Ποιος θα τελειώσει την Ευρώπη;

Ο κοινός  βηματισμός των ακροδεξιών Σαλβίνι και Λεπέν δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Έρχεται ως φυσική εξέλιξη μιας σειράς γεγονότων και πολιτικών που έχουν ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μια δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ανήγγειλε τη δημιουργία ενός ακροδεξιού τόξου μαζί με τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και δείχνει ότι το τέρας της ακροδεξιάς θεριεύει όλο και περισσότερο. Η ηγεσία της Ευρώπης που καταδίκασε τους λαούς σε λιτότητα, πίστευε ότι δαιμονοποιώντας ως «λαϊκιστές» όσους αντιδρούν θα τους περιθωριοποιούσε. Αποδείχτηκε και πάλι ότι δεν μπορούσε να διακρίνει τη δημοκρατική αμφισβήτηση από την ακροδεξιά δημαγωγία και τώρα αντιμετωπίζει ένα μέτωπο δυνάμεων που στοχεύουν στη διάλυση της Ένωσης, επενδύοντας σε παρωχημένους εθνοκεντρισμούς.

Οι εμμονές του νεοφιλελεύθερου ιερατείου – πρωτίστως του Βερολίνου – στη λιτότητα, προκάλεσαν μεγάλες ανισότητες, ταπείνωσαν τους λαούς, κυρίως του Νότου, και υποτίμησαν την αντίδρασή τους με αποτέλεσμα να ανοίξουν τον δρόμο σε όσους πιστεύουν ότι «τον Μάιο η Ευρώπη που ξέρουμε δεν θα υπάρχει», οραματιζόμενοι μια Ευρώπη των εθνικισμών. Και δυστυχώς είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση όσο η συντηρητική ηγεσία παρακολουθεί αμήχανη, έχοντας διαταράξει την πίστη του ευρωπαίου πολίτη στο κοινό μέλλον. Οι ευκαιριακοί «λαγοί» τους, αποδείχτηκαν ευκαιριακοί σύμμαχοι και ενισχύουν πλέον τις ακροδεξιές φωνές.

Η διάλυση είναι πλέον ένα υπαρκτό και όχι μακρινό σενάριο. Βρίσκεται στο τραπέζι, μετά από πολλά πλήγματα που έχει δεχτεί η συνοχή της ΕΕ,  ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχει ο χρόνος ή η θέληση να αναστραφεί η πορεία προς τον απομονωτισμό και τους εθνικισμούς που στο παρελθόν κατέστρεψαν την Ευρώπη. Κυρίως όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει η ικανότητα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τους χειρότερους εφιάλτες της εξαιτίας μιας ανίκανης πολιτικής ηγεσίας, που εδώ και χρόνια άνοιξε την πόρτα σε  λόμπυ, ελίτ και θεσμούς χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Και όπως συμβαίνει πάντα, η ακροδεξιά μεταχειρίζεται τα όπλα της Δημοκρατίας για να την ανατρέψει.

Μοίρασε το άρθρο!