Το θέμα της φετινής εκδήλωσης θα αναδείξει 2 καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη
Η καθιερωμένη αρχιτεκτονική εκδήλωση OPEN HOUSE Thessaloniki επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να εξερευνήσει περισσότερα από 70 κτίρια και να συμμετάσχει σε πλήθος παράλληλων δράσεων που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η διοργάνωση, που στοχεύει στην προώθηση και κατανόηση της αρχιτεκτονικής, περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις από τους εθελοντές του ΟΗΤ σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες τους αποκλειστικά για την εκδήλωση. Χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τόσο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική όσο και την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.
Το θέμα της φετινής εκδήλωσης θα αναδείξει 2 καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Η προσβασιμότητα εξασφαλίζει ότι τα κτίρια και οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε όλους, ανεξάρτητα από τυχόν περιορισμούς ή αναπηρίες. Ενώ η συμπερίληψη προάγει τον σεβασμό της διαφορετικότητας και των αναγκών της κοινότητας, όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, εμφανούς ή κρυφής αναπηρίας έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα.
Στο πλαίσιο της φετινής θεματολογίας, θα υπάρξει ενημέρωση για τα προσβάσιμα κτίρια, με φίλτρα προσβασιμότητας στην ιστοσελίδα, ειδική σήμανση και διαδικτυακές ξεναγήσεις (LIVESTREAM TOURS). Σε συνεργασία με το Mind the Map, θα δημιουργηθούν απτικοί χάρτες και ένα τρισδιάστατο μοντέλο για άτομα με μερική ή ολική τύφλωση σε ένα από τα κτίρια του ΟΗΤ. Επιπλέον, οι ξεναγήσεις του OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθούν και στα Αγγλικά, προσφέροντας έτσι πρόσβαση σε επισκέπτες από διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες.
Τo OPEN HOUSE Thessaloniki 2024 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki 2024, εκτός από τις ξεναγήσεις στα κτίρια (OPEN TOURS), προγραμματίζονται επίσης οργανωμένες θεματικές διαδρομές (OPEN WALK), ξεναγήσεις για μαθητικά και εκπαιδευτικά γκρουπ (OPEN SCHOOL), επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας (MADE IN Thessaloniki),
καθώς και μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη (OPEN OFFICE).
Το πρόγραμμα των δράσεων θα εμπλουτιστεί και με διάφορους διαγωνισμούς: OPEN PHOTO (διαγωνισμός φωτογραφίας), OPEN VOTE (βραβείο κοινού για την καλύτερη ξενάγηση), OPEN your map (διαγωνισμός για τον καλύτερο χάρτη του ΟΗΑ), και άλλους.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗΤ 2024 θα βρείτε στην ιστοσελίδα openhousethessaloniki.gr.
Γίνε και εσύ μέλος της ομάδας των εθελοντών μας κάνοντας αίτηση έως τις 12.10 στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.openhousethessaloniki.gr/volunteers/application/
Για αιτήσεις συμμετοχής κτιρίων στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων ή χώρων δημιουργίας και παραγωγής στο Made in Thessaloniki, αποστέλλετε email στο info@openhousethessaloniki.gr με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.
Ακολούθησε την εκδήλωση ΟΗΤ 2024 ώστε να ενημερωθείς για το φετινό πρόγραμμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/902376548613430/?ref=newsfeed
Το Open House
Thessaloniki λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025), Open House Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 12 ΟΗ σε 12 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν Open House Europe κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διά δράσης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, προβλέπεται στο πρόγραμμα η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.