Ο Gounis συμμετέχει στην έκθεση της 15η Έκθεση Comics & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic n’ Play

SAM_3919

 

SAM_3923

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του

www.gounis.org ή το facebook του Gounic comics

Πατρίδα του είναι ο πλανήτης Γη και πρωτοσχηματίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982 λόγω τυχαίων φυσικών
διαδικασιών και των ανοιξιάτικων ορέξεων των δημιουργών του. Το τέλος της εφηβείας του τον βρήκε στα
Χανιά να σπουδάζει Mηχανικός Yπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζει πώς μοιάζει
ο ήλιος. Λίγα χρόνια αργότερα ξέχασε εντελώς τη μορφή του μιας και το 2006 μετακόμισε στην Στοκχόλμη
για μεταπτυχιακό στον Προγραμματισμό Κατανεμημένων Συστημάτων. Το 2009 τηλεμεταφέρθηκε στο Βερολίνο
όπου ζει μέχρι και σήμερα. Το πάθος του ειναι τα κόμιξ και το άραγμα στα πεζούλια. Ο gounis αναζητά οντότητες οι οποίες ενδιαφέρονται για συνεργασία στο χρωματισμό κόμιξ ή στη σχεδίαση σεναρίων. Οι αράχνες εξαιρούνται λόγω της ιδιοτελούς συμπεριφοράς τους και της έλλειψης στοιχειώδους ευγένειας.

Έτσι αυτοπαρουσιάζεται στο βιογραφικό του ο κομίστας Gounis, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής δύο αυτοεκδόσεις. Η πρωτη του δημιουργία, που εκδόθηκε το 2014, ονομάζεται Οι Πρωτόπλαστοι και η τελευταία του δουλειά κυκλοφόρησε μόλις πέρσυ με τίτλο Ψηφιακή Γένεσις.

SAM_3919

Για τον Gouni, αν και σχετικά καινούριος στην πιάτσα, έχουν γίνει διάφορες αναφορές στον ελληνικό και γερμανικό τύπο τις οποίες θα παρουσιάσουμε παρακάτω. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τουwww.gounis.org ή το facebook του Gounic comicsΜην ξεχάσουμε, επίσης, ότι ο Gounis συμμετάσχει στο φεστιβάλ κόμιξ της Θεσσαλονίκης The Comic Con, το οποίο λαμβάνει χώρα 6 με 8 Μαΐου στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι.

Άρθρο του Γιάννη Κουκουλά από το Καρέ Καρέ της Εφημερίδας των Συντακτών.

« Από τις ευχάριστες εκπλήξεις (και υπάρχουν πολλές) στις πρόσφατες εκδόσεις κόμικς στη χώρα μας ήταν το άλμπουμ «Οι Πρωτόπλαστοι» του Gounis. Αφενός γιατί πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο comic strip, αφετέρου γιατί αποτελεί αυτοέκδοση του δημιουργού του. Μιλώντας, λοιπόν, για δημιουργό, ο Gounis ασχολείται με τον άλλο δημιουργό, αυτόν που συνήθως γράφεται με κεφαλαίο «Δ». Αλλά επ’ ουδενί στη δική μας περίπτωση καθώς ο υποτιθέμενος μεγαλοδύναμος έχει μεγάλη όρεξη για χιούμορ, παίζει τάβλι με τον Εωσφόρο, παραγγέλνει ουζάκια στον Μιχαήλ και τα έργα του μόνο θαυμαστά δεν είναι. Κατά τον Gounis, το άλμπουμ ισοδυναμεί με ένα «director’s cut» της Παλαιάς Διαθήκης και φωτίζει τα σκοτεινά και ανεξερεύνητα κεφάλαια της Γένεσης με επίκεντρο τον Αδάμ σε αναζήτηση γυναικείας συντροφιάς. Που όταν έρχεται τον απατά με όλα τα όντα, δίποδα και τετράποδα… Στους Πρωτόπλαστους συμμετέχουν επίσης ο Μαραντόνα, το σωματίδιο Χιγκς, ο θεός Αρης, ο βδελυρός Οφις και άλλα πλάσματα ενός πλακατζή και βαριεστημένου δημιουργού. »

Review του κόμικ Οι Πρωτόπλαστοι από τον υπεύθυνο εκδόσεων της Comicdom Press Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου.

« Τον Gounis δεν τον ήξερα. Το στριπάκι του, επίσης. Όταν, λοιπόν, μου το πρόσφερε κατά τη διάρκεια του φετινού CCA, και εν μέσω της γνωστής τρέλας που επικρατεί, το πρώτο – και μοναδικό πράγμα – που πρόσεξα εκείνη τη στιγμή ήταν ότι επρόκειτο για μια προσεγμένη αυτοέκδοση. Το σχέδιο του εξωφύλλου έβγαζε μια σχεδόν παιδική γλύκα, μέχρι τη στιγμή που εστίαζες σε μια σημαντική λεπτομέρειά του και η όποια παιδικότητα πήγαινε περίπατο. Αρκετές μέρες μετά, το διάβασα και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις πήγαν κι αυτές να συναντήσουν την παιδικότητα.

Ένας Αδάμ που “του ‘χει φτάσει μέχρι τα αυτιά”, ένας Θεός που θυμίζει ρέμπελο δημόσιο υπάλληλο, παραδείσια ζώα χωρίς ταμπού και αναστολές, αμφίβολα copyright της Δημιουργίας και μια Εύα που όταν επιτέλους μπαίνει στο παιχνίδι… δοκιμάζει πριν καταλήξει. Αυτή δεν είναι μια εκδοχή για θρησκευόμενους, αλλά αν ανήκεις σε όλους τους άλλους, θα γελάσεις, θες δε θες. »

SAM_3923

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΝ GOUNIS ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ TAGESSPIEGEL ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ

Τέλος, ο Gounis και το βερολινέζικο Comics and the Beast δρώμενο αυτοεκδιδόμενων κόμιξ διοργανωμένο από τον ίδιο αναφέρθηκε στο Tagesspiegel σε άρθρο για την διεθνή σκηνή κόμιξ στο Βερολίνο. Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, επισκεφτείτε αυτόν τον σύνδεσμο.

[Προσφατα, στο μίνι-φεστιβάλ Comics and the Beast που έλαβε χώρα σε ένα μπαρ του Neukölln στο Βερολίνο, οι επισκέπτες κουβέντιαζαν μεταξύ τους στα ελληνικά και αγγλικά, στα γαλλικά και γερμανικά. Ποικίλες ήταν οι γλώσσες των περισσότερων αυτοεκδιδόμενων κόμιξ στους πάγκους των σκιτσογράφων. Ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνει πόσο διεθνής έχει γίνει η σκηνή κόμιξ του Βερολίνου και πως η πόλη και οι καλλιτέχνες εμπλουτίζονται ο ένας από τον άλλον…

Ο Έλληνας σκιτσογράφος Gounis (www.gounis.org), ο οποιος προδίδει μόνο το καλλιτεχνικό του όνομα, δουλεύει στο Βερολίνο.

 

15η Έκθεση Comics & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic n’ Play «Aστεία Πράγματα – Droles de choses»

Οι εκδόσεις ΈΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο «Aστεία Πράγματα – Droles de choses».
 
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αλλατίνι-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α) και αποτελεί τη συνέχεια ενός επιτυχημένου θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, που «κλείνει» φέτος 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας, αποτελώντας την μακροβιότερη εκδήλωση του είδους της στην χώρα μας.
 
Η ΕΚΘΕΣΗ
 
Στην έκθεση κόμικς που αποτελεί τον κορμό της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα έργα περισσοτέρων από 50 δημιουργών κόμικς της ελληνικής σκηνής- ερασιτεχνών, νεοεμφανιζόμενων, επαγγελματιών και σπουδαστών του εργαστηρίου Comink- τα οποία θα περιλαμβάνονται και στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, την επιμέλεια και διάθεση του οποίου έχει αναλάβει, για μία ακόμη χρονιά η Ένατη Διάσταση.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά την διαδραστική μακέτα-παιχνίδι με θέμα: «Η Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς», που ετοίμασε ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., ειδικά για την φετινή διοργάνωση επιχειρώντας να αναδείξει μια άγνωστη, σχετικά, πτυχή της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και να θαυμάσουν ένα αντίγραφο, σε φυσικό μέγεθος, μιας μεσαιωνικής αλυσιδωτής πανοπλίας, κατασκευασμένο από τον ερευνητή Νίκο Κουζίνη.
Τα εργαστήρια και οι σχολικές ξεναγήσεις του COMIC Ν’ PLAY 2016 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
 
ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
 
Έλληνες και ξένοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις. Επίτιμοι προσκεκλημένοι της φετινής διοργάνωσης είναι ο βρετανός Nigel Parkinson, σχεδιαστής της κλασικής βρετανικής σειράς κόμικς Denis the Menace and Gnasher και συνεργάτης των ιστορικών ανθολογιών Τhe Beano και The Dandy με την κολορίστρια Νika Nartova, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής δημιουργός από το Βέλγιο Δημήτρης Μαστώρος, ο οποίος διακρίθηκε για το έργο του Εξάρχεια: L’ Οrange Αmère και το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
GAMING – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
 
Κατά τη διάρκεια του COMIC Ν’ PLAY 2016, θα διεξαχθούν επιδείξεις πάνω σε επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, αλλά και πλήθος δημιουργικών εργαστηρίων, με ελεύθερη συμμετοχή για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Οι επιδείξεις αυτές θα γίνονται από ομάδες που ειδικεύονται στην «τέχνη» του gaming και στη φετινή διοργάνωση τον ρόλο αυτό ανέλαβαν ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., το κατάστημα Underworld Games, η ομάδα Requiem for Greece, η ομάδα Dragon Tale από τις Σέρρες και η δημιουργική ομάδα της Gamecraft. 
Το COMIC N’ PLAY 2016 πλαισιώνουν και φέτος μια ποικιλία από δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια (Παρασκευή 16 έως Κυριακή 18 Δεκεμβρίου), αλλά και η προβολή των βραβευμένων ταινιών του Τhessaloniki Animation Festival (Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου).
Tέλος, οι επισκέπτες που θα επισκεφθούν τον χώρο της έκθεσης φορώντας τις δικές τους στολές cosplay, θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να διεκδικήσουν μία από τις τρείς δωροεπιταγές comics, προσφορά των πολυκαταστημάτων Public.
 
BAZAAR
 
Από το απόγευμα της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου (10.00-22.00) θα λειτουργεί χριστουγεννιάτικο bazaar εκδοτικών οίκων και εξειδικευμένων στα κόμικς καταστημάτων, με ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, προσφορές και ευκαιρίες για τους επισκέπτες. Στο φετινό bazaar συμμετέχουν οι εκδόσεις Jemma Press, Web Comics, Ένατη Διάσταση, Comicdom Press, Ink Situ και Add Art, η Λέσχη Φίλων Κόμικς και το ηλεκτρονικό κατάστημα Retrocomics.gr, με μεταχειρισμένα και σπάνια τεύχη κόμικς για όλες τις ηλικίες, καθώς και τα εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία Comicstrip, Jemma Books & Comics και Le Livre Ouvert. 
 
Το χώρο του gaming θα εκπροσωπήσουν τα καταστήματα Anime House, Mαθηματική Βιβλιοθήκη και Blitz, με έξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες, συλλεκτικά είδη, είδη δώρων και κατασκευές. 
 
Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά νέων Ελλήνων δημιουργών κόμικς μέσα από τις εκδόσεις που θα παρουσιαστούν στον χώρο των αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, που θα πλαισιώνει την έκθεση.
 
PARTΙΕS
 
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με τους προσκεκλημένους δημιουργούς και διοργανωτές τα 15 χρόνια του COMIC Ν’ PLAY απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί που θα προσφέρει το rock bar Dizzy Dolls κατά την τελετή των εγκαινίων της διοργάνωσης, αλλά και σε μια σειρά από μουσικές βραδιές -από την Πέμπτη 15 μέχρι και την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου-που θα φιλοξενηθούν αντιστοίχως στα γνωστά ροκ στέκια της Θεσσαλονίκης U flecku Garden Brew Pub, Wonderwall Coffee & Cocktails Roof, Eightball Club, Otto Dix Beer House-Restaurant και Bolivar Rock café Bar.
 
Το COMIC Ν’ PLAY 2016 θα λήξει μ’ ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο χριστουγεννιάτικο party με κληρώσεις δώρων, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της γκαλερί Αλλατίνι- Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Τρίτη 20 Δεκεμβρίου).
 
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μοίρασε το άρθρο!