Οργισμένη επιστολή εμπόρων προς Γεωργιάδη: Δεν πρόκειται να ανοίξουμε με 24ωρη λειτουργία

Για μια ακόμα τροπολογία εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κάνουν λόγο με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με αφορμή την τροπολογία για τα εμπορικά καταστήματα που ανοίγει τον δρόμο για 24ωρη λειτουργία σε πληθώρα επιχειρήσεων.

«Σας ενημερώνουμε όμως ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ σκληρές για να πεθάνουν. Οι δε φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ούτως ώστε να μην «τρώνε το τυράκι» των Κυριακών (προσπάθεια ανοίγματος που κάνουν οι κυβερνήσεις από το 2004)», αναφέρουν στη σχετική επιστολή.

Ποια καταστήματα αφορά

Ο Νόμος 5019/2023, αναφέρεται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για τα κάτωθι καταστήματα:

α) καταστήματα εστίασης παντός είδους,

β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας,

γ) φωτογραφεία,

δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,

ε) ξενοδοχεία,

στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,

ζ) ανθοπωλεία,

η) πρατήρια υγρών καυσίμων,

θ) περίπτερα,

ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,

ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με

μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους,

ιβ) γραφεία τελετών

Μάλιστα οι έμποροι αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον κ., Γεωργιάδη ότι «θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εκτός από τα ξενοδοχεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα γραφεία τελετών τα οποία, για λόγους ανάγκης λειτουργούν όλο το 24ωρο, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο της σκλαβιάς και λειτουργούν με ανθρώπινα ωράρια το 2023»

Σημειώνεται δε πως όσον αφορά στο άρθρο 18, παρ. 3 του ίδιου νόμου, σύμφωνα με το οποίο στις τουριστικές περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα να  λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδος τα εξής καταστήματα:

α) αρτοποιεία,

β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής,

γ) κρεοπωλεία,

δ) ιχθυοπωλεία,

ε) υπεραγορές (super-markets),

στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014»

«Σας ενημερώνουμε ότι κανείς εξ’όλων αυτών, εξαιρουμένων των υπεραγορών (super-markets) -για τα οποία δεν γνωρίζουμε- δεν έχουν πρόθεση να ανοίξουν. Επίσης θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή και να επανεξετάσετε τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, όσον αφορά το τι σημαίνει πολύ μικρή οντότητα.

Τέλος, για να μην δημιουργείτε Νόμους χωρίς καμία αξία, οι οποίοι δεν συμβάλλουν σε τίποτε εκτός της προώθησης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων καταστημάτων, δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιχειρήσεων, καλό θα ήταν σε αυτές τις περιπτώσεις να συμβουλεύεστε τους Φορείς του εμπορίου, οι οποίοι απ’ό,τι φαίνεται γνωρίζουν καλύτερα την αγορά», καταλήγει η σχετική επιστολή των δύο φορέων.

Μοίρασε το άρθρο!