Aρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στο κοινό για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Ενώ ορισμένοι έχουν επιλέξει να φορούν ιατρικές μάσκες, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφασμάτων στο ευρύ κοινό και την εξελισσόμενη έρευνα σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για την εφαρμογή τους.
Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες για τις μάσκες, συνιστώντας να φορεθούν σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος ευρείας μετάδοσης και η φυσική απόσταση είναι δύσκολη, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς χώρους.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικούς τρόπους χρήσης της μάσκας,« οδηγίες χρήσης» και ορισμένους μύθους που κυκλοφορούν γι’ αυτές.
Τύποι μάσκας
Οι ιατρικές μάσκες, γνωστές και ως χειρουργικές μάσκες, κατασκευάζονται από τουλάχιστον τρία στρώματα συνθετικών, μη υφασμένων υλικών. Αυτά είναι τυποποιημένα, σχεδιασμένα για μία χρήση και αξιολογούνται για αποτελεσματικότητα στην αναπνοή.
Εάν υπάρχει έλλειψη ιατρικών μασκών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου. Για το ευρύ κοινό, οι μη ιατρικές, υφασμάτινες μάσκες μπορούν να φορεθούν για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού αυτού που τη φορά στους άλλους γύρω του. Αυτές μπορούν να αγοραστούν ή να τις φτιάξει κάποιος στο σπίτι.
Με βάση ακαδημαϊκή έρευνα που μοιράζεται και ο ΠΟΥ, οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών στρωμάτων και μπορούν να κατασκευαστούν από ποικιλία υλικών. «Το εσωτερικό στρώμα μπορεί να είναι βαμβάκι, το εξωτερικό στρώμα μπορεί να είναι πολυεστέρας ή νάιλον, κάτι που απωθεί τα σταγονίδια και το μεσαίο στρώμα από πολυπροπυλένιο», εξήγησε η Simniceanu.
Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσετε τα χέρια σας πριν βάλετε τη μάσκα και να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας ενώ τη φοράτε. Η μάσκα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι σας και δεν πρέπει να φοριέται κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι, γύρω από το λαιμό ή να κρέμεται από το αυτί. Μην αφαιρείτε ή τραβάτε τη μάσκα για να μιλήσετε με κάποιον. Όλες οι μάσκες πρέπει να αφαιρούνται από τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά και μετά πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Οι ιατρικές μάσκες πρέπει να απορρίπτονται μετά από μία χρήση ή όταν γίνονται υγρές ή φθείρονται.
Εάν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε τις υφασμάτινες μάσκες, αυτές πρέπει να φυλάσσονται σε μια καθαρή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Συνιστάται να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με σαπούνι ή απορρυπαντικό, κατά προτίμηση σε ζεστό νερό. Συνιστάται να μην φοράτε μάσκα ενώ ασκείστε καθώς μπορεί να δυσκολευτεί η αναπνοή. Δεν χρειάζεται επίσης να φοράτε μάσκα όταν είστε μόνος σας σε αυτοκίνητο ή όχι γύρω από ανθρώπους, συμπλήρωσε η Simniceanu.
Μύθοι για τη μάσκα
Οι μάσκες δεν είναι η μόνη λύση και τρόπος προστασίας κατά του COVID-19. Η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση πρέπει επίσης να διατηρούνται ως προστατευτικά μέτρα. «Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι η μάσκα είναι μια μαγική λύση για τον κοροναϊό και δεν είναι», δήλωσε η Simniceanu.
Στην πραγματικότητα, η λανθασμένη χρήση μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. «Όταν οι άνθρωποι τη φορούν γύρω από το πηγούνι ή τα γένια τους, και στη συνέχεια τραβούν τη μάσκα πίσω στο πρόσωπό τους, αυτό στην πραγματικότητα προσθέτει στρώματα μόλυνσης και βάζει περισσότερα παθογόνα στο στόμα που μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε μόλυνση», πρόσθεσε.
Ένας άλλος μύθος για τη μάσκα που κυκλοφόρησε ισχυρίζεται ότι η παρατεταμένη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα ως αποτέλεσμα του χρήστη να αναπνέει τον αέρα που εκπνέει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όταν φοριέται σωστά, η παρατεταμένη χρήση ιατρικών μασκών δεν προκαλεί δηλητηρίαση από CO2 ή ελλείψεις οξυγόνου.