Πού ποντάρει φέτος η Χαλκιδική

Ελπίδες για μια καλύτερη χρονιά στον τουρισμό δίνει η πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ουσιαστικά το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Υπέρ της πρότασης τίθενται φορείς του τουρισμού στη Χαλκιδική.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι θετικό. Για εμάς που ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών μας είναι άνω των 50 ετών και δεχόμαστε τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια και τις Γερμανόφωνες χώρες, το να μπορούν να περάσουν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει τεστ κορωνοϊού και είναι αρνητικό, είναι μια ευκολία που δεν την είχαμε πέρυσι», ανέφερε στο TyposThes ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου. Συμπλήρωσε πως για τους υπόλοιπους θα κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το τεστ. Εξάλλου πρόσθεσε πως στο νομό Χαλκιδικής επιδοτείται το κόστος του αρνητικού τεστ για τουρίστες που θα έχουν διαμονή άνω των 7 ημερών. Επίσης πρόσθεσε ότι ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής έχει κάνει μια λίστα με τα μικροβιολογικά εργαστήρια που θα πραγματοποιούν αξιόπιστα τεστ κορωνοϊού. 

«Φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών θα έχουν εμβολιαστεί οπότε σίγουρα θα είναι πιο εύκολη η είσοδος στην χώρα. Επίσης είναι θετικό αυτό που τονίστηκε προχθές ότι για τις χώρες εκτός Σέγκεν κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρίνει η ίδια ποια εμβόλια θα δεχτεί, αν πχ δεχτεί τουρίστες που έχουν κάνει το ρωσικό ή το κινέζικο εμβόλιο. Στην περιοχή μας υπάρχει μια συμφωνία για να δεχτούμε τους Σέρβους. Ίσως γίνει κάτι ανάλογο και με Ρωσία, άρα να δεχτούμε για τουρισμό αυτούς που έχουν κάνει το ρωσικό εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου. 

Τόνισε πως μπορεί το υπουργείο να έκανε αναφορά για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου όμως σχολίασε πως θα δοθεί έμφαση σε χώρες όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά όπως πχ το Ισραήλ.

Προέχει να γίνει “πράσινη” η Χαλκιδική

Σημείωσε πως αυτό που τους προβληματίζει είναι το γεγονός του εμβολιασμού των εργαζόμενων στον χώρο του τουρισμού. Όπως μάς ανέφερε μπορεί αυτή την στιγμή οι κρατήσεις να είναι μηδαμινές, όμως τους καλούν πχ από την Ρουμανία και ρωτούν αν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις στην χώρα μας. «Δεν έχει δοθεί προτεραιότητα σε εμάς. Αν όλα πάνε καλά πιστεύω πως ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιούνιο. Αν γίνει και νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Σίγουρα υπάρχει φόβος, έχουμε όμως και την εμπειρία από πέρυσι. Ωστόσο αυτό που προέχει κατά τη γνώμη μου είναι να κάνουμε την Χαλκιδική και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας “πράσινους”», ανέφερε στο TyposThes ο κ. Παπαϊωάννου.

Αρχίζει να προετοιμάζεται η εστίαση

Την επαναλειτουργία εστιατορίων και μπαρ αναμένει ο κλάδος της εστίασης. Ήδη όπως είπε στο TyposThes ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Κασσάνδρας, Βασίλης Σερέτης «έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες εργασίες σε καταστήματα εστίασης και υπάρχει επικοινωνία με το προσωπικό. Ωστόσο η κίνηση είναι λίγο υποτονική. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε, με τι υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι ποια ώρα κλπ».

Αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της Αγοράς και της Εστίασης για να δουν πώς θα κινηθούν. Αυτή την στιγμή τα καταστήματα είναι σε αναστολή στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Το πιο πιθανό είναι να επαναλειτουργήσουμε λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το πρόγραμμα με την επιδότηση θερμαινόμενων σωμάτων που “έτρεξε” πριν λίγους μήνες δεν είχε απήχηση. Δεν υπήρχε λόγος για κάποιον επιχειρηματία στην περιοχή μας να το κυνηγήσει. Ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων λειτουργούν από το Πάσχα έως τον Οκτώβρη όπου ο καιρός είναι καλός και δεν είναι απαραίτητες οι σόμπες. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αγορά ιονιστών για να καθαρίζει η ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και αυτοί», συμπλήρωσε ο κ. Σερέτης.

Τάσιος: «Ξανακερδίζουμε το δικαίωμα ασφαλούς κυκλοφορίας εντός Ε.Ε.»

Σε δηλώσεις του λίγο μετά την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε πως πρόκειται για «μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη, καθώς όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ξανακερδίζουμε σήμερα το δικαίωμα της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε.

Είναι επίσης μια μέρα δικαίωσης για την Ελλάδα. Πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από τις 12 Ιανουαρίου τη σωστή κατεύθυνση. Σωστή για την Ευρώπη, σωστή για την Ελλάδα και την οικονομία της, αφού ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την ανάκαμψη της χώρας.

Η συμβολή της Ελλάδας στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό. Αξίζει να είμαστε περήφανοι για μια χώρα – οδηγό και όχι ουραγό, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια».

Εξάλλου ο κ. Τάσιος σημείωσε πως αναπτερώνονται «οι ελπίδες κάθε Έλληνα ξενοδόχου πως παρά τις δυσκολίες, η ζήτηση που υπάρχει θα μεταφραστεί και σε κρατήσεις, ώστε να επιβιώσει, να σταθεί στα πόδια του αυτό το καλοκαίρι και να ανακάμψει στη συνέχεια».

Μοίρασε το άρθρο!