Πιο ακριβό από ποτέ το ψωμί στην Ευρώπη – Πόσο ανέβηκε στην Ελλάδα

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε η τιμή του ψωμιού στις χώρες μέλη της ΕΕ τον Αύγουστο. Μάλιστα, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται σε 9,1%, σφίγγοντας ασφυκτικά τη θηλιά της ακρίβειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, η μέση τιμή του ψωμιού, που βρίσκεται στη βάση της διατροφής, εκτινάχθηκε τον Αύγουστο σε ετήσια βάση κατά 18%, γεγονός το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στη διαταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Eurostat, η αντίστοιχη αύξηση τον Αύγουστο το 2021 ήταν 3%. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία, κατά +66%, στη Λιθουανία κατά +33%, και στην Εσθονία και τη Σλοβακία (και οι δύο +32%).

Ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Πηγή: OT

Μοίρασε το άρθρο!