Τα κάρβουνα, τα καπνιστήρια και οι ειδικοί φούρνοι ανάβουν, οι σούβλες παίρνουν στροφές και η γλυκιά μυρωδιά του ψητού κρέατος μάς τραβάει από τη μύτη σε αυτές τις δοκιμασμένες διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης.
Γράφει η Ασημίνα Τούνα
Κοντοσούβλι τρυφερό και ζουμερό, κοκορέτσι ή αρνί και κατσικάκι με ξεροψημένη πετσούλα; Δεν υπάρχει Έλληνας – εκτός αν είναι vegan – που θα κάτσει στο πασχαλινό τραπέζι και δεν θα τσιμπήσει έστω κι ένα κομμάτι σουβλιστό αρνί ή κατσικάκι.
Θέλει τέχνη η σούβλα. Είναι σπορ που χρειάζεται εμπειρία και αφοσίωση. Πάνω από το κρέας που ψήνεται αργά αργά, «καραμελώνει» και γίνεται μαλακό σαν λουκούμι, στέκονται οι «μάστορες» – οι ειδικοί της σούβλας που ξέρουν τα μυστικά της και φροντίζουν για τις λεπτομέρειες του ψησίματος που κάνουν τη διαφορά.
Σου έχει τύχει κάποιο βράδι να κοιμάσαι και να ονειρεύεσαι σούβλες να γυρνάνε; Δεν χρειάζεται να ανοίξεις τον καζαμία – η εξήγηση είναι προφανής: είσαι πεινασμένος για κοκορετσάκι και λοιπά κρεατικά που γυρνάνε και πρέπει να τα φας πριν έρθει το Πάσχα ή μετά από αυτό. Δεν έχει εποχή αυτή η νοστιμιά. Τι καλύτερο, άλλωστε, από μία βόλτα στη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ για φαγητό που θυμίζει χωριό;
Γι’ αυτό κι εμείς σου προτείνουμε τις καλύτερες σούβλες της πόλης για όλους τους πιστούς καλοφαγάδες εκεί έξω, που τιμούν τη σούβλα χειμώνα καλοκαίρι!
Σταμάτα να ταλαιπωριέσαι και ικανοποίησε την ακατάσχετη δίψα σου για σουβλιστά στις παρακάτω ταβέρνες που διεκδικούν το Αστέρι Michelin στην κατηγορία. Ταβέρνες και all time classic στέκια για μερακλήδες και ορκισμένους κρεατοφαγάδες, βάζουν μπρος τις σούβλες και σερβίρουν κρέας – λουκούμι.
Βέργες Λάγιες
Βενιζέλου 63, Κέντρο
Το στέκι των εθισμένων κρεατοφαγάδων κρατάει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου την συνταγή της επιτυχίας του. Την υψηλή ποιότητα σε αυτά που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το μικρό γωνιακό ψητοπωλείο της Βενιζέλου έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.
Οι Βέργες Λάγιες αποτελούν το σημείο, όπου τα πρόβεια κοψίδια παντρεύονται αρμονικά με το σάντουιτς! Εδώ, επίσης, θα δοκιμάσεις dreamy χοιρινό ψητό γάστρας, κοντοσούβλι, λουκάνικο, μοσχαρίσιο συκώτι, κοψίδια πρόβεια, μπριζολοπανσέτα και επικά σάντουιτς με ό,τι υλικό μπορείς να φανταστείς.
Οι φιλικοί οικοδεσπότες είναι πάντα στη διάθεσή σου να σε ενημερώσουν για ό,τι καινούρια προσθήκη προκύψει. Να μην ξεχνάς να ενημερώνεσαι μόλις επισκέπτεσαι τον χώρο τους!
Οι μερίδες είναι ιδανικές σε ποσότητα, για να τις βάλετε στη μέση και να τις μοιραστείτε με την παρέα σας – το μόνο που θα χρειαστείτε επιπλέον είναι η μπίρα, το τσίπουρο ή το κρασί που θα τις συνοδεύσουν. Ένα γαστρονομικό «διαμαντάκι» που αξίζει.
Κατσικούλα
Αγ. Δημητρίου 150
Νέα άφιξη στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης, η Κατσικούλα το τσικνίζει ανεξαρτήτως ημέρας. Οι σούβλες γυρίζουν συνεχώς και τα αρώματα σε πείθουν με το που μπεις σε αυτό το παραδοσιακό ψητοπωλείο που δίνουν έμφαση στις σούβλες και φέρνει γεύσεις απ’ το χωριό δίπλα σας.
Τις περισσότερες φορές θα το βρείτε γεμάτο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι λόγοι; Είναι εύκολα προσβάσιμο, αλλά κυρίως φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κοντοσούβλια κοτόπουλο που έχω δοκιμάσει και παράλληλα είναι απίστευτα οικονομικό. Αν δε θυμάσαι την ακριβή διεύθυνση, μην ανησυχείς. Θα το εντοπίσεις από την ευωδιαστή μυρωδιά της τσίκνας που θα σε κατευθύνει έξω από την πόρτα του.
Λαϊκό μαγαζί, με μενού που βασίζεται αποκλειστικά στο κρέας και μερικά απαραίτητα συνοδευτικά. Οι σούβλες στην Κατσικούλα γυρνάνε και σκορπάνε χαρά και ευωδία σε όλη την Αγίου Δημητρίου. Must εδώ τα αρνίσια παϊδάκια, καθώς και το ζουμερό κοντοσούβλι – από τα κορυφαία της Θεσσαλονίκης.
Θα δοκιμάσεις, επίσης, εξαιρετικό λουκάνικο, κοντοσούβλι πρόβειο, χοιρινό, μα και κοτόπουλο, θεϊκά σουτζουκάκια και πανσέτα. Το μενού συμπληρώνουν νόστιμες αλοιφές, χωριάτικη σαλάτα φρεσκοκομμένη, φέτα κατσικίσια, μανιτάρι σχάρας και χειροποίητες τηγανιτές πατάτες.
Άσυλο
Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια
Στην καρδιά της πόλης, υπάρχει ένα μέρος κρυμμένο. Ένας χώρος που απέχει ένα βήμα από το πολύβουο κέντρο, μα μόλις το κάνεις, περνάς σ’ έναν τόπο διαφορετικό, βουτηγμένο στο πράσινο, σε μια αυλή που σε ταξιδεύει στο χρόνο. Στην καρδιά της πόλης, υπάρχει ένα άσυλο, στ’ αλήθεια, για όλους εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν, να αποδράσουν, να πάρουν μια ανάσα αλλιώτικη, βγαλμένη από άλλες εποχές. Και γι’ αυτό το Άσυλο θα σου μιλήσω.
Το βλέπεις ήδη, από τις πρώτες εικόνες. Είναι ένα Άσυλο πραγματικό, για όσους χρειάζονται μια δόση από την πλατεία του χωριού, ενώ διασχίζουν τις κεντρικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή της Ευαγγελίστριας άλλωστε, ίσως είναι, η τελευταία μυστική όαση της πόλης μας. Μια μαγική αυλή, που σε περιμένει, δίπλα σου, στολισμένη με πράσινο και μπόλικο παρελθόν.
Το Άσυλο, είναι ένας χώρος με ιστορία. Και καθώς πέρναγε στα χέρια της επόμενης γενιάς, κράτησε όλα εκείνα τα στοιχεία που το διατηρούν αυθεντικό. Το Άσυλο, είναι ένας χώρος που έχει το άρωμα των δεκαετιών του ένδοξου παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.
Μόλις περάσεις την πόρτα του, ή μόλις καθίσεις στην αυλή του, θα το καταλάβεις. Είναι ντυμένο ξύλο, είναι ντυμένο εικόνες, κι αν ακούσεις λίγο καλύτερα, είναι ντυμένο από τις φωνές των ανθρώπων που απέκτησαν υπέροχες βραδιές, με μουσική, με γεύσεις, με τραγούδι, με μια ατμόσφαιρα που χαράχτηκε στη μνήμη τους. Πλάι σε ‘κείνο το τζουκ μποξ…
Το Άσυλο είναι αφιερωμένο στο καλό κρέας. Επίσης, το Άσυλο, είναι πασίγνωστο για τις σούβλες του. Καλοψημένα κρεατικά, όπως ελασσονίτικο, κοντοσούβλι κοτόπουλου ή χοιρινού, μπριζόλα σούβλας. Και πρέπει να τα δοκιμάσετε. Και μην ξεχάσετε, να συνδυάσετε το ποιοτικό κρέας με μια τρομερή ποικιλία ορεκτικών και σαλατών που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αφού ακολουθούν τους πιο μοντέρνους συνδυασμούς υλικών!
Παραδοσιακό Ψητοπωλείο Κατσαμάκα
Αυγερινού 18, Πλατεία Άθωνος
Εδώ όλα είναι στα Κάρβουνα. Στο παραδοσιακό ψητοπωλείο Κατσαμάκας, μπορείς να βρεις κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κεμπάπ, Γιαννιώτικο, μπριζόλα σούβλας, αρνί, γύρο σούβλας και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.
Όλα τους τα πιάτα είναι χειροποίητα και εκλεκτά και είναι όλα προτεινόμενα και καθόλου τυχαία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ταβέρνες της Θεσσαλονίκης με το πιο ωραίο περιβάλλον.
Τα κρεατικά τους νωπά και εντόπια φτιαγμένα με φροντίδα και μεράκι! Ζώα πολυτελείας και από τζάκι. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, κεμπάπ και γύρος είναι μερικά από τα πιάτα που σερβίρονται. Απλές, παραδοσιακές γεύσεις χωρίς πολύπλοκα υλικά με έμφαση στο φρέσκο , καθαρό κρέας. Το μενού συμπληρώνουν πατάτες ,σαλάτες αλλά και χύμα κρασί.
Απλό, λιτό και απέριττο οικογενειακό και άκρως παρεΐστικο ψητοπωλείο, το οποίο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο ίδιο σημείο και σπάει τις μύτες μικρών και μεγάλων με τα ποιοτικά κρέατα που ψήνει, σουβλίζει και σερβίρει σε γενναίες μερίδες.
Μπαχτσές
Βασ. Όλγας 211, Ανατολικά
Ο Μπαχτσές, το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο στη Βασ. Όλγας, είναι από τους λίγους χώρους, όπου μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικές ηλικίες αλλά και λόγω των συνθηκών να φιλοξενήσει τους πιστούς του θαμώνες.
Το σκηνικό είναι γνώριμο και πλέον κλασσικό αφού παραπέμπει με τη διακόσμησή του σε εποχές βγαλμένες από τον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο. Το προσωπικό, επίσης, είναι πάντοτε ενημερωμένο και φιλόξενο, κάτι που θα καταλάβετε από την πρώτη στιγμή που θα σας καλωσορίσουν στον χώρο αλλά και από τον τρόπο που θα σας εξυπηρετήσουν και θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας προτιμήσεις.
Στον Μπαχτσέ απολαμβάνετε χειροποίητο φαγητό, το οποίο ετοιμάζεται πάντα τη στιγμή της εκάστοτε παραγγελίας. Οι μερίδες είναι χορταστικές και οι τιμές εξαιρετικές. Σαλάτες ζουμερές και γευστικές με παρθένο ελαιόλαδο. Οι «αλοιφές» παρασκευάζονται από τους μάγειρες του μαγαζιού και πραγματικά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι καθώς ταιριάζουν με τα κρεατικά και δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση τους. Οι φρέσκες πατάτες και η μεγάλη ποικιλία ορεκτικών θα συνοδεύσουν τα κρεατικά αλλά θα σας ανοίξουν και την όρεξη.
Τα πιάτα των κρεατικών περιλαμβάνουν όλους τους τρόπους μαγειρέματος που μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε. Στο τηγάνι, στη σχάρα, στη σούβλα. Έτσι, λοιπόν, μια κλασσική χοιρινή τηγανιά ή ένα «Εξοχικό» με κομμάτια από μπούτι κοτόπουλου και sauce μουστάρδας ή η «Τρουφάτη» με κοτόπουλο, μανιτάρια και λάδι τρούφας είναι μια καλή αρχή για τη «μέση» του τραπεζιού.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές προτάσεις κρεατικών στη σχάρα, όπου ξεχωρίζουν το χειροποίητο γεμιστό μπιφτέκι και τα ζουμερά κοτομπριζολάκια ενώ προτείνουμε να δοκιμάσετε και το Αθηναϊκό Κεμπάπ, με ανάμεικτο κιμά αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος. Στα σπέσιαλ πιάτα περιλαμβάνονται η Σταβλίσια Χοιρινή Μπριζόλα των 700γρ, το σνίτσελ κοτόπουλο (και α λα κρεμ), τα κοντοσούβλια.
Τέλος, ένα από τα «δυνατά χαρτιά» στον Μπαχτσέ είναι οι σούβλες. Χορταστικά, ζουμερά, σιγοψημένα σε φωτιά από κάρβουνα, τα επιλεγμένα κομμάτια κρέατος στο Ελασσονίτικο και στα κεμπάπ χοιρινού και κοτόπουλου είναι ό,τι πιο απολαυστικό θα δοκιμάσετε. Μπορείτε μάλιστα να παραγγείλετε και ποικιλία σούβλας για δύο άτομα ώστε να μην υπάρχουν διλήμματα κατά την παραγγελία σας.
Απειρωτάν
Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Μικρού 32
Ένας επίγειος παράδεισος μέσα στον πανικό της πόλης. Φημίζεται για τα επικά νόστιμα ψητά και σουβλιστά του και τις περισσότερες φορές θα το βρείτε γεμάτο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είτε απολαμβάνεις την υπέροχη σκιά του κήπου του, είτε τη μοναδική ζεστασιά του εσωτερικού του χώρου, το μόνο σίγουρο είναι ότι για λίγα λεπτά θα ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Θα σου θυμίσει έντονα εκείνα τα γραφικά ταβερνάκι που με κόπο βρίσκεις στα χωριά της Μακεδονίας και η κουζίνα του θα σου θυμίσει την κουζίνα της μαμάς και θα γευτείς τα πιάτα που όλοι λέμε ότι μόνο οι »παλιές» ξέρουν να πετυχαίνουν.
Θα συναντήσετε το Απειρωτάν στην οδό Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Μικρού 32 και θα έχετε τη χαρά και την ευτυχία να δοκιμάσετε πιάτα όπως τα τσιγαριαστά χόρτα με αυγά, μανιτάρια ψητά, μελιτζάνα με δυόσμο και καρύδι, μοσχαράκι με μελιτζάνα, αρνάκι στη λαδόκολλα, κότσι στο φούρνο, κοκορόπιτα με γιαούρτι, ριζότο μανιταριών με γιαούρτι, σουβλάκι μανιταριών και γεμιστό καλαμάρι, ενώ για επιδόρπιο σας περιμένει λαχταριστή σπιτική σοκολατόπιτα ή το ιδιαίτερο παγωτό κανέλα.
Αν ο μυθικός ήρωας ήξερε από σουβλιστά τότε προφανώς και θα έκανε Ιθάκη του αυτό το εστιατόριο, το οποίο διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα. Οι σούβλες του είναι απίθανες, τα κρέατα τρυφερά και οι γεύσεις του προκαλούν εκρήξεις στον ουρανίσκο.
Το Απειρωτάν είναι η μικρή όαση που χρειάζονται όλε οι πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που κάνει του παλιούς να θυμηθούν και συστήνει στους καινούριους την παλιά καλή ελληνική κουζίνα.
Νέα Κληματαριά
Θεμιστοκλή Σοφούλη 97, Καλαμαριά
Το ψητοπωλείο “Νέα Κληματαριά”, αποτελεί ένα φιλικό, ζεστό και οικογενειακό μαγαζί που μετράει επιτυχώς περισσότερα από 45 χρόνια λειτουργίας στον χώρο της εστίασης. Η ιστορία του ξεκινάει από τη 17η του Νοεμβρίου το 1978, όταν δύο αδέρφια πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν την επιχείρηση τους στη Χαριλάου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το όνομα της επιχείρησης ήταν «Νέα Κληματαριά» και από τη πρώτη μέρα λειτουργίας της φάνηκε πως ήταν μία άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση. Έτσι, με αγάπη και μεράκι για αυτό που έκαναν, τα δύο αδέρφια, συνέχισαν να αναπτύσσουν το κατάστημα τους με ραγδαίους ρυθμούς.
H «Νέα Κληματαριά» ξεχώρισε από τη πρώτη μέρα της λειτουργίας της, για το γευστικό αλλά και συγχρόνως ποιοτικό φαγητό της. Με ειδικότητα στις σούβλες, το μαγαζί διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια την ίδια επιτυχημένη κουζίνα και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από τους ανταγωνιστές της. Το δυνατό χαρακτηριστικό του καταστήματος είναι η τεράστια ποικιλία τόσο στα είδη της σούβλας όσο και στον τρόπο ψησίματος.
Στα κάρβουνα ή στη σχάρα, χοιρινό ή κοτόπουλο, η σούβλα της “Νέας Κληματαριάς” είναι ένας από τους βασικούς λόγους να την επισκεφθεί κανείς. Κατσικάκι γάλακτος σούβλας, Κοκορέτσι, Κοντοσούβλι, Χοιρινή μπριζόλα σούβλας, Παϊδάκια γάλακτος αρνίσια, Γύρος χειροποίητος και γουρουνόπουλο στη σούβλα είναι μερικά μόνο από τα καλούδια που θα δοκιμάσεις.
Αποτελεί πρότυπο για τα υπόλοιπα μαγαζιά του κλάδου, καθώς ήταν το πρώτο μαγαζί της πόλης της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατόρθωσε να βραβευτεί για την εξαιρετικά επιλεκτική κάβα του.
Με πολύ κόπο και χρόνια έρευνας, σχετικά με τον κλάδο της οινοποιίας, τα αδέρφια κατάφεραν να εμπλουτίσουν την ήδη πλούσια συλλογή τους, με σπάνια κρασιά, χρόνιας ωρίμανσης και κρασιά από ιδιαίτερα σπάνιες ποικιλίες αμπέλου. Πέρα από την εξαιρετική τους ποιότητα, τα κρασιά που φυλάσσει η κάβα, καλύπτουν μία μεγάλη ποικιλία οίνων, κατάλληλα να συνοδεύσουν κάθε γεύμα και κάθε είδος κρέατος.
Τηγανιές & Σχάρες
Καυταντζόγλου Λύσανδρου 12, απέναντι από την ΕΡΤ3
Κατούνη 3, Λαδάδικα
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν τα πάντα για το κρέας και γνωρίζουν όλα του τα μυστικά απ’ έξω και ανακατωτά, όπως για την προετοιμασία, το μαγείρεμα αλλά και το σερβίρισμα. Χωρίς υπερβολή στη Θεσσαλονίκη φημιζόμαστε για το καλό κρέας και όχι άδικα. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά και γι’ αυτό εμπιστευόμαστε τους καλύτερους του είδους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν οι Τηγανιές & Σχάρες Meat Restaurant.
Βλέποντας το εστιατόριο απ΄έξω καταλαβαίνεις ότι θα φας καλά. Ο χώρος μέσα είναι μεγάλος και ευρύχωρος με οικεία ατμόσφαιρα και προσιτή διακόσμηση, ενώ ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ενδείκνυται για νέο κόσμο, μεγάλες παρέες, ζευγάρια, καθώς και για οικογένειες.
Αυτό που θα παρατηρήσεις σίγουρα είναι η ανοιχτή κουζίνα όπου εκεί μαγειρεύονται τα πάντα που θα σερβιριστούν στο τραπέζι σου. Η βιτρίνα με τα κρεατικά και το Dry Aged με τα premium κομμάτια κρέατος είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να «χαζέψεις» πριν καθίσεις.
Η μεγάλη γκάμα κρεατικών και οι ιδιαίτερες κοπές θα ενθουσιάσουν κάθε meat lover, ενώ τις εξειδικευμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του εστιατορίου, θα τις καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά. Άλλωστε, η άριστη ποιότητα των προϊόντων και οι καλές πρώτες ύλες συνθέτουν μία εγγυημένη επιλογή. Πόσο μάλλον όταν η επιλογή σου έχει 19 χρόνια εμπειρίας. Σκοπός του εστιατορίου είναι να σερβίρει πιάτα που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια.
Θα δοκιμάσεις σουβλιστά να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Κοντοσούβλι χοιρινό ή Κοντοσούβλι Κοτόπουλο, Μπριζόλα Σούβλας, Μπριζόλα χοιρινή με κόκκαλο σε γαλλική κοπή, χοιρινά μπριζολάκια τσεπάτα γεμισμένα με κεφαλογραβιέρα, χοιρινά παϊδάκια με τραγανή κρούστα & BBQ sauce και μπριζολοπανσέτα χοιρινή.
Από την κατηγορία Κρεμαστά μία ξεχωριστή επιλογή αποτελεί το ντουέτο χοιρινό & κοτόπουλο στη βέργα. Ακόμη μερικές ιδιαίτερες επιλογές είναι η χοιρινή τηγανιά με BBQ sauce, μαύρη μπύρα & δαμάσκηνο και η τηγανιά κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος.
Όμως, για να είναι ολοκληρωμένο ένα φαγητό πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο καλό κρασί που θα το απογειώσει. Στη wine list θα βρεις πολλές επιλογές που θα συνοδεύσουν τα πιάτα σας με τον καλύτερο τρόπο. Όλα τα κρασιά και οι magnum φιάλες προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ μη παραλείψεις να ρίξεις μία ματιά και στα αποστάγματα.