Οι δημοσιο-κάφροι – Του latsion

Οι δημοσιο-κάφροι  – Του latsion
Την περίοδο που βραβεύθηκε ο Ευαγγελάτος από την Πρόεδρο της δημοκρατίας, όλοι όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία αισθάνθηκαν ένα δέος. «Επιτέλους αναγνωρίζονται οι αξίες» είπαν όλοι με μια φωνή!
Ήρθε λοιπόν ο Ευαγγελάτος στη Θεσσαλονίκη για να κάνει ρεπορτάζ. Έφερε μαζί του και τη Στεφανίδου για να βρει κι αυτή υλικό για τη δική της εκπομπή στην τηλεόραση. Γυρίζει λοιπόν την πόλη με τον κάμεραμαν και καταγράφουν στιγμιότυπα. Ενώ λοιπόν περπατούν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κάποια στιγμή στραβοπατά ένα κοριτσάκι και πέφτει στα «πεντακάθαρα» νερά, που αν δεν πας από πνιγμό, θα πας από μόλυνση. Φωνάζουν όλοι βοήθεια αλλά κανένας δεν τολμά να βουτήξει στα νερά. Ξαφνικά, κάποιος βγάζει το πουκάμισο, βουτά στο νερό και βγάζει ημιλυπόθυμη τη μικρή. Όλοι χαίρονται και επευφημούν τον νεαρό για την ηρωική πράξη. Νάσου λοιπόν μπροστά και ο Ευαγγελάτος με την κάμερα πλησιάζει τον νεαρό: «Νεαρέ μου, είσαι ένας ήρωας. Έσωσες ένα παιδί από βέβαιο πνιγμό. Στις ειδήσεις θα σε έχω πρώτο θέμα». «Ευκαριστό» λέει ο νεαρός με σπαστά ελληνικά. Σταματά για λίγο ο Ευαγγελάτος και παρατηρεί ότι είναι λίγο μελαμψός. «Από πού είσαι;» τον ρωτά. «Αφγκανός» του λέει ο νεαρός.
Το βράδυ στις ειδήσεις βγάζει τρέιλερ ο Ευαγγελάτος που γράφει: «Παράνομος μετανάστης γυμνώνεται σε δημόσιο χώρο, βουτά στα καταγάλανα νερά του Θερμαϊκού και βγαίνει κρατώντας παράνομα νεαρή ελληνίδα, πριν την αποσπάσει από τα χέρια του το Λιμενικό».
Συνεχίζει το ρεπορτάζ του στη Θεσσαλονίκη και κάποια στιγμή επισκέπτεται το ψυχιατρείο της Σταυρούπολης και κατακεραυνώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Γυρίζει λοιπόν τους θαλάμους των ασθενών και φτάνει στο θάλαμο των γιατρών. Ανοίγει την πόρτα χωρίς να χτυπήσει και λέει με στόμφο: «Εδώ αν μπει κάποιος υγιής θα βγει τρελός». Χώνει το μικρόφωνο στη μούρη ενός γιατρού: «Πως διαπιστώνετε ότι ένας ασθενής είναι έτοιμος να επανέλθει στην κοινωνία πλήρως υγιής»; «Τους κάνουμε ένα τεστάκι» λέει ενοχλημένος ο γιατρός. «Τι τεστάκι;», ρωτάει με απορία ο Ευαγγελάτος. «Κοίταξε», του λέει ο γιατρός, «γεμίζουμε μία μπανιέρα με νερό, βάζουμε δίπλα ένα κουτάλι και μια κούπα και ζητάμε από τον ασθενή να την αδειάσει». «Ε, καλά» λέει ο Ευαγγελάτος, «το ξέρω και γω. Αν είναι υγιής στα μυαλά του, θα την αδειάσει με την κούπα». «Όχι», του απαντά ο γιατρός, «ένας υγιής ψυχικά άνθρωπος, θα την αδειάσει βγάζοντας την τάπα της μπανιέρας»! Αυτό το ρεπορτάζ δεν παίχτηκε στις ειδήσεις.
Η Στεφανίδου πάλι, βρέθηκε σε ένα χωριό του Ωραιόκαστρου. Ενώ βρίσκεται σε ένα ορεινό δρόμο, βλέπει έναν νεαρό να βόσκει τις κατσίκες. Κατεβαίνει με τον κάμεραμαν απ΄το αυτοκίνητο και αρχίζει τις περίεργες ερωτήσεις. «Δε μου λες νεαρέ, πώς τη βολεύεις εδώ πάνω χωρίς γυναίκα»; Κοκκινίζει ο βοσκός και δε λέει τίποτε. Ξανά η Στεφανίδου του χώνεται: «Δε πιστεύω να την κάνεις τη δουλειά με καμιά κατσίκα»; «Ε,ε,ε» ψελλίζει ο νεαρός. «Α,α καλά το κατάλαβα εγώ, εκτονώνεσαι με κατσίκα» συνεχίζει η Στεφανίδου νομίζοντας ότι στρίμωξε τον χωριάτη. Εκείνος όμως τάχει πάρει μαζί της και βρίσκοντας την αυτοκυριαρχία του της λέει: «Εκτός από κατσίκα, έχω πάει και με αρκούδα»! Τρελλαίνεται η Στεφανίδου και τον ξαναρωτά: «Δε μου λες, την ικανοποίησες τουλάχιστον»; «Α,α, δεν ξέρω» κάνει ο βοσκός, «αλλά από τότε η αρκούδα μου φέρνει μέλι»!
«Ο Ευαγγελάτος κάνει κοινωνικές ειδήσεις γι΄αυτό και έχει επιτυχία» λέει η μάνα μου, βλέποντας τη βράβευσή του από την Πρόεδρο. «Και πως είναι μια κοινωνική είδηση;» ρωτά με απορία η Πέπη. «Δείχνοντας μισή ώρα εικόνες από ένα έγκλημα πάθους στη γειτονιά», της απαντώ, «παρά πολιτικές ειδήσεις και ειδικά τις διεθνείς».
Όλοι οι ανταποκριτές στο εξωτερικό στοιχίζουν στα κανάλια ο κούκος αηδόνι. Στην ΕΡΤ μάλιστα το πήγαν παραπέρα και ο ανταποκριτής στη Μόσχα έδινε ανταπόκριση απ΄το σπίτι του στην Αθήνα! Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τον εμφύλιο στο Σουδάν. Ενδιαφέρεται για τη ληστεία στη γειτονιά. Αυτή η μορφή ειδήσεων και πιο πολλά έσοδα φέρνει και πολύ πιο φθηνή είναι. Κανένα κανάλι δεν μπορεί να αγνοήσει την τηλεθέαση και να αδιαφορήσει για τον ανταγωνισμό, αλλιώς θα κλείσει.
Έτσι φθάσαμε στο σημερινό τοπίο με τους Εισαγγελάτους και τους Ντερμπεντέρηδες. Αυτές είναι οι προτιμήσεις του κοινού.

Μοίρασε το άρθρο!