Πιείτε αλκοόλ με μέτρο και γλιτώστε την άνοια

Οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ στη μέση ηλικία, ιδίως καθόλου κρασί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια στην τρίτη ηλικία, συγκριτικά με όσους πίνουν μέτριες ποσότητες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πλήρης αποχή από το αλκοόλ σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 45% της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους πίνουν έως ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα. Ωστόσο, αν κάποιος πίνει παραπάνω, τότε ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται σε βάθος χρόνου.

 Παράλληλα και τα άτομα που έπιναν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ τη βδομάδα κινδύνευαν να εκδηλώσουν άνοια. Σημειώνεται, ότι μία μονάδα ισοδυναμεί με 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml (σχεδόν το ένα τρίτο του μπουκαλιού) περιέχονται περίπου τρεις μονάδες αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας INSERM, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά, ανέλυσαν στοιχεία για 9.087 άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών, εκ των οποίων 397 εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 23 ετών.

 Όσοι απείχαν δια βίου από την κατανάλωση αλκοόλ είχαν 67% πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με όσους απείχαν μόνο κατά τη μέση ηλικία (45%) και όσων απλώς το είχαν περιορίσει (50%).

«Αποδείξαμε ότι τόσο η μακρόχρονη αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», αναφέρουν οι ερευνητές και σημειώνουν ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με δεδομένο ότι τα περιστατικά άνοιας παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050.

Πάντως, θεωρούν πρόωρο να συμβουλεύσουν όποιον δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, να αρχίσει να πίνει. Εξάλλου υπενθυμίζουν ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, συνεπώς είναι δύσκολο να θεωρηθεί επίσημα ως τελείως ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ.

Μοίρασε το άρθρο!