Οι απειλές Ερντογάν και οι ελληνικές αυταπάτες–Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τα νέα από το μέτωπο της βουλιμικής Τουρκίας σε ό,τι αφορά την Κύπρο -και κατά συνέπεια την Ελλάδα είναι εξαιρετικά άσχημα. Είναι χειρότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε, καθώς αυξάνεται η επιθετικότητά της σε μια εποχή κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκλονίζονται από τις εσωτερικές εξελίξεις και την απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, έχει δείξει ότι έγνοια του είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Τουρκία και, αν είναι δυνατόν, να εισέλθει σε έναν διάλογο στον οποίο θα συζητήσει τα πάντα. Και συνεργασίες στο Αιγαίο. Μόνο που δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ο Τούρκος συνομιλητής του. Και είμαι βέβαιος ότι το αντιλήφθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, όταν επιχείρησε να του μιλήσει για την Κύπρο και ο Ερντογάν του απάντησε με επιθετικό τρόπο για τη Θράκη.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία γνωρίζει ότι:

• Η Ευρώπη, εκτός του Εμανουέλ Μακρόν, δεν ασχολείται με το γεγονός ότι ένα κράτος-μέλος της, η Κύπρος, είναι υπό συνεχή εκβιασμό. Η ΕΕ δεν έχει κανέναν μηχανισμό, πέραν του διπλωματικού (και άχρηστου), για να υποστηρίξει το νησί και να σταματήσει μια τουρκική επίθεση.

Ας μην έχει αμφιβολία περί αυτού κανείς. Οι στιγμές για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Και τα διλήμματα βασανιστικά. Τι κάνει ένας ηγέτης σε αυτή την περίπτωση, όταν το δικό του εσωτερικό μέτωπο είναι σμπαράλια και η βασική συζήτηση αφορά αν πρέπει να γίνονται ή όχι απεργίες; Αναγκάζεται να συνομιλήσει υπό εκβιασμό βεβαίως…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μοίρασε το άρθρο!