Ξενοδοχεία: Στο 15% οι πληρότητες – Άνοιξε 1 στα 5 στη χώρα

Μόλις ένα στα πέντε ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μικρομεσαίας δυναμικότητας, άνοιξε με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, το Σάββατο 15 Μαΐου, με τις πληρότητες, ωστόσο, να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ελάχιστες περιοχές να παρουσιάζουν μία σχετικά για τα δεδομένα της εποχής ικανοποιητική κίνηση.

 

«Το έχω πει εδώ και αρκετό και καιρό ότι οι πληρότητες θα κινούνται γύρω στο 15% και δυστυχώς δικαιώθηκα. Αυτή θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάζει ο κλάδος ολόκληρο το Μάιο. Τον Ιούνιο θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση, αλλά δε θα έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Από το τέλος του Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν μαζικά τα ξενοδοχεία», σημειώνει ο κ. Τάσιος. «Με τόσο χαμηλές πληρότητες, κατά μέσο όρο στο 15% – 20%, είναι αδύνατο να βγουν τα έξοδα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε και το διατυμπανίζαμε. Άλλωστε, το είχε αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος μίλησε για μαζικότερο τουρισμό από το τέλος Ιουνίου και μετά», συμπληρώνει από την πλευρά του ο κ. Τσακαλάκης.

Οι ελπίδες στον… Σεπτέμβριο

Το γεγονός ότι όλος ο… πλανήτης βρίσκεται σε αναμονή, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τις σχεδόν ανύπαρκτες προκρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι που έχουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, κάνει τους επιχειρηματίες του κλάδου να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ακόμα και για τον Ιούλιο και να στρέφουν τις ελπίδες τους για τον… Σεπτέμβριο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα είναι καλύτερη ακόμα και από αυτήν που θα παρουσιάσει ο Αύγουστος.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Πιστεύω ότι η αγορά της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης  θα προγραμματίσει τις διακοπές στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό διότι θα επικρατήσει η συλλογιστική πόσο ασφαλής θα είναι η χώρα και πόσο έχουν προχωρήσει τα προγράμματα εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα από το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου και μετά», τονίζει ο κ. Τάσιος.

«Φέτος θα δούμε μία χρονιά, η οποία θα είναι απολύτως της τελευταίας στιγμής. Εκτιμώ ότι ο Ιούλιος σε καμία περίπτωση δε θα είναι όσο καλός περιμέναμε. Αυτήν τη στιγμή οι όποιες κρατήσεις έχουμε ως επί το πλείστον αφορούν το Σεπτέμβριο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας της φετινής τουριστικής περιόδου, πολύ καλύτερος και από τον Αύγουστο. Για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού μέχρι στιγμής έχουμε μόνο κάποιες ερωτήσεις από Έλληνες, αναφορικά με πακέτα του κοινωνικού τουρισμού. Το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και κάποια νησιά του Ιονίου μπορούν να κρατήσουν την τουριστική σαιζόν μέχρι και μεγάλο μέρος του Νοεμβρίου», υποστηρίζει ο κ. Τσακαλάκης.  

Μοίρασε το άρθρο!