Ο κόσμος του ίντερνετ δεν μπορεί να ελεγχθεί!

margwkint001

Ίντερνετ, τι υπέροχο πράγμα! Λειτουργικό, εύκολο, γρήγορο. Εξάλειψε το χρόνο και τις αποστάσεις. Καθισμένος από τον καναπέ σου, μπροστά στο λάπτοπ ή στο κινητό σου μπορείς να μεταφερθείς σε μία στιγμή στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της γης, να νιώσεις τον κόσμο σαν να είναι έξω από την πόρτα του σπιτιού σου και να μάθεις τα νέα του με ένα κλικ.

Συγχρόνως τείνει κάποιες φορές να γίνει μία χαοτική γούρνα παραπληροφόρησης, άλλες φορές εσκεμμένα κι άλλες όχι.

Ψευδείς ειδήσεις, παραπλανητικές, κομματικές, πιασάρικες, ψαρωτικές, ανύπαρκτες ειδήσεις και «αποκαλύψεις» γιγαντώνονται μέσω των social media επηρεάζοντας ακόμα και κολοσσούς ενημέρωσης. Μέσα σε μια γενικότερη έλλειψη αξιοπιστίας που καταγράφουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, έρχεται να προστεθεί και η άνθιση των λεγόμενων ειδήσεων του «κλικ».

Μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά συγκροτήματα δεν δίνουν μόνο τη μάχη της είδησης αλλά και τη μάχη της πιστοποίησης της είδησης. Το BBC έχει επιστρατεύσει ειδική 12μελή ομάδα δημοσιογράφων με βασικό τους μέλημα να ξεσκεπάζουν τα ψέματα του ίντερνετ αλλά και τις τρολιές παρακολουθώντας λογαριασμούς, social media, ιστοσελίδες.

Οργανισμοί όπως το Facebook και η Google έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων. Ακόμα και το CNN παρουσίασε ένα σύντομο οδηγό για τον εντοπισμό των ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Πολιτικές σκοπιμότητες, συνωμοσιολογία, συμφέροντα, αφέλεια, σάτιρα ή… χαζομάρα κρύβονται πίσω από τα κατασκευασμένα δημοσιεύματα αναρωτιούνται αναλυτές και δημοσιογράφοι ενώ πολλοί βλέπουν ακόμη και μία προσπάθεια ελέγχου και φίμωσης της ενημέρωσης.

18/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!