνική Λύση, που κατορθώνει να πάρει σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας την τρίτη θέση, τα πήγαινε καλύτερα στον κεντρικό δήμο, με τόσους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Σχεδόν όσους οι υπόλοιποι πέντε δήμοι μαζί…

Οπότε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρέπει να στοχεύσει στον κεντρικό δήμο εν όψει 25ης Ιουνίου, παρότι ήδη κέρδισε μέσα σε μια τετραετία 3.000 περισσότερους ψηφοφόρους.

Στον δήμο Καλαμαριάς είναι σε ανοδική πορεία και τα πήγε σε ποσοστό πολύ καλά, παρότι απέχει από το πανελλαδικό ποσοστό του αρκετά (περίπου τρεις μονάδες). Κι εδώ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι πριν την κατάρρευση που άρχισε το 2012 για το κόμμα, αυτό ήταν κυρίαρχο στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση αύξησε το ποσοστό του και κέρδισε χίλιους περισσότερους ψηφοφόρους.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη, αν κάποιος εξαιρέσει την εξαιρετική (συγκριτικά) επίδοση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, που είναι ο καλύτερος δήμος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο πολεοδομικό συγκρότημα σε επίπεδο ποσοστού, το κόμμα πρέπει να το παλέψει περισσότερο, διότι δεν τα πήγε συνολικά τόσο καλά.

Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης υπάρχει η μεγαλύτερη ίσως «τρύπα» για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Μπορεί να είναι ο μικρότερος πληθυσμιακά δήμος, ωστόσο να χάνεις μία θέση στην κατάταξη και να παίρνεις μόλις 500 ψήφους περισσότερες από το 2019 δεν συνιστά επιτυχία. Βέβαια η άνοδος σε σύγκριση με το 2019 ή το 2015 είναι σημαντική, διότι πριν από δέκα χρόνια το κόμμα στον δήμο δεν είχε κατορθώσει να πιάσει ούτε τις χίλιες ψήφους, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα.

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το κόμμα παραμένει τέταρτο, με αύξηση όμως και του ποσοστού του και του αριθμού των ψήφων, οπότε δεν είναι μια άσχημη επίδοση κι ας απέχει πολύ από το εθνικό του ποσοστό.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τα πήγε εξαιρετικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Τρίτο κόμμα και πάλι, με χίλιους επιπλέον ψηφοφόρους και με ποσοστό που λίγο έλειψε να είναι διψήφιο τα πήγε πολύ καλά στην περιοχή, που είναι και εκείνη με τους περισσότερους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στη δυτική Θεσσαλονίκη. Δεύτερη σε εκλογική δύναμη στο πολεοδομικό συγκρότημα μετά τον κεντρικό δήμο.

Στον δήμο Παύλου Μελά, το κόμμα παρέμεινε στην πέμπτη θέση, βελτιώνοντας όμως το ποσοστό του κατά δυο μονάδες και κερδίζοντας χίλιους νέους ψηφοφόρους. Εν όψει 25ης Ιουνίου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η εικόνα ανά δήμο για το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έκανε εκλογικό άλμα αυτή τη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης. Με ποσοστό, που ξεπέρασε το πανελλαδικό, αυξημένο μάλιστα κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προ τετραετίας, είναι εμφανές ότι έχει αυξήσει πολύ την εκλογική επιρροή του στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης το ΚΚΕ έπιασε το πανελλαδικό ποσοστό του και αύξησε τις ψήφους του κατά περίπου 4.000. Απέχει μόλις 400 ψήφους από το τρίτο στη σειρά ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ενώ έχει διαφορά 1.500 ψήφων από την πέμπτη Ελληνική Λύση. Η άνοδος μάλιστα γίνεται ακόμη πιο θεαματική εάν κάποιος συνυπολογίσει ότι το ΚΚΕ στον κεντρικό δήμο από το 2015 μετρούσε σταθερά κάτω από 7.000 ψηφοφόρους και την προηγούμενη Κυριακή ξεπέρασε τους 10.000.

Στον δήμο Καλαμαριάς το ΚΚΕ ξεπέρασε το εθνικό ποσοστό του. Τα πήγε εξαιρετικά και μάλιστα απέχει από την τρίτη θέση λιγότερες από 150 θέσεις. Εάν επενδύσει στον συγκεκριμένο δήμο για τις επόμενες μέρες μέχρι τις νέες κάλπες μπορεί και να κάνει μια μεγάλη ανατροπή. Πήρε 1.200 ψήφους περισσότερες από το 2019 και το 2015. Πλέον ο δήμος Καλαμαριάς είναι ο καλύτερός του σε ποσοστά στο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς το ποσοστό του είναι πάνω στο 8,28%.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη οι καλύτεροι δήμοι, που το ποσοστό του κόμματος είναι επίσης ελάχιστα κάτω από το 8%, είναι Νεάπολης – Συκέων και Παύλου Μελά.

Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το ΚΚΕ είναι τέταρτο πάνω από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, από πέμπτο το 2019. Αύξησε το ποσοστό του σημαντικά και κέρδισε 500 επιπλέον ψήφους.

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, παρότι καταγράφει χίλιες ψήφους περισσότερες από το 2019, εντούτοις είναι από τους πιο αδύναμους δήμους του, αφού το ποσοστό του είναι στο 6,64%, κάτω από το εθνικό και το συνολικό της Α’ Θεσσαλονίκης. Εκεί πρέπει να εστιάσει την προσοχή του, διότι χρήζει βελτίωσης τοπικά.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, το κόμμα έχασε μια θέση στην κατάταξη σε σχέση με τις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, όμως το ποσοστό του άγγιξε το 8% και κέρδισε 1.200 επιπλέον ψηφοφόρους, που είναι πολύ καλή επίδοση.

Ανάλογη εικόνα και στον δήμο Παύλου Μελά, όπου το ΚΚΕ παίρνει χίλιες επιπλέον ψήφους σε σχέση με το 2019 και ποσοστό επίσης κοντά στο 8%.

Η εικόνα ανά δήμο για την Ελληνική Λύση

Η Α’ Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη κορυφαία εκλογική περιφέρεια για την Ελληνική Λύση πανελλαδικά. Με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το εθνικό στο πολεοδομικό συγκρότημα, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έχει «κάστρο» του όλη την εκλογική περιφέρεια όπου καταγράφει μία στις δέκα ψήφους που πήρε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα στηριχθεί εν πολλοίς και για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης κέρδισε μια θέση και είναι πέμπτο κόμμα, όταν το 2019 ήταν έκτο πίσω από το ΜέΡΑ25. Αύξησε ποσοστό και ψήφους, πλην όμως το ποσοστό του στον κεντρικό δήμο είναι το χαμηλότερο από των υπολοίπων πέντε δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσει στη συγκεκριμένη πολυπληθή περιοχή εάν θέλει να πάει ακόμη καλύτερα στις 25 Ιουνίου, επηρεάζοντας και το τελικό αποτέλεσμα και το εθνικό ποσοστό του. Κέρδισε 3.000 περισσότερους ψηφοφόρους σε σχέση με το 2019, αριθμός πολύ σημαντικός.

Στον δήμο Καλαμαριάς η Ελληνική Λύση επίσης είχε κέρδη σε σχέση με το 2019, και σε ποσοστό και σε αριθμό ψήφων, πλην όμως κι εδώ υπολείπεται σε επιρροή σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα. Ποσοστιαία πάντως είναι καλύτερα σε σχέση με τον κεντρικό δήμο.

Η δυτική Θεσσαλονίκη όμως πρέπει να θεωρείται το «κάστρο» της Ελληνικής Λύσης.

Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι εκ νέου τρίτο κόμμα με διπλάσιες ψήφους σε σχέση με το 2019, ενώ το ποσοστό του είναι 11,4%!

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου τρίτο κόμμα με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, που άγγιξε το 13%. Μετρά στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση επιπλέον πάνω από 2.300 νέους ψηφοφόρους στην περιοχή.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών κέρδισε μια θέση κι από πέμπτο κόμμα είναι τέταρτο, με αξιοσημείωτα σημαντικό ποσοστό κοντά σε εκείνα της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς. Κέρδος του οι 1.400 επιπλέον ψήφοι σε σχέση με το 2019.

Στον δήμο Παύλου Μελά η Ελληνική Λύση είναι και πάλι τρίτο κόμμα, με το εκπληκτικό 11,8% και με κέρδος σε ψήφους σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν περίπου 2.200, δηλαδή με διπλασιασμό ουσιαστικά των ψηφοφόρων της στην περιοχή.

Μοίρασε το άρθρο!