Πόσους συνδρομητές είχε ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος του ΟΤΕ;

Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος του ΟΤΕ, που εκδόθηκε το 1909, χωρούσε μέσα σε μια μεγάλη σελίδα χαρτί.

Οι μόλις 975 συνδρομητές του λεκανοπεδίου, που είχαν τηλέφωνα της νεοσύστατης Τηλεφωνικής Υπηρεσίας, ήταν διάσημα και σημαντικά πρόσωπα της μικρής αθηναϊκής κοινωνίας. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν διψήφιοι ή τριψήφιοι και ορισμένοι απόρρητοι αριθμοί, δεν υπήρχαν καν για λόγους ασφαλείας.

P1840595

Με μια γρήγορη ματιά, ο αναγνώστης διακρίνει ότι στον κατάλογο υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες, που είτε κατείχαν αξιώματα είτε έγραψαν ιστορία με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

ote1

Αλφαβητικά, πρώτο όνομα στον κατάλογο ήταν του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, με τον τηλεφωνικό αριθμό 95. Το αρχηγείο της Χωροφυλακής είχε το 28, η Διοίκηση Στρατού το 22, η εφημερίδα Εστία το 141, ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης τα 63 και 307. Η Δημαρχία το 157, ο Κουντουριώτης το 72 και ο Κουμουνδούρος το 80.

Τα ονόματα πολλών συνδρομητών της εποχής τα συναντούμε καθημερινά, καθώς δόθηκαν σε δρόμους, στοές (Φέξη, Πεσματζόγλου) και πλατείες της Αθήνας, όπως Μέρλιν, Ριανκούρ, Κοτζιά, Κουμουνδύρου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ακόμη αριθμοί πρεσβειών, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων, νοσοκομείων, δημόσιων υπηρεσιών, πρακτορείων, γαλακτοπωλείων, ζαχαροπλαστείων και προξενείων.

ote2

Τον κατάλογο εξέδιδε ο Νικόλαος Ιγγλέζης, που έδρευε στην οδό Σταδίου 47 και είχε τον τηλεφωνικό αριθμό 347.

πηγή πληροφοριών: mixanitouxronou.gr

Μοίρασε το άρθρο!