Παραμυθένια ελληνικά χωριά, φτιαγμένα από πέτρα

Χριστούγεννα στην πόλη, λέει ο λαός, όμως εμείς επιλέγουμε χωριό! Πλακόστρωτα σοκάκια, η τρεμάμενη φωτιά στο τζάκι, τα φωτάκια που λαμπυρίζουν, τα χιονισμένα έλατα, οι μυρωδιές και οι λιχουδιές των γιορτών θυμίζουν Χριστούγεννα στο χωριό.

Υπάρχουν οικισμοί που περνάς όμορφα ένα σαββατοκύριακο και υπάρχουν κι εκείνα τα μέρη που σου κλέβουν την καρδιά μια για πάντα. Κάτι τέτοιο ισχύει και με τα ελληνικά χωριά που ανακαλύπτουμε παρακάτω. Είναι φτιαγμένα από πέτραγεμάτα παράδοσηφυσική ομορφιά και αυθεντικότητα. Ιδανικά για μια εκδρομή μακριά από τη βαβούρα της πόλης, αλλά και διακοπές κατά τη διάρκεια των γιορτών που πλησιάζουν.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Οι γιορτές στην ορεινή Ελλάδα έχουν πάντα λίγο περισσότερη γοητεία. Τα όμορφα πέτρινα χωριά με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις μικρές, αλλά τόσο ελκυστικές κεντρικές πλατείες με θέα στους καταπράσινους τριγύρω λόφους, τα μαγαζάκια που πωλούν χειροποίητα προϊόντα και οι μαγευτικές διαδρομές μέσα στη φύση για να φτάσουμε στους γειτονικούς οικισμούς, αποκτούν με τρόπο μαγικό μία απερίγραπτη θελκτικότητα, προκαλώντας στους επισκέπτες μία έλξη ακαταμάχητη.

Αν έχετε κι εσείς κατά νου να δραπετεύσετε σε κάποιο βουνό της Ελλάδας για να περάσετε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε έναν ρομαντικό, πέτρινο οικισμό γεμάτο εντυπωσιακά αρχοντικά πιστά στην ιστορική, τοπική αρχιτεκτονική, γεμάτο μικρά εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό, καφενεία με καλό ελληνικό καφέ στη χόβολη και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, γεμάτο τζάκια που καπνίζουν, ζεσταίνοντας υπέροχα τους παραδοσιακούς ξενώνες, τότε, ίσως, αυτή να είναι η τέλεια ευκαιρία για να επιλέξετε κάποιο από τα λιγότερα «προφανή» χωριά της χώρας μας.

Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, χωριά φτιαγμένα από πέτρα, τα οποία κατά τις ημέρες των γιορτών πλημμυρίζουν από παραμυθένια ομορφιά έτσι όπως τα αστραφτερά φωτάκια στους δρόμους κάνουν υπέροχες αντανακλάσεις πάνω στα πέτρινα σοκάκια. Και όλα τριγύρω σας «φωνάζουν»: σπίτι, φιλοξενία και ζεστασιά.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 1200 μέτρων, στο όρος Καϊμακτσαλάν, ένα χωριό με πολύ ξεχωριστή ιστορία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Kαϊμακτσαλάν, εκεί όπου, μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια, επισκέπτες από κάθε γωνιά της Μακεδονίας κάνουν στάση για ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στα exreme sports ή στη χαλάρωση δίπλα σε ένα ατμοσφαιρικό τζάκι.

Η ιστορία του χωριού φορτισμένη πάντα με τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος, αφού το χωριό είχε εγκαταλειφθεί πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετά από μία σειρά σεισμικών δονήσεων που έκριναν το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων κτηρίων και των σπιτιών ακατάλληλα. Τότε οι, έτσι κι αλλιώς, λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι προχώρησαν νοτιοανατολικά και ίδρυσαν σε υψόμετρο 750 μέτρων τον νέο Άγιο Αθανάσιο, που έγινε μέσα στα χρόνια το καινούργιο τους σπιτικό.

Ωστόσο η γραφικότητα και η ομορφιά του Παλαιού Άγιου Αθανάσιου συνέχισε να αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες και έτσι, περίπου 10 χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο «Παραδοσιακό Οικισμό». Αυτή η απόφαση έδωσε νέα πνοή στο εγκαταλελειμμένο χωριό, με σημαντικές αναπαλαιώσεις πανέμορφων κτηρίων, πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε ξενώνες, αλλά και την κατασκευή νέων κατοικιών που ακολούθησαν πιστά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου.

Τα Χριστούγεννα αυτός ο γραφικός οικισμός μοιάζει ακόμα πιο ειδυλλιακός και παραμυθένιος. Ολόκληρο το χωριό ανάβει τα πιο λαμπερά φωτάκια του και φοράει τα καλά του, με την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία να συγκεντρώσει πάντα τον περισσότερο κόσμο στα όμορφα εστιατόρια και καφέ.

Σταθείτε για λίγο στη χαρακτηριστική κρήνη που δεσπόζει στην πλατεία και ξεκινήστε τη βόλτα σας από το πέτρινο, παλιό σχολείο περπατώντας στα στενά σοκάκια μέχρι να φτάσετε στην άλλη άκρη του χωριού και στην εκκλησία της Αναλήψεως που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Από το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τη Βεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά.

Φυσικά, τις ημέρες των γιορτών θα έχετε και την τέλεια ευκαιρία να ανακαλύψετε κα το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν και να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στο σκι ή το snowboard. Ή απλά για να αράξετε στο ξύλινο, στολισμένο σαλέ με ένα ζεστό ρόφημα, χαζεύοντας τον κόσμο στις χιονισμένες πίστες.

Για πολύ καλό, τοπικό φαγητό πιάστε τραπέζι στις ταβέρνες του χωριού, για φανταστικό χοιρινό με δαμάσκηνα στη γάστρα, για σπιτικές πίτες και πολύ ωραίο κυνήγι και πολλά ακόμη νόστιμα πιάτα, βασισμένα σε ντόπιες συνταγές.

Ο ρομαντικός και άκρος ατμοσφαιρικός Άγιος Αθανάσιος απέχει περίπου 580 χιλιόμετρα από την Αθήνα και περίπου 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Δίλοφο

Τα Ζαγοροχώρια είναι εξαιρετικά δημοφιλή τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι άδικα, τόσο η φύση όσο και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν και να έχουν μια θέση στην καρδιά μας.

Το Δίλοφο, στα 900 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της Τύμφης, είναι ένα τέτοιο ζαγοροχώρι. Έχει μοναδική πέτρινη αρχιτεκτονική και μαγευτική φύση τριγύρω. Είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα εντός του χωριού. Εδώ, θέλοντας και μη, θα περπατήσετε τα στενά του καλντερίμια αλλά μην ανησυχείτε, το χωριό είναι μικρό και δεν θα δυσκολευτείτε.

Το πιο ανοιχτό μέρος του Διλόφου είναι η πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο που το χειμώνα που τα φύλλα πέφτουν μοιάζει σαν γίγαντας που επιδεικνύει τα μεγάλα μπράτσα του. Για το θρησκευτικό μέρος των εορτών φροντίζει η πολύ όμορφη, πέτρινη φυσικά, εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1850. Οι βόλτες σας μπορεί να είναι είτε πεζοπορικές στα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό ή στα γειτονικά ζαγοροχώρια όπως η Βίτσα και τα πιο κοντινά Κουκούλι και Κήποι.

Βυζίτσα

Κλασσικός σταθμός για τους περισσότερους επισκέπτες που φτάνουν στο Πήλιο κάθε εποχή του χρόνου, η γραφική Βυζίτσα είναι πανέμορφη και τα Χριστούγεννα, γεμάτη πέτρινους, παραδοσιακούς ξενώνες που διαθέτουν φιλόξενα δωμάτια με τζάκι και μία ατμόσφαιρα θαλπωρής να πλανάται γλυκά στον ορίζοντα.

Σημείο συνάντησης στη Βυζίτσα η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία (όπως συμβαίνει, άλλωστε, με τα περισσότερα πηλιορείτικα χωριά). Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα τα εκπληκτικά παραδοσιακά καφενεία του χωριού, με τα ωραία χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και τον ελληνικό καφέ στη χόβολη. Αλλά και τις ταβέρνες με τις εκλεκτές τοπικές λιχουδιές και τις όμορφες σάλες με το τζάκι που, συνήθως, καίει σε μία γωνιά.

Η Βυζίτσα μπορεί πραγματικά να γίνει η τέλεια αφετηρία για μία χορταστική, γιορτινή εξερεύνηση στα χωριά του Πηλίου, είτε αυτό που αποζητάτε είναι λίγη απομόνωση στο καταπράσινο βουνό των Κενταύρων είτε θέλετε να πάρετε μία γεύση από την πιο έντονη και κοσμοπολίτικη πλευρά της περιοχής, κάνοντας μία στάση στη Μακρινίτσα, την Πορταριά, τις Μηλιές και τη Ζαγορά. Και, βέβαια, στο Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια όπου, όταν ο καιρός είναι ο σωστός, θα περάσετε αξέχαστες στιγμές πάνω σε παγοπέδιλα ακόμα και αν είστε εντελώς αρχάριοι.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ατμοσφαιρικό από το να τριγυρίζετε στα στενά δρομάκια της Βυζίτσας που λαμποκοπούν κάτω από τα πανέμορφα χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή από το να κάθεστε σε στολισμένες αίθουσες παραδοσιακών εστιατορίων με καλό φαγητό, κρασί και παρέα.

Σίγουρα, εδώ αξίζει να κάνετε και μία στάση στον πολύ φημισμένο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες» για μαρμελάδες και γλυκό, αλλά και σε ένα σημείο μαγικό ακριβώς στην έξοδο του χωριού που οδηγεί από τη Βυζίτσα στις Μηλιές. Εκεί, από το χαρακτηριστικό παγκάκι που υπάρχει στο σημείο, θα αντικρύσετε την ωραιότερη θέα του Παγασητικού που έχετε δει ποτέ, σε μία άκρως φωτογραφική στιγμή που θα σας μείνει αξέχαστη.

Καλαρρύτες

Σε μία συγκλονιστική τοποθεσία, στις πλαγιές των βόρειων Τζουμέρκων, θα συναντήσετε το χωριό Καλαρρύτες να ξεχωρίζει με τα πέτρινα σοκάκια του και τα πέτρινα κτίσματα του σε υψόμετρο 1.120 μέτρων πάνω από μία απότομη χαράδρα μέσα στην οποία κυλούν τα νερά του Καλαρρύτικου ποταμού.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη χαράδρα χωρίζει τον οικισμό Καλαρρύτες από το διπλανό χωριό, το εξίσου γραφικό Συρράκο, στο μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας μία μαγευτική διαδρομή μέσα από την ανέγγιχτη, άγρια φύση των Τζουμέρκων. Το μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά ξεκινά από τους Καλαρρύτες και κατηφορίζει στη χαράδρα, φτάνοντας από τα 1.120 μέτρα στα 900 μέτρα υψόμετρο. Και στη συνέχεια ανηφορίζει πάλι για να καταλήξει στο Συρράκο, στα 1.200 μέτρα. Μία διαδρομή που αν αντέξετε να κάνετε θα σας μείνει αξέχαστη για όλη σας τη ζωή.

Η παρθένα φύση είναι χωρίς αμφιβολία το πρωταγωνιστικό στοιχείο στους Καλαρρύτες, με τους εκπληκτικούς ορεινούς όγκους της Νότιας Πίνδου να υψώνονται πάνω από το χωριό. Σίγουρα, όμως, θα εντυπωσιαστείτε και από τα υπέροχα αρχοντικά, δείγματα της εξαιρετικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Όλα τα σπίτια του οικισμού είναι πέτρινα και η σκεπή τους είναι φτιαγμένη από σχιστόλιθο, μία τεχνική που στα Τζουμέρκα θα τη συναντήσετε μόνο στους Καλαρρύτες και το Συρράκο, είναι όμως πιο συνηθισμένη στα Ζαγοροχώρια. Έξι χιλιόμετρα πριν φθάσετε στους Καλαρρύτες, αξίζει να κάνετε μια στάση στην Μονή Κηπίνας, η οποία είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου. Το θέαμά της εντυπωσιακό.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί πέτρινοι ξενώνες, μέσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που τα Χριστούγεννα, με το έλατο πλάι στο τζάκι, παίρνουν μία ακόμα πιο γοητευτική όψη. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά για δωμάτια στο ξενώνα του Ναπολέων Ζαγκλή, μέσα στον οποία λειτουργεί και παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει από καφέ και χειροποίητα γλυκά μέχρι μεζέδες και πεντανόστιμα μαγειρευτά.

Οι Καλαρρύτες απέχουν περίπου 435 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 83 χιλιόμετρα από την Άρτα.

Νυμφαίο

Από τους πολύ αγαπημένους χειμερινούς και χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι το Νυμφαίο στη Φλώρινα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της χώρας. Θα χρειαστεί να ανεβείτε στα 1.350 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Σε αυτό το χωριό έχει δοθεί λεπτομέρεια παντού στα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, στα υπέροχα νεοκλασικά, στα καλοστρωμένα καλντερίμια έως τους φανοστάτες οι οποίοι είναι σφυρήλατοι. Το Νυμφαίο έχει μακρά ιστορία στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και αυτό φαίνεται και στην αρχιτεκτονική του η οποία είναι, αν μη τι άλλο, «πλούσια».

Το χωριό είναι από τις πρώτες περιοχές που δέχεται χιόνι το χειμώνα γι’ αυτό εάν αποφασίσετε να ανεβείτε να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι. Στις βόλτες σας περάστε σίγουρα να θαυμάσετε το κτίριο της Νικείου Σχολής, συνεδριακό κέντρο πλέον του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και να επισκεφθείτε το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας με τα περίτεχνα σκαλιστά ξύλινα μακεδονίτικα ταβάνια, τις συλλογές κοσμημάτων, εργαλείων χρυσοχοΐας κ.ά.

Must βόλτα, αυτή στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου μόλις 1,5 χλμ. έξω από το χωριό, θα φθάσετε μέσω πλακόστρωτου μονοπατιού. Πολύ κοντά στο Νυμφαίο βρίσκονται και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα που μπορείτε εύκολα να τις επισκεφθείτε. Από το χωριό ξεκινάνε επίσης και όμορφα μονοπάτια που μπαίνουν στο δάσος.

Θεολόγος

Το ορεινό χωριό Θεολόγος στη Θάσο, φημίζεται για τη γραφικότητα του, τους καταρράκτες, τα ξωκλήσια και το κατσικάκι που σερβίρουν τα παραδοσιακά ταβερνάκια του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 220μ στο κέντρο της Θάσου  και απέχει 50χλμ από τη Θάσο (Λιμένα) και 10χλμ από τον Ποτό. Έχει περίπου 800 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι ασχολούνται με τον τουρισμό και το χειμώνα με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο Θεολόγος είναι από τα σημαντικότερα ορεινά χωριά της Θάσου, με μια δυναμική που έλκει τον επισκέπτη, τόσο εξ αιτίας της μακρόχρονης ιστορίας του, όσο και λόγω του φυσικού κάλους της περιοχής, όπου είναι κτισμένος. Όταν ο επισκέπτης βρεθεί στη Θάσο, από τα ωραιότερα νησιά με σμαραγδένιες παραλίες και ρωτήσει του ντόπιους για τα αξιοθέατα του τόπου, είναι βέβαιο ότι θα του προτείνουν τον Θεολόγο για να απολαύσει νόστιμο κατσικάκι.

Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης νιώθει έντονα την βαριά ιστορική κληρονομιά του τόπου, όπως στο τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται έξω από το χωριό, καθώς και στις εκκλησίες της αγίας Παρασκευής και του αγίου Δημητρίου (κτισμένης το 1803 μ.Χ.) με το περίτεχνο εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Αλλά, και στα μικρά ξωκλήσια της Παναγούδας και του Αρχαγγέλου όπου δεσπόζει μοναδική Βυζαντινή τοιχογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1430 και είναι μοναδική στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ανηφορίζοντας το δρόμο προς το ορεινό χωριό και περπατώντας μέσα στα σοκάκια θα ανακαλύψει έναν προορισμό κόσμημα με πέτρινα διώροφα σπίτια, όμορφα ξωκλήσια, όπως είναι η Αγία Παρασκευή, και τον καταρράκτη – σήμα κατατεθέν στο Θεολόγο. Οι καταρράκτες της «Κεφαλόγουρνας» και τα παλιά ασβεστοκάμινα μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, όταν ο άνθρωπος εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σε πλήρη αρμονία με την φύση.

Στα ταβερνάκια του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα, με το μέλι της Θάσου και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού να έχουν την τιμητική τους. Γαστρονομική απόλαυση επίσης προσφέρει το ντόπιο ψητό κατσικάκι, το οποίο και επιβάλλεται να δοκιμάσετε.

Δοτσικό

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Γρεβενών και θεωρείται η βορειότερη κοινότητα όλου του νομού, με υψόμετρο στα 1060 μέτρα. Το γραφικό, πετρόχτιστο χωριό ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βοΐου, ενώ το υγρό στοιχείο που ρέει ανάμεσά του είναι και αυτό που δίνει άλλον αέρα και άλλη πνοή στην απαράμιλλη φυσική του ομορφιά.

Το Δοτσικό θεωρείται, όχι άδικα, πολιτιστικό σταυροδρόμι, αφού στους κόλπους του συναντώνται οι κτηνοτροφικές πρακτικές των Βλάχων, με τις δεξιότητες των μαστόρων της Ηπείρου και τις συνήθειες των Κουπατσαραίων.

Αξεπέραστο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, θεωρείται το μονότοξο πέτρινο εντυπωσιακό γεφύρι του, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας και είναι το μοναδικό της περιοχής, όπου βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Κάτω από τη μοναδική καμάρα του κυλά ο ποταμός Δοτσικιώτης, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικισμούς(Τσιγκέλ και Κιατσαβίκ Μαχαλά).

Αρκετά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στο χωριό έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος». Επί έναν ολόκληρο χειμώνα το Δοτσικό είχε μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του έργου και πολλοί Γρεβενιώτες έλαβαν μέρος στην ταινία ανιδιοτελώς, είτε σαν κομπάρσοι, είτε και με μικρούς ακόμα ρόλους.

Άνω Πεδινά

Από τα ομορφότερα και πιο ήσυχα χωριά που βρίσκονται «φωλιασμένα» στην πανέμορφη φύση του Κεντρικού Ζαγορίου, τα Άνω Πεδινά είναι ένας ειδυλλιακός, αληθινά μαγευτικός τόπος ο οποίος συνδυάζει την πολυκοσμία των Ζαγοροχωρίων με τη γαλήνη και την απομόνωση ενός ήρεμου, απομακρυσμένου οικισμού.

Αν θέλετε, λοιπόν, αυτές τις γιορτές να ανακαλύψετε τα καταπληκτικά Ζαγοροχώρια και να κάνετε στάση σε πολυφωτογραφημένους προορισμούς όπως το Πάπιγκο, το Μικρό Πάπιγκο και η Αρίστη, τότε μπορείτε να θέσετε ως αφετηρία σας τα Άνω Πεδινά, εκεί όπου η ατμόσφαιρα της χειμωνιάτικης θαλπωρής χτυπά κόκκινο, εκεί όπου θα νιώσετε μόνοι σας στο κέντρο της ανέγγιχτης φύσης.

Σχεδόν όλο το χωριό είναι χτισμένο από την ίδια υπόλευκη πέτρα, όπως ακριβώς και το κοντινό Δίλοφο, ενώ και εδώ υπάρχουν αρκετά πράγματα για να δείτε και να κάνετε. Αρχικά, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Ευαγγελίστριας, ακριβώς στην είσοδο του χωριού, χτισμένη σε φρουριακή αρχιτεκτονική, ενώ ενδιαφέρον έχει και η ερειπωμένη Μονή της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση έξω από το χωριό.

Στην καρδιά των Άνω Πεδινών, όμως, δεν γίνεται να μην κάνετε στάση στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου βρίσκεται και το παλιό πέτρινο σχολείο του οικισμού, αλλά και η Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή, μία δωρεά του μεγαλέμπορα ξυλείας Ιωάννη Λαμπριάδη ο οποίος είχε καταγωγή από τα Άνω Πεδινά.

Ανάμεσα στον Ελαφότοπο και το Μονοδένδρι, θα μείνετε σε ρομαντικούς πέτρινους ξενώνες με τζάκι και «σπιτίσια» ατμόσφαιρα. Αν θέλετε μία νότα πολυτέλειας για άνετα μοντέρνα δωμάτια με δικό τους τζάκι και πεντανόστιμο, πλούσιο πρωινό, σε έναν μπουφέ αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, φυσικά, υπάρχουν επιλογές και για εσάς. Η μαγευτική θέα στις καταπράσινες πλαγιές των βουνών, σε κάθε περίπτωση θα σας μαγνητίσει.

πηγή: biscotto.gr

Μοίρασε το άρθρο!