Νέα ανακάλυψη – Εντοπίστηκε νέος νευρώνας που μας βοηθά να θυμόμαστε που αφήσαμε διάφορα πράγματα

Μια νέα σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες, καθώς εντόπισαν ένα νέο είδος εγκεφαλικού κυττάρου με μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, καθώς μας βοηθά να θυμόμαστε πού αφήσαμε διάφορα αντικείμενα.

 

Τα νεοανακαλυφθέντα κύτταρα διανυσματικού εντοπισμού (vector trace) ωστόσο μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζουμε αντικείμενα, όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή το κινητό, μέσα στους χάρτες του εγκεφάλου μας.

 ​Οι Βρετανοί επιστήμονες πίσω από την ανακάλυψή τους υποστηρίζουν ότι μελλοντική έρευνα που θα εστιάζει σε αυτά μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια εκδηλώνουν απώλεια μνήμης.

Τα κύτταρα διανυσματικού εντοπισμού, που είναι στην ουσία ένας νέος τύπος νευρώνα, κωδικοποιούν συνδυασμένες αποστάσεις και κατευθύνσεις σε αντικείμενα, καθώς και τη μνήμη της παρουσίας αντικειμένων που έχουμε δει πρόσφατα, αλλά τώρα δεν είναι μπροστά μας.

Εκτιμάται ότι αυτοί οι νευρώνες αλληλεπιδρώντας μάς επιτρέπουν να κάνουμε ανασύσταση της θέσης μας στον χώρο έναντι των αντικειμένων, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι ορατά σε εμάς.

​Το γεγονός ότι αυτό δεν είναι εφικτό σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άλλα είδη άνοιας είναι κάτι που θα διερευνηθεί και όταν εντοπιστεί ο λόγος που ανακόπτει αυτή τη λειτουργία των νευρώνων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη πρόοδο της επιστήμης σε αυτόν τον τομέα.

Μοίρασε το άρθρο!