Προς εξαφάνιση μοιάζουν πλέον τα παλιά διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης

Με είδος προς εξαφάνιση μοιάζουν πλέον τα παλιά, μικρά διαμερίσματα στο κέντρο τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, που αποτέλεσαν το όχημα για να βγει η ελληνική κτηματαγορά από το λήθαργο, στον οποίο είχε περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές περιοχές της πόλης έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ σε σε άλλες είναι δυσεύρετα.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που διέθεταν τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτέλεσε το εφαλτήριο για όσους ήθελαν να αγοράσουν σε «σκοτωμένες» τιμές ένα διαμέρισμα είτε για να αποκτήσουν το δικό τους… κεραμίδι, είτε γιατί το θεώρησαν επενδυτική ευκαιρία. Οι αγορές φτηνών μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, πάντως, δημιούργησαν την εικόνα πως στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων πουλιούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά όσων ήθελαν να αποκτήσουν ό,τι μπορεί να αποκτηθεί.  

Πολλά από τα ακίνητα που αγοράστηκαν μετατράπηκαν σε Airbnb, το πλέον δημοφιλές επενδυτικό μονοπάτι που ακολουθούν την τελευταία τριετία Έλληνες και ξένοι αγοραστές, με αποτέλεσμα, να δημιουργείται, όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, μία «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί.  

Άλλωστε όπως επισημαίνουν γνώστες της βραχυχρόνιας μίσθωσης οι πληρότητες στα συγκεκριμένα καταλύματα, φέτος, έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%, με τις απαιτούμενες τιμές ενοικίασης να παρουσιάζουν σχεδόν αντίστοιχη μείωση. Η εικόνα που δημιουργείται είναι απολύτως φυσιολογική, δεδομένου πως τα Airbnb στη Θεσσαλονίκη, ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών, από υπερπολυτελή διαμερίσματα, μέχρι καταλύματα που παρέχουν μόνον τα βασικά.

Χαρακτηριστική της…φρενίτιδας που έχει κατακλύσει τους επενδυτές είναι περίπτωση Ισραηλινού που αγόρασε υπόγειο χώρο, αντί του ποσού των 25.000 ευρώ, για να το μετατρέψει σε Airbnb.

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων «δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα  για το real estate. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτών που αγοράζουν ό,τι μπορεί να αγοραστεί αρκεί να είναι φτηνό. Ωστόσο οι αγοροπωλησίες έχουν αρχίσει να περιορίζονται καθώς τα παλιά ακίνητα πλέον δεν υπάρχουν».

 

Μοίρασε το άρθρο!