ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Λεμονάτο μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας

Η Πολίτισσα σεφ Μ.Εκμεκτσίογλου μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη της για το τραπέζι της εβδομάδας.

«Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί σημείο αναφοράς, για την οικογένεια. Είναι η στιγμή της εβδομάδας που μπορούμε όλοι να βρεθούμε μαζί και να συζητήσουμε θέματα, που μας αγγίζουν, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να μένουμε ενωμένοι, μέσα στην ζετασιά της οικογενειακής θαλπωρής. Κάτι που μόνο ένα οικογενειακό τραπέζι μπορεί να μας χαρίσει».

 
 

H πρόταση αυτής της εβδομάδας.

Λεμονάτο μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας

Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι από ελιά κομμένο σε κύβους μεγάλους

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα

1φλ.κ.ελαιόλαδο

Χυμό από ένα λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι

2 δαφνόφυλλα

4 κόκκους μπαχάρι

2 τεμμάχια αστεροειδή γλυκάνισο

Ένα φλ.κ.λευκό κρασάκι

Για τον πουρέ

1 κιλό γλυκοπατάτες

2κ.σ.φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

1 κούπα καφέ γάλα

1 κούπα γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

2κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και το κρέας καλά στεγνωμένο από τα υγρά του.

Το κρέας το βάζουμε πάντοτε μια στρώση και να θωρακιστεί και να καραμελώσει όμορφα.

Το γυρίζουμε με την λαβίδα και από τις δυό πλευρές και μόλις έχει πάρει το χρωματάκι του ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια,τα δαφνόφυλλα.

Καραμελώνουμε να πάρουν χρωματάκι τα κρεμμύδια και ρίχνουμε το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά.

Σβήνουμε με το κρασάκι, ανακατώνουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό η αν έχουμε φτιάξει ζωμό κρέατος η λαχανικών

Αφήνουμε το κρεατάκι να μαγειρευτεί σχεδόν 2 ώρες.

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ζεστό ζωμό η νεράκι.

Αφήνουμε να μαγειρευτεί το κρεατάκι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι,το ξύσμα και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.

Σβήνουμε την φωτιά και βγάζουμε σε πιατέλα το λεμονάτο μαζί με την σαλτσούλα του.

Μην σας παραξενέψει ότι το λέμε λεμονάτο αλλά η σαλτσούλα είναι κοκκινωπή από τα υλικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήσαμε.

Όση ώρα ψήνεται το κρέας ετοιμάζουμε τον πουρέ.

Ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τις γλυκοπατάτες να βράσουν 30-35 λεπτά σχεδόν να λιώσουν.

Τις βγάζουμε από το νερό τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μούλτι να γίνουν πουρές.

Βάζουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα ανάβουμε φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ,ανακατώνουμε να λιώσει,προσθέτουμε το γάλα,ανακατώνουμε και τέλος την τριμμένη γραβιέρα.

Αλατοπιπέρώνουμε ,πασπαλίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και έχουμε έτοιμο τον πουρέ που θα συνοδέψει το λεμονάτο.

Στολίζουμε σε πιατέλα το λεμονάτο, γύρω γύρω βάζουμε τον πουρέ και τα κλαδάκια με το θυμάρι και σερβίρουμε αυτό το νοστιμότατο φαγάκι.

Μοίρασε το άρθρο!