Παιδίατρος: Πώς έγινε η διασπορά στη Θεσσαλονίκη – Η συμβουλή στους γονείς

Οι στενοί δεσμοί και η επικοινωνία των μελών της Ελληνικής οικογένειας που πολλές μορφές υπάρχει επαφή τριών γενιών ακόμη και σε καθημερινή βάση φαίνεται να δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό μια μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού σε αυτά, ενώ με τις καθυστερήσεις εμφάνισης των συμπτωμάτων υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση και προς τρίτους.

Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καρανταγλής έφερε παραδείγματα ασθενών που ενώ στην οικογένειά τους υπήρχε αρχικά ένα κρούσμα, στην πορεία κόλλησαν και τα υπόλοιπα, έστω και αν σε αρχικά τεστ δεν φαίνονταν ότι ήταν θετικά. «Το πιο συχνό είναι να αρρωσταίνει ένας από τους δύο γονείς. Σε περιπτώσεις που έγιναν τεστ μόλις το έμαθε ο ένας γονιός και έπειτα από κάποιες μέρες έγιναν εκ νέου τεστ, βρέθηκε πως μετά τους γονείς ή τον γονιό, αρρώσταιναν και τα παιδιά. Μην ξεχνάτε πως συχνά όταν δεν μπορεί η μητέρα να φροντίσει τα παιδιά απευθύνεται στην γιαγιά και τον παππού, που είναι όμως ευπαθείς ομάδες», σχολίασε. «Ξέρω μητέρα που έμεινε στο σπίτι για 14 μέρες, καθώς ο σύζυγος ήταν θετικός, όπως και η μητέρα της. Η ίδια δεν έχει συμπτώματα και το τεστ δείχνει πως είναι αρνητική. Πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της, γιατί δεν γίνεται να κάθεται επί 20 μέρες. Όμως είναι πιθανό να είναι ασυμπτωματική τώρα και πχ να ανεβάσει σε λίγες μέρες πυρετό και να κολλήσει εν τέλει και συναδέρφους της. Γενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί ο κορωνοϊός σε ένα μέλος της οικογένειας μέσα στο ίδιο σπίτι. Και εμφανίζεται σε διαφορετικό χρόνο στα μέλη, έχει μια “χρονοκαθυστέρηση”. Πρώτοι αρρωσταίνουν οι γονείς και τελευταία τα παιδιά. Αυτό που λέω στους γονείς που έρχονται στο ιατρείο είναι να τηρούν τα μέτρα, να φορούν μάσκα, και, όποτε ανοίξουν ξανά τα σχολεία, να μην κάνουν “πηγαδάκια” με άλλους γονείς, να αποφεύγουν γενικά τους συγχρωτισμούς».

Τα παιδιά τηρούν τα μέτρα

 Ο κ. Καρανταγλής σημείωσε πως τα σχολεία έκλεισαν στη σωστή στιγμή και συμπληρώνει πως το πρόβλημα εστιάζεται και στο ότι «από τον Σεπτέμβρη και μετά από πολλούς δεν τηρήθηκαν οι κοινωνικές αποστάσεις ειδικά τα βράδια και ειδικά σε πολλά καταστήματα εστίασης. Είναι το πιο εύλογο να θέλει κανείς να δει τους φίλους του και να γελάσει, να μιλήσει, όμως στην περίπτωση της πανδημίας αυτό ήταν μια κίνηση που μπορεί να μετέδιδε τον ιό». Επίσης ανέφερε πως «πλέον που η  θερμοκρασία έχει πέσει είναι δύσκολο να μένουμε σε ανοιχτούς χώρους».

Εστιάζοντας στα παιδιά είπε πως παρά το ότι ξέρουμε ότι μεταδίδουν τον κορωνοϊό δεν το κάνουν όμως τόσο όσο οι ενήλικες. «Έχουν μικρή συμμετοχή στη διασπορά και νοσούν σε πιο ήπια μορφή σε σχέση με τους ενήλικες. Επίσης τηρούν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα. Βλέπω και στο ιατρείο μου ότι ξέρουν πώς να φορούν τη μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, ενώ δεν θα έλεγα το ίδιο για αρκετούς ενήλικες που τους βλέπω στον δρόμο με την μάσκα στο πιγούνι», σχολίασε.

 Στις επόμενες μέρες θα πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων

Εξήγησε πως ουσιαστικά το λοκντάουν μετρά από την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε και έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία. «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης και στις επόμενες μέρες ελπίζουμε πως θα πέσει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όμως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε.

Προτιμότερο στις 14/12 το άνοιγμα σχολείων

Για τα όσα ακούγονται περί ανοίγματος των σχολείων στις 7/12 ο ίδιος θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μια εβδομάδα αργότερα. «Πιστεύω στις 14/12 θα ήταν προτιμότερο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ώστε να προλάβουν να κάνουν μαθήματα εκεί πριν το δεκαπενθήμερο κλείσιμο των γιορτών. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η ψυχολογική παράμετρος. Όταν ρωτάω τα παιδιά ποιον τρόπο μαθήματος προτιμούν όλα μου λένε πως επιλέγουν τα μαθήματα στο σχολείο και όχι αυτά που γίνονται με τηλεκπαίδευση», σημείωσε ο παιδίατρος.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Μοίρασε το άρθρο!