Πόσα κερδίζει ο φορολογούμενος από τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει στη φορολογία

Τους άξονες του φορολογικού πακέτου της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε κατά την πρώτη ημέρα των φορολογικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, στην ομιλία του έκρυβε και μια έκπληξη: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα ισχύσει από φέτος, με αποτέλεσμα 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν από φέτος χαμηλότερο φόρο.

Πόσα κερδίζουν οι φορολογούμενοι

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είανι κλιμακωτή και μεσοσταθμικά θα φτάνει το 22%.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι:

  • 30% χαμηλότερα από πέρυσι για τις μικρές ιδιοκτησίες. Μικρές ιδιοκτησίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα νοούνται αυτές που έχουν αντικειμενική ως 60.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ στον Κορυδαλλό σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ σήμερα 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 156 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση 30% που αντιστοιχεί σε 67 ευρώ.

  • 20% χαμηλότερα για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή όσες έχουν αντικειμενική από 60.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Διαμέρισμα 110τ.μ. στον Χολαργό αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ και πέρυσι κατέβαλε ΕΝΦΙΑ ύψους 517 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει το ποσό των 413,6 ευρώ, δηλαδή 103,4 ευρώ λιγότερα.

  • 10% για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η αξία των ιδιοκτησιών θα είναι υπολογισμένη σύμφωνα με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, από το 2020 οι αντικειμενικές αξίες θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί και φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις 

Εκτός από την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, εξήγγειλε και μια σειρά φοροελαφρύνσεων, που θα δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020:

  • Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Μοίρασε το άρθρο!