Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Τρεις είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε μερική άρση των μέτρων ενάντια στη διάδοση του κοροναϊού.

Πρώτη εξ αυτών είναι η Αυστρία, η οποία ετοιμάζεται να  άρει περιορισμούς στις μετακινήσεις και να ανοίξει καταστήματα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καγκελάριος Σ. Κουρτς έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για να επανεκκινήσει η οικονομία της χώρας, με μια σειρά βημάτων, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του κινδύνου νέας έκρηξης στα κρούσματα.

 «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας κατά βήματα» δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει «τη μέγιστη πειθαρχία». Θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, στη συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία στα μέσα του Μαΐου. Δεν υπάρχει ημερομηνία για τη λειτουργία των σχολείων. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε κατ΄οίκον περιορισμό του πληθυσμού στις 15 Μαρτίου, παράλληλα με το κλείσιμο των καταστημάτων, πλην όσων καλύπτουν βασικές ανάγκες.

«Η εβδομάδα του Πάσχα θα είναι καθοριστική» για να αξιολογηθεί αν η σταδιακή άρση των περιορισμών μπορεί να εφαρμοσθεί, δήλωσε ο καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι θα γίνεται συστηματική αξιολόγηση των μέτρων. Η Αυστρία έχει 12.390 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 220 θανάτους. Παράλληλα στη χώρα έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

 H Τσεχία, από την πλευρά της σκοπεύει και αυτή το προσεχές χρονικό διάστημα να κάνει μερική άρση μέτρων, ενώ έχει ήδη κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας όταν βγαίνεις από το σπίτι. Μέχρι σήμερα έχει 4.828 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 80 θανάτους και τα θετικά στοιχεία επιτρέπουν στη χώρα να προχωρήσει στο πρώτο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας,  Adam Vojtěch, επιτρέποντας αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες, διατηρώντας την απόσταση των δύο μέτρων.

Ταυτόχρονα και η Δανία ενδέχεται να άρει σταδιακά μετά το Πάσχα των Καθολικών – είναι αυτήν την εβδομάδα – τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο  παραμείνουν σταθεροί, δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν. Η σκανδιναβική χώρα, που έχει καταγράψει 187 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον Covid-19.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά, πιο αργά από την προπερασμένη εβδομάδα», τόνισε η Δανέζα πρωθυπουργός  «Αν περάσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, συνεχίζοντας να στεκόμαστε μαζί, μένοντας χώρια, και αν οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια σταδιακή και ελεγχόμενη επαναλειτουργία της κοινωνίας, μετά το Πάσχα», είπε.

Μοίρασε το άρθρο!