ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Κιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο

Περιγραφή

Ενα γεύμα πλήρες γεμάτο αρώματα!

Κιμαλίδικο, ακόμη μία συνταγή που προέρχεται από την Πολίτικη-Μικρασιάτικη κουζίνα. Είναι ένα είδος τάρτας, με βάση το ψωμί, γέμιση με κιμά και επικάλυψη με τυρί.

Ενα γευστικότατο πιάτο, ευπαρουσίαστο, εύκολο στην κατασκευή. Αρέσει ιδιαίτερα κυρίως στα παιδιά. Πιστεύω όσοι το φτιάξετε ότι θα σας αρέσει. Ανήκει στις κλασικές ελληνικές γεύσεις με αρκετές γευστικές μνήμες από Μικρά Ασία.

 ”Το κιμαλίδικο ήταν καθημερινό φαγητό, το τρώγαμε πολύ συχνά”. Ντέπυ Γιούλη (Ένωση Σμυρναίων)


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 400 γραμ κασέρι κομμένο σε φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φραντζόλα ψωμίσε φέτες
  • 1/2 κιλό ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 5 αυγά
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλλα
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγη ζάχαρη
  • 2 φλυτσάνια του καφέ ελαιόλαδο

    Πώς το κάνουμε:

    1. Σε ενα μπωλ αναμειγνυω τον κιμα, το κρεμμυδι, το σκορδο, 1 φλυτζανι του καφε λαδι, 2 αυγα, 3-4 φετες ψωμι μουλιασμενο σε νερο ή κρασι, αλατι, πιπερι, κανελλα, μοσχοκαρυδο και δυοσμο.
    2. Αλειφω ενα ταψι με 1 φλιτσανι καφε λαδι. Στρωνω τις φετες του ψωμιου ωστε να καλυφθει ολη η επιφανεια, στρωνω το μειγμα του κιμα πανω στις φετες του ψωμιου και πανω απο τον κιμα στρωνω τις ντοματες.
    3.  Ριχνω λιγο αλατι, ζαχαρη και μοσχοκαρυδο, καλυπτω με κασερι, ολη την επιφανει του φαγητου, χτυπαω 3 αυγα και περιχυνω το φαγητο
    4. Αλατιζω και το ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμ με αερα για 1 ωρα

    5. Λίγα μυστικά ακόμα

      Την συνταγή αυτή την έχω πάρει από το βιβλίο του Γιάννη Γκελντή 100 καλύτερες συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Μοίρασε το άρθρο!