Ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας στην Τουρκία-Του Κωνσταντινουπολίτη Γ. Τσόλα Διδάκτωρα Ιατρικής ΕΚΠΑ

 
 Χθες φίλος μου καρδιακός στην Κωνσταντινούπολη, ομογενής Ρωμιός, δικός μας δηλαδή, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μοναδικό σύμπτωμα του μια μερική ανοσμία, τίποτα άλλο. Σημειωτέο ότι το τρίτο κύμα είναι ιδιαίτερα σφοδρό στην Τουρκία (>50 χιλιάδες θετικοί ημερησίως), ιδίως στην Κωνσταντινούπολη όπου καταγράφεται το 40% των κρουσμάτων.
Το περίεργο είναι ότι ο αριθμός των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερος- μισοί θάνατοι σε σχέση με εμάς- και δεν ξέρω αν αυτό είναι θέμα υποκαταγραφής ή καλύτερης πρόληψης στη βάση αυτών που θα εξιστορήσω στη συνέχεια. Επειδή λοιπόν λέμε και σωστά πολλές φορές για τον R.T. Erdoğan ότι είναι έτσι ή αλλιώς, δείτε όμως πόσο υποδειγματικά αντιμετωπίζει την πανδημία σε μια χώρα 84 εκατομμυρίων κατοίκων, οι πλείστοι των οποίων αμόρφωτοι. Δείτε και συγκρίνετε με ό,τι εμείς εδώ κάνουμε όσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος:
1. Μέσα σε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, έφθασαν στο σπίτι του φίλου μου φάρμακα με σαφείς οδηγίες για τη δοσολογία. Το ένα είναι ένα αντιπηκτικό και το άλλο η φαβιπιραβίρη που όμως μου είπε ο κ. Γεώργιος Σαρόγλου, διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν μέλος της Επιτροπής για την πανδημία, είναι ένα θαυμάσιο αντιικό φάρμακο (παρόμοιο με το Tamiflu που δίνουμε νωρίς στη γρίπη) το οποίο περιορίζει κατά 70% την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο ατόμων με COVID-19!! Όταν τον ρώτησα γιατί δεν το έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, μου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται γι’ αυτό και ότι η Ε.Ε. λειτούργησε πολύ περίεργα σε αυτή την υπόθεση!
2. Μόλις ο φίλος διαγνώστηκε θετικός ανέβηκε στο διαδίκτυο η περίπτωση σου ως ατόμου υψηλού ρίσκου που χρήζει δεκαήμερης στενής παρακολούθησης. Ήδη από χθες ο άνθρωπος δέχεται τακτικά τηλεφωνήματα στο σπίτι του για τυχόν εξέλιξη στα συμπτώματα του, κάποια ανάγκη κ.λπ.. Σημειωτέον δε ότι στο ξεκίνημα της πανδημίας είχαν κτίσει στην Πόλη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, δύο νοσοκομεία πανδημίας χιλίων κλινών το καθένα. Βέβαια αυτοί εκεί δεν έχουν ακόμη τα self tests, αλλά βλέπουμε πόση κοινωνική ευαισθησία επιδεικνύει το κράτος και πόσο σοβαρά συστήματα παρακολούθησης των νοσούντων έχει αναπτύξει.
Σημειωτέο ότι στην Τουρκία από καιρό υπάρχει σε πλήρη ανάπτυξη ο συνεχώς επικαιροποιούμενος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του πολίτη στον οποίο ο κάθε πολίτης έχει πρόσβαση μέσα από το υποσύστημα e- Nabız (e- σφυγμός) του συστήματος e- devlet (e- κράτος, όπως το δικό μας gov.gr). Είχα μάλιστα θέσει, μέσω της σελίδας φίλων του Κυριάκου Μητσοτάκη ερώτημα στον Πρωθυπουργό για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη, αλλά ουδεμία απάντηση έλαβα και νομίζω ότι δυστυχώς δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα στο θέμα αυτό. Αυτά ως ενημέρωση σας, διότι όσο και να μας είναι δυσάρεστο, πρέπει να τα γνωρίζουμε και αυτά και να εκσυγχρονίσουμε αναλόγως και την Ελλάδα μας.
Γεώργιος Τσόλας
 
 Παιδίατρος Κωνσταντινουπολίτης, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής παιδιατρικής κλινικής ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ
  
 

Μοίρασε το άρθρο!