Ο μεγάλος χειμώνας της ενεργειακής φτώχειας

Από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Δεκέμβριο του 2021 η τιμή της μεγαβατώρας (MWh) στο ρεύμα είχε αυξηθεί κατά 540%, όπως προκύπτει από τις τιμές στην χονδρική αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ετήσια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου έφθανε τον Νοέμβριο στο 180,9% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020, το ρεύμα στην λιανική είχε ακριβύνει κατά 37,8% και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει κατά 45,2%. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο έφθασε σε ρεκόρ 25ετίας και στο 5%, ενώ στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε στο 4,4% από το 4% του Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Αυτό σημαίνει ότι ο αντίστοιχος δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ που τον Νοέμβριο είχε κάνει άλμα στο 4,8% θα αγγίξει με βεβαιότητα το 5% τον Δεκέμβριο – πάντοτε, με βασικό τροφοδότη τις καταιγιστικές ενεργειακές ανατιμήσεις.

Μπροστά σ’ αυτές τις ανατιμήσεις και το κύμα της ακρίβειας που διαχέεται πια οριζόντια στην αγορά, η κυβέρνηση απαντά με ένα ακόμη πακέτο 400 εκατομμυρίων ευρώ για τον Ιανουάριο – ένα πακέτο μέτρων που προορίζεται να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Το εύρος των παρεμβάσεων όμως δείχνει και αυτή την φορά εξαιρετικά περιορισμένο, δεν περιλαμβάνει ούτε τώρα μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στον ΦΠΑ, και – κυρίως – δεν μπορεί να αντισταθμίσει ούτε στο μισό τις επιβαρύνσεις που θα έχουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις στον πιο βαρύ ίσως, από πλευράς καιρικών συνθηκών, μήνα του χειμώνα.

Για τα νοικοκυριά η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα είναι κλιμακωτή: για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh (δηλαδή 24 ευρώ), και για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh (δηλαδή 18 ευρώ). Αρα συνολικά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 42 ευρώ – ποσό μειωμένο κατά 7,5 ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη επιδότηση των  49,5 ευρώ που ίσχυσε τον Δεκέμβριο. 

Στα οικιακά τιμολόγια του φυσικού αερίου η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (20 €/MWh) για όλους τους παρόχους, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Το μέτρο αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, θα δοθεί επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ύψους 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση – άρα, το σύνολο της επιδότησης θα είναι 40 ευρώ τον μήνα.

Όμως, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει κατά μέσο όρο 1.000 κιλοβατώρες το μήνα φυσικό αέριο πλήρωσε πέρσι 181,45 ευρώ στο πεντάμηνο. Φέτος στο ίδιο διάστημα – Οκτώβριο έως Φεβρουάριο –  θα πληρώσει, με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, πάνω από 500 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 300 ευρώ θα επιβαρύνουν απ’ ευθείας το νοικοκυριό, αφού η επιδότηση για τους πέντε μήνες είναι μόνον 200 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ο φετινός χειμώνας σχετικά ήπιος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, χιλιάδες νοικοκυριά θα βιώσουν πια και την μεγάλη κρίση της ενεργειακής φτώχειας.

Μοίρασε το άρθρο!