Ο πιο ωραίος πάγκος λαϊκής και η οικογένεια που παράγει σπουδαία προϊόντα

Υπάρχει ένας πάγκος στις λαϊκές της πόλης που τον αγαπάμε πολύ. Όχι μόνο γιατί τα προϊόντα που διαθέτει είναι σπουδαίας ποιότητας και συχνά αναπάντεχα, αλλά και γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω του, αποτελούν μέλη μιας οικογένειας που συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 4 γενιών με τον πιο μοντέρνο και ψαγμένο τρόπο πάνω στη γεωργία, με γνώση, μεράκι και αναζήτηση για έναν νέο τρόπο παραγωγής και προσφοράς προϊόντων που ταιριάζει τόσο πολύ με τις ανάγκες της σημερινής εποχής.

Η ιστορία της οικογένειας Στρογγύλη ξεκινά από τον προπάππου στη δεκαετία του 1930 στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας. Με πέντε στρέμματα κλήρο για να ακολουθήσει ο γιος του και στη συνέχεια ο εγγονός που μπήκε δυναμικά στις λαϊκές αγορές στη δεκαετία του εξήντα με τα προϊόντα παραγωγής του. Το πρώτο ιστορικό τρακτέρ της οικογένειας μπαίνει στο χωράφι το 1971 και παραμένει μέχρι σήμερα βοηθός τους. Κύρια καλλιέργεια τότε ήταν το κολοκύθι, αγγούρι και η ντομάτα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι και το λάχανο. Που έμελλαν να γίνουν και τα στοιχήματα τους στο μέλλον.

Η δημιουργία θερμοκηπίων, οι επιδοτήσεις και οι ανησυχίες για νέες τεχνικές, σύγχρονες μεθόδους μέχρι τη δεκαετία του 2005 σταδιακά οδήγησε την οικογένεια σε καινούργιους δρόμους. Με τεράστια δουλειά και επιμονή. Οι νεώτεροι απόγονοι της οικογένειας μεγάλωσαν στο χωράφι αγαπώντας τη γή και οραματιζόμενοι σιγά σιγά την επόμενη μέρα.

Με την καθοδήγηση του πατέρα τους σήμερα οι 3 αδελφοί δουλεύουν 60 στρέμματα εξωχώραφα και 30 θερμοκήπια, με τη συμβολή 3 ανθρώπων ακόμα παράγουν για δυο λαϊκές την ημέρα στην πόλη με απίστευτη μεθοδικότητα και πρόγραμμα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ελκυστήρων, ποτιστικά συστήματα, αυτοματοποιημένα ποτίσματα κλπ. Η βελτίωση των εξοπλισμών διαρκής και η ενημέρωση πάνω σε ότι χρήσιμο για τα σχέδια της κυκλοφορεί.

Η αναζήτηση πια η παραγωγή τους να είναι αναγνωρίσιμη και υψηλής ποιότητας με ένα κοινό που ξεχωρίζει την φρεσκάδα της αμεσότητας από την παραγωγή στην πώληση. Με απίστευτο συγχρονισμό ώστε το λαχανικό που κόβεται από το χωράφι σε ένα 24ωρο να είναι στο τραπέζι του πελάτη. Ένα λαχανικό μετά τις 48 ώρες είναι νεκρό, δίνοντας πια τα μισά θρεπτικά του στοιχεία και αυτό παλεύουν και καταφέρνουν πάντα να νικούν. Το χρόνο.

Η περιέργεια, το ψάξιμο του Γιώργου Στρογγύλη τους έκανε να καταλήξουν σε νέα διαφοροποιημένα ήδη. Η ανάγκη για γευστική ανανέωση, η καταπολέμηση μιας βαρεμάρας γαστρονομικής τους έκανε να καλλιεργήσουν σπουδαία προϊόντα που θύμισαν στους πελάτες πράγματα που δοκίμαζαν έξω. Το λανσάρισμα για παράδειγμα του γογγυλιού ή κολοράμπι ή κολούμπρα όπως λέγεται στην Κύπρο. Στην κατηγορία του λάχανου και του μπρόκολου, τραγανό δροσερό και γλυκό κέρδισε το κοινό τους από την αρχή. Αν τους ρωτήσεις θα σου πουν δέκα τρόπους να το γευτείς.

Οι καυκαλήθρες και τα μυρώνια, άγρια κατά βάση, φύονταν κυρίως στο νότο και έγιναν και δική τους εφικτή καλλιέργεια, κάτι που στα δικά μας βουνά στο βορρά δεν τα συναντούσες. Καλλιεργήθηκαν αυτά τα αγριόχορτα και μας ξετρέλαναν. Κρατώντας όλα τα ιδιαίτερα γευστικά στοιχεία της καλλιέργειας τους στη φύση.

Στον πάγκο τους υπάρχει πάντα η προθυμία να σου εξηγήσουν για παράδειγμα πως διατηρούνται οι χυμοί στο μάραθο ή τι κάνει αυτά τα παράξενα κουνουπίδια να μοιάζουν με φράκταλς. Ο κόσμος που παραμένει δύσπιστος, ειδικά οι μεγαλύτεροι, κοιτάζει με απορία τα νέα προϊόντα και τις ποικιλίες. Οι νεώτεροι όμως έρχονται στον πάγκο έτοιμοι για το καινούργιο. Ανοιχτοί στη δοκιμή. Για αυτό και οι 35 ποικιλίες προϊόντων περιλαμβάνουν είδη για κάθε γούστο. Διασταυρώσεις προϊόντων γεννούν διαρκώς νέα υπέροχα λαχανικά. Με αντιοξειδωτικά στοιχεία για παράδειγμα. Μιλάς για το ρομανέσκο, το νέο κουνουπίδι που θυμίζει γλυπτό και τις ιδιότητες του εντυπωσιάζεσαι.

Από το σγουρό και ίσιο μαρούλι φτάσαμε πια σε ωραίες λόλες ρόσο, iceberg, butterhead και τόσα άλλα που σου εξηγούν ότι πολλά από αυτά δεν προκαλούν δυσπεψία που προκαλεί το μαρούλι.Θα μάθεις για τα χρώματα, για την επίδραση του ήλιου στο χρώμα, για την απαλή υφή, τα ήδη που ταιριάζουν στις σαλάτες. Θα πάρεις πληροφορίες για τον τρόπο καλλιέργειας, για τις δυνατότητες μαγειρέματος, για τη διατήρηση τους.

Θα σε παρακινήσουν να δοκιμάσεις άγρια ρόκα, σέσκουλο, κόκκινο μαρούλι, να τολμήσεις χρώματα και μίξεις, να δοκιμάσεις το κουνουπίδι αλλιώς με δεκάδες τρόπους, ντομάτες απίστευτες, θα τους ακούσεις να ρωτούν τους vegan πελάτες τους για παραλλαγές μαγειρεμάτων που μετά θα μοιραστούν με άλλους πελάτες. Θα σου λύσουν κάθε απορία για το τι σημαίνει ράντισμα, τι σημαίνει υδροπονία και γιατί την αποφεύγουν, τι σημαίνει αληθινά βιολογική καλλιέργεια, ελεγχόμενο κλίμα, καθόλου έντομα. Ελεγχόμενες συνθήκες με φυσικούς τρόπους και καλλιέργεια όλο το χρόνο. Τι σημαίνει να παράγεις με καύσωνα, χαλάζι, χιόνι και να μη χάνεις την παραγωγή και να μη λείψει τίποτε από τα τραπέζια.

Θα δεις στους πάγκους τους να ψωνίζουν μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και μπαρ της πόλης, ψαγμένα πρόσωπα της γαστρονομίας, ανθρώπους που ξέρουν τι θα βρουν και για αυτό τους αναζητούν πάντα. Και όταν θα δεις μια τρύπα στο μαρούλι, αν δεν είναι ομοιόμορφα, θα σου πουν χωρίς αναστολή πως αυτό αποδεικνύει πως είναι φυσικό προϊόν και όχι τερατογένεσης. Με τις ιδανικές συνθήκες παραγωγής, οικονομία νερού, φροντίδα της γης και αποφυγή εξάντλησης της.

Θα τους βρεις στις παρακάτω λαϊκές της πόλης.

Μοίρασε το άρθρο!