Προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου και η απάντηση του Δένδια

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβούτ Τσαβούσογλου που επανέφερε το θέμα των γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησε την ελληνικότητα νησιών στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος», η απάντηση το ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας.

 Ο εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τόνισε ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση».

«Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Τσαβούσογλου: Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά, για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση σαν τα Ίμια»

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος αυτή τη φορά στα ελληνικά νησιά. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντάκ (Ίμια)».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Μοίρασε το άρθρο!