Πως μπορεί να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί – Τι αλλάζει

Σε λειτουργία βρίσκεται η εξελιγμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που ενσωματώνει τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Με τον εξωδικαστικό οι οφειλέτεςέχουν τη δυνατότητα και να ρυθμίζουν το σύνολο των οφειλών τους, εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες.

Ο νέος μηχανισμός προβλέπει:

– Αναστολή πλειστηριασμού με  προκαταβολή έως το 10% της οφειλής για όσους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού και ΔΕΝ ανήκουν στους ευάλωτους (έκδοση σχετικής βεβαίωσης)
 
– Βελτίωση του αλγόριθμου (μεγαλύτερη διαγραφή χρεών)
 
– Αυτόματη αποδοχή για τη ρύθμιση χρέους ευάλωτων

– «Κούρεμα» έως 28% της οφειλής

Παράδειγμα:
 
Σε οφειλή 100.000€, με την αξία του ακινήτου αν είναι 100.000€, ο υπόχρεος πλήρωνε 70.440€. Με «κούρεμα» 29,6% θα πληρώνει 65.000€.

Επίσης προβλέπεται:

– Χαμηλότερο επιτόκιο: 3% σταθερό για 3 έτη

– Δυνατότητα ένταξης σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς Δημόσιο και ταμεία.
 
Υπενθυμίζεται ότι, π ερισσότερες από 5.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών τον Ιανουάριο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ ενώ σταθερά υψηλά παραμένουν οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις οι οποίες ξεπερνούν τις 1.000.

Η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών. Για την ακριβή ημερομηνία θα υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μοίρασε το άρθρο!