Μήπως έχετε αισθανθεί ποτέ ότι σας παρακολουθούν, όταν μένετε κάπου αλλού;

 

Μήπως έχετε αισθανθεί ποτέ ότι σας παρακολουθούν, όταν μένετε κάπου αλλού;

Ένας Βρετανός χρήστης του TikTok που περιγράφει τον εαυτό του ως «πρώην χάκερ» μοιράστηκε τις συμβουλές του για τον εντοπισμό κρυφών καμερών σε δωμάτια ξενοδοχείων και Airbnb.

Ο Μάρκους Χάτσινς (Marcus Hutchins), ο οποίος διδάσκει κυβερνοασφάλεια και δημοσιεύει ως @malwaretech, συνιστά να φωτίζετε με έναν φακό στο δωμάτιο όταν φτάνετε για να αναζητήσετε τυχόν συσκευές εγγραφής. 

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα, ο Μάρκους είπε το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε, είναι συσκευές που είναι βολικά τοποθετημένες εκεί που ένας περίεργος θα ήθελε να κοιτάξει. 

Πρώην χάκερ αποκαλύπτει πώς να εντοπίσετε κρυφές κάμερες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας / Φωτογραφία: malwaretech / TikTok

«Πάρτε για παράδειγμα αυτόν τον συναγερμό πυρκαγιάς, τοποθετείται ακριβώς πάνω από το κρεβάτι», εξήγησε ενώ έστρεφε τη δική του κάμερα στο ταβάνι.

«Τώρα, ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν η συσκευή είναι κάμερα είναι να ρίξετε έντονο φως σε αυτήν. Αν «χτυπήσετε» έναν φακό κάμερας, θα έχετε μια μπλε αντανάκλαση. Τώρα μπορείτε να το δοκιμάσετε ρίχνοντας φως στο τηλέφωνό σας και βλέποντας πώς φαίνεται η κάμερα όταν τοποθετείται κάτω από έναν φακό».

Στη συνέχεια μετακινείται σε ένα ψηφιακό ξυπνητήρι δίπλα στο κρεβάτι το οποίο έχει επίσης μια ύπουλη κάμερα που κρύβεται πίσω από το γυαλί.

Στο βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια προβολές, ο άνδρας εξήγησε πώς είναι δυνατόν να δούμε αν υπάρχει κάμερα, φωτίζοντας έντονο φως στο γυαλί. «Αυτή η τεχνική μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε διπλούς καθρέφτες», πρόσθεσε.

Ο Μάρκους έκανε επίσης την ανησυχητική αποκάλυψη ότι ορισμένοι φορτιστές USB μπορούν να κρύβουν μικροσκοπικές κάμερες με τρύπες στο εσωτερικό των οποίων, και πάλι, μπορείτε να τις βρείτε αν τους φωτίσετε.

«Αυτές οι κάμερες είναι πραγματικά μικρές όπως μπορείτε να δείτε εδώ, έτσι μπορούν να κρυφτούν σε οτιδήποτε, ακόμη και σε μια τρύπα στον τοίχο», συνέχισε.

«Θα θελήσετε να ελέγξετε τυχόν ύποπτες συσκευές ή τρύπες που βλέπουν στο ντους, τον χώρο ντυσίματος ή το κρεβάτι», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης πώς οι κάμερες νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούν υπέρυθρες λυχνίες LED για να βλέπουν. Μπορείτε να τις εντοπίσετε σβήνοντας το φως και χρησιμοποιώντας την μπροστινή κάμερα στο τηλέφωνό σας για να τα δείτε.

«Η μπροστινή κάμερα είναι η μόνη που τείνει να λειτουργεί καθώς η πίσω πλευρά έχει φίλτρο IR», εξήγησε ο Μάρκους.

Στα σχόλια, εξήγησε πως ο χώρος που χρησιμοποίησε για το βίντεο του, δεν είναι πραγματικό Airbnb, αλλά «είναι ένα σκηνικό για να σας δείξω πώς μπορείτε να βρείτε κάμερες».

«Ο νέος φόβος ξεκλείδωσε», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος σημείωσε πως αυτός είναι «Ένας άλλος λόγος για να μην φύγω ποτέ από το σπίτι μου χαχα».

​​​​​​​«Ε αδερφέ δεν θα εμπιστεύομαι ξενοδοχεία ή τίποτα τώρα ευχαριστώ» έγραψε κάποιος. «Αυτό είναι. Θα κάνω ντους με τα ρούχα», αστειεύτηκε ένας τέταρτος.

 

Μοίρασε το άρθρο!