Ποια επαγγέλματα απειλεί να «καταπιεί» η πανδημία

Οι προβλέψεις σε τέτοιους καιρούς ρευστότητας θεωρούνται μάλλον ριψοκίνδυνες, πόσο μάλλον εάν είναι σε ορίζοντα δεκαετίας.

 

Σε γενικές γραμμές, μετά και την πικρή εμπειρία της πανδημίας, προβλέπεται ενίσχυση της εργασίας εξ αποστάσεως, υψηλότερη ζήτηση σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τις τεχνολογίες, μείωση της ζήτησης σε δια ζώσης παροχή υπηρεσιών στον κλάδο αναψυχής και εστίασης και περισσότερες επενδύσεις τον τομέα της υγείας.

Το Top 5

Έτσι, τα 10 επαγγέλματα που αναμένεται – σύμφωνα με το B.L.S.- να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι και το 2029 σχετίζονται κυρίως με τους κλάδους της υγείας και της τεχνολογίας.

Στην κορυφή βρίσκονται οι επιδημιολόγοι, με προβλεπόμενη αύξηση έως και 25,3% των θέσεων εργασίας, συγκριτικά με ό,τι προβλεπόταν σχετικά πριν ενσκήψει η πανδημία.

Στο 10,5% κυμαίνεται για προγραμματιστές διαδικτύου. Στο 10% για βιοχημικούς και βιοφυσικούς. Ελάχιστα πιο κάτω, στο 9,8%, είναι η πρόβλεψη για διαχειριστές πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων (network and computer systems administrator).

Το Bottom 5

Στο -18,6% υπολογίζεται αντίστοιχα η μείωση για τους/τις μπαρτέντερ. Στο -16,7% κυμαίνεται η πρόβλεψη για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Στο -16,2% για τους εργαζόμενους στον τομέα φιλοξενίας. Σχεδόν ίδια (16%) είναι η πρόβλεψη και για τους/τις σερβιτόρους.

Η γενική εικόνα

Κοντολογίς, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες ήδη σαρώνει η λαίλαπα της πανδημίας.

Αυτά, ενώ νέα μελέτη της Αμερικανικής Επιθεώρησης Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι στους 500.000 και πλέον νεκρούς από τον κοροναϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τους περίπου 30.000 Αμερικανούς, που από τον περασμένο Απρίλιο και τούδε έχασαν τη ζωή τους από αίτια, που σχετίζονται με την απώλεια των θέσεων εργασίας τους, εξαιτίας της πανδημίας.

Όχι τυχαία, τονίζεται, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις τάξεις των Αφροαμερικανών, που ενώ αντιστοιχούν στο 12% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το 19% των προαναφερθέντων απωλειών.

Μοίρασε το άρθρο!