Ο Γιώργος Νταλάρας μιλάει για τον Σταύρο Κουγιουμτζή, την ιστορία, που κρύβουμε, το προσφυγικό ζήτημα, τους νέους και το ρεμπέτικο

αρχείο λήψης

31/08/2016

«Αν ζούσε και έγραφε σήμερα ο Σταύρος Κουγιουμτζής, πιστεύω ότι θα λειτουργούσε όπως το 1974, που έγραψε “και μια σημαία σ’ ένα μπαλκόνι / αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει” και θα καυτηρίαζε τα ψέματα, τις υποσχέσεις, τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ, τα ΟΧΙ που γίνονται ΝΑΙ», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και στιχουργό, Σταύρο Κουγιουμτζή, στον οποίο είναι αφιερωμένη η αποψινή συναυλία του τραγουδιστή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας.
Ο Γιώργος Νταλάρας εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται ερμηνεύοντας τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος, όπως είπε, «ήταν μοναχικός, είχε όμως πολύ χιούμορ, η δική μας η γενιά είναι μαραζωμένη…Ήταν ειλικρινής αριστερός και ανθρωπιστής, είχε κερδίσει όμως την αγάπη του κόσμου». Για να προσθέσει κάνοντας την αυτοκριτική του «εκεί που εγώ έχασα, επειδή ήθελα πάντα να υποδεικνύω τα λάθη και να τα πολεμώ. Εγώ είχα έντονη την αντίληψη του αισθήματος “περί δικαίου” και το πλήρωσα αυτό. Το μεγαλύτερό μου λάθος, είναι που υπηρετούσα το σωστό», είπε.
«Δεν υπάρχει βαλκανική χώρα που να μην έχει τραγουδήσει τα τραγούδια του, νέοι μουσικοί παιδεύονται με τη μουσική του Σταύρου, που ήταν μαθητής του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά λάτρευε και τον Τσιτσάνη και το Βαμβακάρη», εξήγησε ο Γιώργος Νταλάρας.
Ερωτηθείς για τη μουσική που ακούν οι νέοι και πώς μπορεί κανείς να κατευθύνει τα παιδιά του στην ποιοτική μουσική, συμβούλεψε «να βάζουμε στα παιδιά να ακούν καλή μουσική κι αυτά με την ευαισθησία που έχουν θα τη διαχειριστούν». Τόνισε, μάλιστα, ότι τα ΜΜΕ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μουσική που ακούν οι νέοι.
Αναφερόμενος, δε, στα κακώς κείμενα της ελληνικής παιδείας και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη τόνισε ότι «κρύβουμε κομμάτια της ιστορίας λες και ντρεπόμαστε για αυτά». Ως παράδειγμα ο τραγουδιστής έφερε την οικογένεια Μαυρομιχάλη και τη σύγκρουσή της με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που οδήγησε στη δολοφονία του ηγέτη. «Έχουμε άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη αλλά δεν ξέρουμε τι προδότης ήταν», σχολίασε ο τραγουδιστής, ενώ αποκάλεσε «σιχάματα της ιστορίας» τον Ιωάννη Κωλέττη και του Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.
Για το προσφυγικό ζήτημα, ο μεγάλος τραγουδιστής υποστήριξε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας λειτούργησε με ευαισθησία, έτσι όπως έπρεπε» και έκανε αναφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό παρελθόν των Ελλήνων.
Ο Γ. Νταλάρας μίλησε και για το ρεμπέτικο τραγούδι σχολιάζοντας ότι «το ακούν κι όσοι δεν ενδιαφέρονται για ουσίες». Κατέληξε λέγοντας πως θα αφιέρωνε στην Ελλάδα του σήμερα το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» (…που φεύγω για τα ξένα).
της Βάσιας Μπάρμπα

 

Μοίρασε το άρθρο!