Πλημμυρίδα θετικών self tests

Με σύμμαχο τα self tests επαναλειτουργούν τα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν διά ζώσης τα μαθήματά τους και να βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Πρώτη και δεύτερη ημέρα λειτουργίας όλων των σχολικών βαθμίδων, μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν self test πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες, όπως ορίζει το νέο πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας. Πράγματι, τα θετικά τεστ που ανιχνεύτηκαν ήταν χιλιάδες μέσα σε δύο 24ωρα, πιθανότατα όλοι τους ασυμπτωματικοί, όπως λένε πηγές, δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον διαδίδεται γρήγορα και προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις εντελώς ήπια συμπτώματα.

Χθες Τρίτη 11 Ιανουαρίου, κατά τον δεύτερο μαζικό έλεγχο με self test διαπιστώθηκαν 9.688 θετικά τεστ. Μαζί με τα 15.547 που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, προκύπτει ότι μέσα σε δύο ημέρες ανιχνεύθηκαν 25.235 περιστατικά μόλυνσης.

 
 

Την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρίτο self test πριν εισέλθουν στις σχολικές αίθουσες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε η πρόσληψη εκατοντάδων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι όποιες κενές θέσεις. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η άμεση πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, και 1.208 αναπληρωτών με συμβάσεις έως τη λήξη του σχολικού έτους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα με ταχείες διαδικασίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μια απόδειξη ότι, πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως έγιναν τεστ σε 1,6 εκατ. ανθρώπους, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα μας. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 15.547 κρούσματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self tests και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενδεχομένως 10πλάσια περιστατικά μόλυνσης.

 
 
 

Μοίρασε το άρθρο!