Πάνω από 40.000 τίτλοι βιβλίων στο 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου – Μουσικά αφιερώματα στη Μικρά Ασία

Με πάνω από 40.000 τίτλους βιβλίων ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 24 Ιουνίου, το 41ο Φεστιαβλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως “με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη συνεχή προσέλευση των πολιτών η οποία και φέτος προσδοκούμε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα για το βιβλίο και τον πολιτισμό”.

Μάλιστα, όπως είπε, φέτος έχουν ανανεωθεί τα εκθετήρια. “Η Θεσσαλονίκη είναι πιο μπροστά”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Λευτέρης Ντουρανίδης αναφέρθηκε στο κόστος των πρώτων υλών των βιβλίων το οποίο έχει αυξηθεί. “Υπάρχει κοστολογική πίεση προς τα πάνω και οι εκδότες πιέζουν προς τα κάτω. Ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση αλλά να μην είναι αντιληπτή στον καταναλωτή. Σε αυτό το κομμάτι θα θέλαμε τη στήριξη της Πολιτείας”.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις online αγορές βιβλίων, κάτω που κρίθηκε αναμενόμενο από τον ΣΕΚΒΕ. “Θεωρούμε ότι το βιβλίο είναι καταφύγιο και πολεμοφόδιο για όλα όσα ζούμε. Το Φεστιβάλ έχει καταπραϋντικό χαρακτήρα”, υπογράμμισε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Τάσος Θωμάς.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την interview για λογαριασμό του ΣΕΚΒΕ, όπου η σε δείγμα 505 ατόμων, το 77% αγόρασε βιβλία την περίοδο της πανδημίας μέσω e-shop που διέθετε ο εκδοτικός οίκος ή το βιβλιοπωλείο.

Στο 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου παρατηρείται αύξηση 10-15% στους εκδότες που συμμετέχουν. Όπως είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης, όλα τα στοιχεία έχουν αυξητική τάση και καταφτάνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του βιβλίου.

Το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου αφιερώνεται φέτος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν είναι από τη Θεσσαλονίκη. Μερικοί από αυτούς βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε.

Ανάμεσα στις παράλληλες δράσεις, ξεχωρίζει η Επετειακή Συναυλία Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία με τίτλο: “Υπόκλιση στο παρελθόν” την Τέταρτη 6 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στην εξέδρα δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια και αγαπημένη ερμηνεύτρια του Γιάννη Σπανού, Ντίνα Παπαϊωάννου.

Τα επίσημα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιουνίου στις 20:30, στη Νέα Παραλία, παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας τους δήμου Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την Κατερίνη Μακρή.

Το Φεστιβάλ θα ανοίγει στις 7 το απόγευμα και θα κλείνει στις 11 το βράδυ.

Μοίρασε το άρθρο!