Οδηγός μετακινήσεων για πλοία-αεροπλάνα-τρένα και οδικώς – Πώς ταξιδεύουμε το καλοκαίρι

Ελεύθερη μετακίνηση εκτός νομού με παράλληλη κατάργηση του γραπτού μηνύματος στο 13033 εφαρμόζεται από σήμερα, Παρασκευή, 14 Μαΐου, ενώ παράλληλα ύστερα από μήνες απαγόρευσης επιτρέπονται ξανά και οι πτήσεις εσωτερικού. Ωστόσο παραμένουν οι περιορισμοί τόσο στις πληρότητες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των πλοίων όσο και στον αριθμό των ατόμων σε ταξί και άλλα οχήματα.

 

Το ethnos.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετακινήσεις σας το φετινό καλοκαίρι με οδικά μέσα, σιδηρόδρομο, πλοία και αεροπλάνα. Εντός της ημέρας μάλιστα αναμένεται και η οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τις διεθνείς πτήσεις, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες ακόμα 9 χωρών να εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, ενώ θα καταργεί και τους αριθμητικούς περιορισμούς για τους Ρώσους. Η οδηγία αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νεου στις 24 Μαίου.

 Οδικά μέσα και σιδηρόδρομος

Η λειτουργία των ΜΜΜ συνεχίζεται σε περιορισμένη συχνότητα και με μέγιστη πληρότητα 65% για τα λεωφορεία δημοσίας χρήσης, τα ΚΤΕΛ τους συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία φτάνει το 85% προβλέπεται για τη λειτουργία των τουριστικών λεωφορείων και των ειδικών τουριστικών λεωφορείων περιήγησης πόλεων ανοιχτού ή κλειστού τύπου.

Στα διπλοκάμπινα και τύπου βαν οχήματα επιτρέπεται η μετακίνηση έως τριών επιβατών χωρίς να υπολογίζεται ο οδηγός. Η υπέρβαση του ορίου επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ανήλικων τέκνων.

Για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο επιτρέπονται έως 4 άτομα με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχλείου. Αντίστοιχη δυνατότητα έχουν και οι εκπαιδευτικοί σε μη αστικές περιοχές, οι οποίοι μετακινούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας εντός και των ΙΧ παραμένει υποχρεωτική εκτός αν σε αυτό επιβαίνει μόνον ο οδηγός οι επιβάτες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες ή συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού.

Πλοία

Η πληρότητα στα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία μπορεί να φτάνει έως το 80% του συνολικού αριθμού επιβατών ή το 85% εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου πρέπει να ανέρχεται στο 50%.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων μπορούν να βρίσκονται έως 4 άτομα εφόσον είναι σύζυγοι/συμβιούντες ή συγγενείς. Διαφορετικά έως 2 μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος.

Πληρότητα έως 80% επιτρέπεται στα επιβατηγά – οχηματαγωγά ταχύπλοα ή υδροπτέρυγα εφόσονδιαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA. Σε διαφορετική περίπτωση η πληρότητα δεν μπορεί να ξεπερνά το 50%.

Οπως εχει γνωστοποιηθεί ήδη για την επιβίβασή τους σε πλοίο οι επιβάτες ενήλικες αλλά και παιδιά άνω των 5 ετών θα πρέπει:

  • είτε να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους για τον κορονοιό τουλάχιστον 14 μέρες και να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε μοριακό έλεγχο έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, σε rapid test ή self test εντός 24 των τελευταίων 24 ωρών πριν το ταξίδι ή
  • να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.

Από τις υποχρεώσεις αυτές εξαιρούνται οι επιβάτες των πορθμειακών γραμμών Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος – Φανερωμένη σαλαμίνας, Πόρος – Γαλατάς Τροιζηνίας και Ρίο – Αντίριο καθώς και οι ακτοπλοικές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια.

Σε όλες τις περιπτώσεις για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς νησιά και αντίστροφα συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας.

Αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό

Από σήμερα και για όλο το καλοκαίρι επιτρέπονται, σύμφωνα με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) οι πτήσεις εσωτερικού. Σύμφωνα με την οδηγία, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
  2. να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
  3. να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
  4. να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν και ανηλίκους από πέντε 5 ετών και άνω.

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της επιβίβασης.

 Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ,καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας πολιτικής Αεροπορίας.

Μοίρασε το άρθρο!