ΠΟΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ funds

590_eb60352b153f6562aecb1e22d6df0251

25/04/2016

Συμφωνία για μη πώληση σε funds δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της κύριας κατοικίας υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομίας, θα υπάρξει εξαίρεση από την πώληση σε funds μέχρι και το τέλος του 2017 ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων είτε νοικοκυριών είτε επαγγελματιών, τα οποία έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξουν ορισμένα κριτήρια για την ένταξη των συγκεκριμένων δανείων υπό «προστασία», στα οποία φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ακινήτου αλλά πιθανώς και η συνολική φορολογική εικόνα του δανειζόμενου.

Ταυτόχρονα, όμως, «ανάβει πράσινο φως» για την πώληση σε funds «κόκκινων» αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω εξαίρεση. Η πώληση θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου.

Ένα ακόμη «γρίφο» που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομίας – σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» – είναι ο τρόπος που θα γίνει η πώληση των δανείων στα funds, καθώς εάν υπάρξει τιτλοποίησή τους (συσσώρευση σε ένα «καλάθι» που περιλαμβάνει πάσης φύσεως δάνεια), τότε θα θεωρηθούν ως επενδυτικό προϊόν, με δυνατότητα ακόμη και διαπραγμάτευσης στις αγορές και χωρίς υποχρέωση εκ μέρους του fund που πραγματοποίησε την αγορά να πληρώσει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Μοίρασε το άρθρο!