Νέα εποχή στα Πανεπιστήμια: Ξεκινάει από το νέο έτος η διαγραφή φοιτητών

Ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για αρκετά πανεπιστημιακά ζητήματα, όπως η ίδρυση μη κρατικών σχολών και για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, για το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών είπε πως «τίθεται ξανά σε ισχύ το ν+2, όπου 2 είναι τα χρόνια επιπλέον φοίτησης από του χρόνου, δηλαδή από το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. Θα ισχύσει για τους παλαιότερους φοιτητές και θα αρχίσει η διαγραφή τους».

«Θα διαγράφονται οι φοιτητές, ξεκινώντας από τους παλαιότερους και φαντάζομαι πως το ξέρουν. Υπάρχουν, όμως, και ειδικές περιπτώσεις υγείας, κοινωνικές, οικονομικές κλπ που θα εξεταστούν επί μέρους» πρόσθεσε ο κ. Ζώρας για το θέμα των αιώνιων φοιτητών.

Τι είπε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναφορικά με την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων δήλωσε «αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι θα ξεκινήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια από το 2025. Δηλαδή το παιδί που είναι στην Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμο να περάσει στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια».

«Μία από τις προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν campus και σημαντικές υποδομές. Δεν θα έρθει ένα Πανεπιστήμιο που θα ανοίξει ένα διαμέρισμα ή έναν όροφο σε μια πολυκατοικία και θα πει με μία ταμπέλα “Πανεπιστήμιο”» συνέχισε.

Για το ποια Πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την πρόταση της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν συνεννοήσεις επιμέρους που γίνονται με το Υπουργείο, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, διότι είναι συνεννοήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις[…] αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται, γίνεται περισσότερο για ορισμένα κυπριακά Πανεπιστήμια».

«Αυτή είναι η συζήτηση η πιο επίκαιρη. Το υπουργείο είναι σε συνεννοήσεις και με άλλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το Yale θα αναπτύξει ένα κομμάτι δραστηριότητάς του εδώ, το Harvard έχει ήδη ένα κομμάτι δραστηριότητάς του στο Ναύπλιο υπό τη μορφή θερινών σχολείων κι αυτό θα αναπτυχθεί» κατέληξε.

Μοίρασε το άρθρο!