Γιατί στοιβάχτηκαν όλα τα άτομα της αποστολής σε ένα όχημα; – Γιατί δεν είχαν όλα τα στελέχη της αποστολής δορυφορικά τηλέφωνα; – Ποιος διέταξε τους άνδρες του Ειδικού Τάγματος Αλεξιπτωτιστών να ταξιδέψουν με το λεωφορείο και όχι με ειδικό όχημα συνοδείας;
Αν και έχουν ήδη περάσει πάνω από 24 ώρες από την τραγική κατάληξη της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής βοηθείας στη Λιβύη, τα ερωτήματα ως προς τα αίτια που προκάλεσαν το θανατηφόρο δυστύχημα είναι ακόμη αναπάντητα.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως στο θεωρούμενο δυστύχημα από το ΓΕΕΘΑ και τις επίσημες κυβερνητικές αρχές στην Αθήνα σκοτώθηκαν μία Πλωτάρχης και μία Επισμηναγός του Υγειονομικού, ένας αλεξιπτωτιστής στέλεχος του Ειδικού Τάγματος Αλεξιπτωτιστών και δύο διερμηνείς του Υπουργείου Εξωτερικών. Τραυματίστηκαν άλλα 13 άτομα πέντε εκ των οποίων σοβαρά.
α ερωτήματα που απευθύνονται στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία είναι ξεκάθαρα. Ποιος σκέφτηκε και διέταξε να ταξιδέψει όλη η αποστολή με ένα μόνον όχημα; Όπως προκύπτει η όποια ασφάλεια υπήρχε ήταν ΜΕΣΑ στο λεωφορείο και όπως πάλι προκύπτει από την «άτυπη ενημέρωση» δεν ήταν και εξοπλισμένη όπως προβλέπεται. Γιατί δεν υπήρχαν συνοδευτικά οχήματα με τους Αλεξιπτωτιστές που είχαν επιφορτιστεί με τα θέματα ασφαλείας της αποστολής; Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν δύο συνοδευτικά οχήματα , ένα εμπρός και ένα πίσω από το λεωφορείο μέσα στα οποία επέβαιναν Λίβυοι. Σχετικά με το θέμα της επικοινωνίας δεν υπήρχαν δορυφορικά τηλέφωνα ή υπήρχαν και κάηκαν μέσα στο λεωφορείο; Είχε προηγηθεί ή όχι ανίχνευση στους δρόμους που οδηγούσαν στον προορισμό της αποστολής από έμπειρα στρατιωτικά στελέχη; Γνώριζε ή όχι το Υπουργείο Άμυνας πως από το 2011 η ευρύτερη περιοχή αλλά και η πόλη Ντέρνα ελέγχεται από το λιβυκό τμήμα του ISIS; Έστειλε ήδη το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εμπειρογνώμονες στο πεδίο ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος;
Προς τι τα pixels ;
Τέλος ενώ υπάρχει video από το συμβάν, γιατί έχει προστεθεί το λεγόμενο μωσαϊκό ή «μπλερ» για να καλυφθεί η εικόνα του φλεγόμενου λεωφορείου σε ένα σημείο; Μήπως κάποια λεπτομέρεια θα εξέθετε εκείνους που προβάλλουν την επίσημη εκδοχή για το τραγικό συμβάν;
Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και όλα επιχειρούν να εξηγήσουν πώς ανεφλέγη το λεωφορείο
Τα σενάρια έχουν ως εξής:
1) Το λεωφορείο έπεσε σε νάρκη
2) Το λεωφορείο χτυπήθηκε από RPG
3) Το λεωφορείο τράκαρε με όχημα που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.
4) Στο λεωφορείο είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά
5) Το λεωφορείο να έπεσε σε ενέδρα ένοπλης ομάδας η οποία κινήθηκε με τα γνωστά ημιφορτηγά που φέρουν στην καρότσα τους πολυβόλα
6) Το λεωφορείο ανεφλέγη από κάποια διαρροή μετά την σύγκρουση
Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν έχει απαντηθεί το κρισιμότερο ερώτημα. Γιατί το λεωφορείο με την ελληνική αποστολή δεν συνοδευόταν από έναν προπομπό και από ένα όχημα οπισθοφυλακής με ένοπλα πληρώματα ασφαλείας από Έλληνες των Ειδικών Δυνάμεων; Χωρίς να το επιβεβαιώνουν επίσημα «κύκλοι» του Υπουργείου Άμυνας άφηναν να εννοηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας πως το λεωφορείο συνοδευόταν από δύο οχήματα με άνδρες της λιβυκής πολιτοφυλακής. Δεν έχουν δοθεί ακόμα λεπτομέρειες για ποια πολιτοφυλακή πρόκειται, για τον αριθμό των ανδρών κλπ.
Το ΓΕΕΘΑ επέδειξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση ως προς την παρεχόμενη πληροφόρηση μετά το συμβάν. Διεθνή και έγκυρα ΜΜΕ όπως το El Arabija ,η Jerusalem Post και το Reuters μετέδωσαν το θανατηφόρο συμβάν με αριθμούς θυμάτων ώρες πριν το ΓΕΕΘΑ επιβεβαιώσει 3 θανάτους και 2 αγνοουμένους και ακόμη περισσότερες ώρες πριν επιβεβαιώσει και τους 5 θανάτους. Απαράδεκτη και από ένα σημείο και μετά άκρως παρεξηγήσιμη καθυστέρηση όταν μάλιστα πρόκειται για εθνικό ζήτημα εκτός συνόρων. Επανήλθε βεβαίως με νέες ανακοινώσεις αργά το βράδυ της Κυριακής.
(Στη φωτογραφία οι 2 Ελληνίδες λίγο πριν το ραντεβού με τον θάνατο – Η επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου)
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ωστόσο «φρονίμως ποιών» κατόπιν εντολών προφανώς , κράτησε αποστάσεις και μάλιστα άφησε πολλά περιθώρια ερμηνειών όταν δήλωσε:
«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα.
Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν».
Μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας για όλα τα παραπάνω δεν υπήρχαν απαντήσεις.
Το σημαντικότερο ωστόσο ερώτημα αφορά την ίδια την στρατιωτική ηγεσία. Ποιος σχεδίασε μία στρατιωτική αποστολή 19 ατόμων σε εμπόλεμη χώρα η οποία επιστρέφει μέσα σε 24 ώρες στην Ελλάδα πλήρως αποδεκατισμένη με 5 νεκρούς και 13 τραυματίες; Σύνολο απωλειών 18.