Μπορεί η Ε.Ε. να στραφεί σε εμβόλια από Κίνα και Ρωσία; Δημόπουλος και Παγώνη απαντούν

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στην προμήθεια των εμβολίων στην ΕΕ. Είναι το κινέζικο εμβόλιο και το Sputnik V της Ρωσίας μια λύση; Η Ρωσία έκανε γνωστό ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού Sputnik V. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι εν λόγω δόσεις μπορούν να είναι στη διάθεση της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλούν στο enikos.gr και εξηγούν υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν μια καλή λύση τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού.

Δημόπουλος: Είναι ξεκάθαρα θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

“Είναι ξεκάθαρα θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι θέμα δικό μας. Η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να πάρει την απόφαση ότι θα ζητήσει τα δεδομένα, και αν πάρει τα δεδομένα αυτά και αξιολογηθούν, αυτά είναι έτοιμα υποτίθεται, θα μπορούσε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε τέτοιες εγκρίσεις για να προχωρήσει κανείς σε προμήθεια εμβολίων και από αυτές τις πηγές” πρόσθεσε.

Παγώνη: Κάθε εμβόλιο βοηθά – Πρέπει να δημοσιευθούν οι μελέτες

“Πρέπει πρώτα να πάρουμε τις μελέτες στα χέρια μας και μετά αφού δούμε τις μελέτες και τις αξιολογήσουμε, να προχωρήσουμε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε στα χέρια μας όλες τις μελέτες για τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας. Εγώ περιμένω να δω από τις άλλες εταιρείες τι τελικά θα γίνει γιατί είδατε τις δηλώσεις της AstraZeneca, άρα περιμένουμε να ξεκαθαριστεί η ιστορία με πόσα τελικά εμβόλια θα δώσει. Ξεκίνησε με μειώσεις 60%, τελικά δεν ξέρω πόσα εμβόλια θα δώσει γιατί αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό από τη στιγμή που είχε γίνει διαπραγμάτευση με την ΕΕ και η κάθε χώρα είχε μοιράσει το ποσοστό που θα έπαιρνε ανά πληθυσμό. Άλλαξαν μετά όλα αυτά. Περιμένουμε να δούμε. Όσον αφορά της Κίνας και της Ρωσίας το εμβόλιο θα θέλαμε να έχουμε όλες τις μελέτες γιατί κάθε εμβόλιο καλό είναι και από τη στιγμή που μπορεί να βοηθήσει, αν έχουμε στα χέρια μας τον πλήρη φάκελο και τον δούμε, γιατί όχι;” δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.

Μοίρασε το άρθρο!