Εδώ και 31 χρόνια, σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία που ενώνουν το κέντρο με την Άνω Πόλη, στην Αγίου Παύλου 22, απέναντι από το Τουρκικό Προξενείο, η «Πρίγκηπος»γράφει σταθερά τη δική της ιστορία. Σιωπηλά, ως κοιτίδα πολιτισμού ενίοτε, αποτελεί καθημερινά σημείο συνάντησης, για καφεδάκι το πρωί και μπύρα το μεσημέρι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!
Και τόσο το μενού, όσο κι ο χώρος της, «μαρτυρούν» τη μεγάλη ιστορία της επιχείρησης, που διαδέχτηκε ένα Καφενείο που λειτουργούσε σε αυτήν τη θέση από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ειδικά τώρα που μπήκε πια η νέα σεζόν για τα καλά, η «Πρίγκηπος» θα είναι… το «θερμοκήπιο για τον κήπο της καρδιάς μας»!
Καθημερινά, όλη την ημέρα, η «Πρίγκηπος» είναι γεμάτη από ανθρώπους. Θαμώνες καθημερινούς, άλλους λιγότερο τακτικούς, επισκέπτες της πόλης, ταξιδιώτες, περαστικούς, που κάνουν τη στάση τους στο ιστορικό, πλέον, αυτό καφενείο.
Σε ένα σημείο που ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο, από το πρωινό της 11ης Οκτωβρίου 1993, οπότε κι άνοιξε, μέχρι σήμερα, 31 χρόνια μετά, η ομορφιά του διαχρονικού αυτού μαγαζιού παραμένει σταθερή, ενώ πολλοί από τους πελάτες την έχουν μετατρέψει, πλέον, σε «δεύτερο σπίτι τους»!
Όχι τυχαία, αφού το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον της «Πριγκήπου», το κάνει εύκολο για κάθε περαστικό να θέλει να μπει, για κάθε περίοικο να θέλει να πιει εδώ τον καθημερινό του καφέ, για κάθε άλλο κάτοικο να τη βλέπει ως σημείο συνάντησης. Από νωρίς το πρωί, έως αργά το βράδυ, με καφέ, μπύρα, ποτό και φαγητό, με ένα προσωπικό φιλικό κι εξυπηρετικό κι έναν ευρύ κατάλογο από ελληνικές ζυθοποιίες κι εκλεκτές γεύσεις για συνοδεία… και με διαρκείς ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων της πόλης, αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός αναδεικνύεται, καθημερινά.
Τρεις γενιές, μισός αιώνας ιστορίας
Η ιστορία της χρήσης του χώρου αυτού ως Καφενείο ξεκινά ήδη από το 19ο αιώνα, οπότε και στο τετράγωνο λειτουργούσε ένα μακρόστενο τούρκικο καφενείο, ως ένα από τα μικρά καταστήματα που νοίκιαζε το «Ισλαχανέ», ως οικοτροφείο, για να έχει έσοδα για τις δράσεις του. Μετά την εκκένωση της περιοχής το 1922 κι αφού η περιοχή κατοικήθηκε από πρόσφυγες, δύο αδέρφια με καταγωγή από τα Κούλα της Μανίσας και τα Σύλλατα της Καππαδοκίας, ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, θέλοντας να κάνουν μία νέα αρχή αγόρασαν κι άνοιξαν, το 1929, το καφενείο «Ελπίς», που έμεινε γνωστό ως «Καφενείο του Καραμανλή».
Το 1965, το καφενείο άνοιξε στη νεόκτιστη οικοδομή, τον χώρο που λειτουργεί σήμερα η «Πρίγκηπος», και πέρασε στα χέρια του γιου του Μιχάλη, Πλάτωνα, έως το 1969. Από τότε, νοικιάστηκε αλλάζοντας ονόματα ανάλογα με τον εκάστοτε ενοικιαστή: «Καφενείο του Θωμά», «Καφενείο Τζόρνταν». Η «Πρίγκηπος» πήρε τη σημερινή της μορφή το 1993, οπότε κι ανακαινίστηκε, χάρη στους Κώστα Ντινούδη, Νίκο Δασκαλόπουλο και Γιώργο Τσαναξίδη. Αυτοί, έχοντας μικρασιατική καταγωγή, ζήτησαν από τον διακοσμητή Δημήτρη Σαχπάζη, την αναβίωση ενός Κοσμοπολίτικου Αστικού Καφενείου της Ανατολής.
Το Καλοκαίρι του 1993 αναζητώντας όνομα, έπεσε στα χέρια τους ένα Λεύκωμα που είχε εκδοθεί το 1990 για την Πόλη, διαβάζοντας τις αναφορές στη Νήσο Πρίγκηπο στο βιβλίο ο Γιώργος Τσαναξίδης, άντλησε το όνομα του Καφενείου, το είπε στους άλλους κι έγινε το «βάπτισμα». Το 2003 εισήλθαν στην επιχείρηση ο Γιώργος Καραποστόλης κι ο Κωνσταντίνος Λουκίδης (η τρίτη γενιά) που συνεχίζουν μαζί με τον Γιώργο Τσαναξίδη μέχρι σήμερα την ιστορία ενός από τους παλιότερους καφενέδες της πόλης, με πάνω από ενός αιώνα ιστορία.
Ο διάκοσμος, οι άνθρωποι, η μουσική
Οι καθρέπτες, το ξύλο, το γυαλί και ο μπρούντζος κυριαρχούν, ως στοιχεία της διακόσμησης στην «Πρίγκηπο». Οι όμορφοι χρωματισμοί, οι γύψινες διακοσμήσεις, ο φωτισμός και το χειροποίητο χαλί, τα μαρμάρινα τραπέζια και οι ξύλινες καρέκλες καφενείου, αλλά και οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, η τοιχογραφία του Μπλε Τζαμιού στο βάθος και τα ανατολίτικα χρώματα, δίνουν τη δική τους εντυπωσιακή όψη στον «ρετρό» χώρο και σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.
Την επιλέγουν φοιτητές για καφέ ή μελέτη, παρέες διανοουμένων, καθηγητών, ποιητών και γενικότερα ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της Θεσσαλονίκης, τουρίστες κι επισκέπτες της πόλης, επιχειρηματίες κι άνθρωποι κάθε ηλικίας κι επαγγέλματος. Το Τουρκικό Προξενείο ακριβώς δίπλα, άλλωστε, αλλά και η θέση του καφενείου, στα όρια Κάτω κι Άνω Πόλης, με το όμορφο ιστορικό πλατάνι ακριβώς μπροστά, ευνοούν την προσέλευση θαμώνων από όλον τον κόσμο.
Οι ζωντανές εμφανίσεις στην «Πρίγκηπο» είναι τακτικές και καλύπτουν έντεχνη και παραδοσιακή μουσική, ρεμπέτικο και ροκ, από προσεκτικά επιλεγμένες, ποιοτικές μπάντες της Θεσσαλονίκης, με συγκροτήματα νέων ανθρώπων που αναδεικνύουν τη δουλειά τους κι άλλων, μεγαλύτερων, που προσφέρουν την τέχνη τους εδώ και δεκαετίες.
Πέρα από το να απολαύσετε ζωντανή μουσική, μπορείτε να παίξετε τάβλι, σκάκι, γκρινιάρη ή scrabble και φυσικά να εργαστείτε ή να μελετήσετε, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδανική.
Τι θα φάτε και τι θα πιείτε
Στην «Πρίγκηπο», ο ελληνικός καφές ψήνεται, πάντα, στη χόβολη και για συνοδεία, από το «Ντουλάπι της Γιαγιάς», όπως λένε, σερβίρονται γλυκά του κουταλιού, σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα.
Το μενού περιλαμβάνει περιποιημένα εδέσματα, από τυριά κι αλλαντικά μικρών μονάδων παραγωγής της χώρας μέχρι κότσι, χειροποίητα λουκάνικα Γερμανίας ή Ελλήνων παραγωγών, κοτομπουκιές, κεμπαπάκια Φλώρινας, μπιφτεκάκια και μεζέδες για ούζο, σε συνέχεια της φιλοσοφίας του μεζέ, που έφεραν στη Θεσσαλονίκη, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Πέρα από τα ούζα, θα βρείτε επίσης ρακόμελο, τσίπουρο, ρακή, αλλά και βαρελίσιες μπύρες κι επιλεγμένες ετικέτες κρασιών. Για τις φθινοπωρινές επισκέψεις σας, εάν δεν θέλετε αλκοόλ, υπάρχουν τα αφεψήματα του καφενείου.
Με ακόμη περισσότερους επισκέπτες από άλλες χώρες, η «Πρίγκηπος» συνεχίζει σταθερά τη λειτουργία της, κάθε εποχή του χρόνου, με πόρτες ανοιχτές για όλους και περιμένει, να γίνει το επόμενό σας στέκι. Να γίνετε κι εσείς ένα από τα «Πριγκηπόπουλα» που, ό,τι και να γίνει, ένα καφεδάκι θα το πίνουν εκεί…
Tip 1: Η «Πρίγκηπος» μπορεί να φιλοξενήσει κι εκδηλώσεις, όπως ορκωμοσίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εταιρικά γεύματα και συγκεντρώσεις ομάδων και συλλόγων.
Tip 2: Κάθε Σάββατο και Κυριακή, διατίθεται ειδικό μενού για τους Τούρκους επισκέπτες.
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 22, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248188