Παρτίδα της δραστικής ουσίας του εμβολίου της J&J μολύνθηκε σε εργοστάσιο – Εξετάζεται η απόσυρση 60 εκατ. δόσεων

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς έγινε γνωστό πως παρτίδα δραστικής ουσίας του εμβολίου της Johnson & Johnson μολύνθηκε με υλικά για άλλο εμβόλιο, στην ίδια μονάδα παραγωγής. Την είδηση γνωστοποίησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος δήλωσε πως τα εμβόλια αυτά δεν προορίζονταν για την Ευρώπη.  

Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες να εξετάζει τα δεδομένα στο εργοστάσιο της Emergent, και φέρεται να ζητά σύμφωνα με τους New York Times, από τη Johnson & Johnson να προχωρήσει στην απόσυρση 60 εκατομμυρίων δόσεων, λόγω «πιθανής μόλυνσης».  

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αναφερόμενη μόλυνση σημειώθηκε σε ένα εργοστάσιο που παράγει τη δραστική ουσία στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το οποίο ανήκει στην Emergent Biosolutions. Η συγκεκριμένη παρτίδα δεν προοριζόταν για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι παρτίδες του εμβολίου που αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν επηρεαστεί από τη μόλυνση αυτή, ωστόσο οι εποπτικές αρχές συνέστησαν, ως μέτρο προφύλαξης, να μην γίνεται αποστολή παρτίδων εμβολίων που έχουν παραχθεί την ίδια, περίπου, χρονική περίοδο με αυτή που σημειώθηκε η μόλυνση.

Η εξέλιξη αυτή, έχει προκαλέσει ανησυχία για νέες καθυστερήσεις στην παραλαβή δόσεων εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας και οι αρμοδιες ευρωπαϊκές Αρχές κάνουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν πως θα αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο.

Μοίρασε το άρθρο!