«Πάσχα ελεύθεροι θέλετε; Ξεχάστε το!» – Μετά τις 10 Μαϊού -και αν- το άνοιγμα

Μετά το «όχι» των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα τα mall, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων, έβαλαν νέο «βέτο» στην απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα το οποίο «πέφτει» 1 Μαϊου, κάτι που σημαίνει πως το καταστροφικό υγειονομικά και οικονομικά lockdown θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες 3 βδομάδες.

Όλοι υπολογίζουν πως τα επόμενα βήματα θα γίνουν μαζικά, αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 10 Μαΐου, ώστε οι Έλληνες να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα έρθουν να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.\

 Επίσης οι αποφάσεις για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των φροντιστηρίων, απελευθέρωση της λειτουργίας των κέντρων αισθητικής και κατάργηση του click inside παραπέμφθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα όπου τα στοιχεία που θα έχουν να εξετάσουν οι επιστήμονες θα είναι ακόμη πιο σαφή.

Μένει μακριά από τη «χαλάρωση» lockdown η Θεσσαλονίκη

Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να είχαν γεννηθεί ελπίδες πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γινόταν ένα βήμα παραπάνω στο λιανικό εμπόριο, με λειτουργία και με τη μέθοδο του click inside, ωστόσο, η πραγματικότητα ανέτρεψε κάθε τέτοια προσδοκία.

 Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως τα καταστήματα στην Κοζάνη θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα με τη μέθοδο του click away, ενώ δεν ανέφερε τίποτα παραπάνω για τη Θεσσαλονίκη (σ.σ. ούτε το γεγονός πως παραμένει στο ίδιο καθεστώς λειτουργίας του λιανεμπορίου). 
  

Βεβαίως, είναι προφανές πως αυτή η εξέλιξη προκαλεί δυσαρέσκεια στον εμπορικό κόσμο, καθώς ήδη από την Πέμπτη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς την κυβέρνηση ανέφερε τα εξής: 

 «Η αγορά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 4η μέρα λειτουργίας της με τη μέθοδο click away και δυστυχώς τα αποτελέσματα των πωλήσεων των καταστημάτων είναι απογοητευτικά. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς της πόλης μας. Όπως γνωρίζετε, αλλά και όπως αποδεικνύεται, το λιανεμπόριο δεν έχει καμία συμμετοχή στην επιβάρυνση του ιικού φορτίου. Αδίκως παρέμεινε κλειστό εδώ και πέντε μήνες με αποτέλεσμα να βρεθεί υπό κατάρρευση. Ωστόσο οι επιχειρηματίες στήριξαν τα δύσκολα μέτρα της Κυβέρνησης, τηρώντας τις οδηγίες πιστά, πάρα το γεγονός ότι δοκιμαζόταν για ακόμα μια φορά οι αντοχές τους. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποφασίσετε χαλάρωση των μέτρων, καθώς θα επιφέρει πραγματικά αποτελέσματα στην αγορά αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Ζητούμε το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς ραντεβού και μόνο με αποστολή μηνύματος στο οποίο θα δηλώνεται η προσέλευση του καταναλωτή στην αγορά. Είμαστε σίγουροι ότι η πρότασή μας είναι και δική σας σκέψη και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσπάθεια που θα καταβάλλετε για να το πετύχετε.

Είναι ό,τι λιγότερο μπορεί να γίνει για τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος άδικα ταλαιπωρήθηκε με τα lockdown, φτάνοντας στα όρια της καταστροφής».

Μοίρασε το άρθρο!