Μουντιάλ 2022 και Ant1+: Το χρονικό ενός μεγάλου φιάσκου

 

Ποικίλες συζητήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επισφράγιση του “φιάσκο”της μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ του Κατάρ από την πλατφόρμα του ΑΝΤ1, το ΑΝΤ1+, με το κανάλι να ανακοινώνει την ελεύθερη μετάδοση όλων των αγώνων λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι «μαύρο» είχε πέσει στον ΑΝΤ1+ από την αρχή των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Η εν λόγω εξέλιξη αναδεικνύει και το ζήτημα της ανάθεσης των δικαιωμάτων για την προβολή ενός τέτοιου κορυφαίου αθλητικού γεγονότος για πρώτη φορά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό αντί για την ΕΡΤ, η οποία μετέδιδε επί δεκαετίες τους αγώνες του Μουντιάλ.

Το γεγονός είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις καθώς οι τηλεθεατές θα έπρεπε να πληρώσουν συνδρομή για να δουν τους αγώνες.  Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ANT1 πλειοδότησε έναντι της δημόσιας τηλεόρασης έναντι 15 εκατ. Ευρώ.

Τι υποστηρίζει η ΕΡΤ

Η ίδια η ΕΡΤ πάντως έσπευσε πριν από λίγες μέρες να πάρει θέση επί του ζητήματος με φόντο το “φιάσκο” της μετάδοσης των αγώνων από τον ΑΝΤ1+. 

Όπως διευκρίνιζε σε αυτή στον σχετικό διαγωνισμό διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει ποτέ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα και να μεταδώσει ελεύθερα όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν αρκετό καθώς η FIFA αποφάσισε να υπάρξει και εναλλακτικός διαγωνισμός με τη συμμετοχή των συνδρομητικών πλατφόρμων.

«Η ΕΡΤ, στον σχετικό διαγωνισμό που έγινε τον Μάιο του 2021, διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ από τη δημόσια τηλεόραση για να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα του Μουντιάλ του Κατάρ και να μεταδώσει ελεύθερα όλους τους αγώνες στα τρία κανάλια της, όπως γινόταν πάντα. Ωστόσο, για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε αιφνιδιαστικά να υπάρξει στην Ελλάδα και εναλλακτικός διαγωνισμός, στον οποίο μπορούσαν να μετέχουν και συνδρομητικές πλατφόρμες συνεπωμιζόμενες, έτσι, το συνολικό κόστος με τα ιδιωτικά κανάλια και αποκλείοντας για πρώτη φορά το σύνολο των τηλεθεατών από τη δωρεάν πρόσβαση σε κάποιες μεταδόσεις αγώνων», ανέφερε η ΕΡΤ και συνέχιζε:

«Για να γίνει ακόμη πιο σαφές ότι κανένας δεν επέβαλε στην ΕΡΤ να αποχωρήσει από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, στον αμέσως επόμενο διαγωνισμό για μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, η δημόσια τηλεόραση διεκδίκησε και εξασφάλισε, ήδη, τα δικαιώματα τόσο για το Euro 2024 όσο και για το Euro 2028, οι αγώνες των οποίων -εννοείται- ότι θα μεταδοθούν ελεύθερα», κατέληγε.

Τι γίνεται με όσους έκαναν συνδρομή για το Μουντιάλ;

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η ανακοίνωση εκ μέρους του ANT1 πως θα μετέδιδε μόνο τους μισούς αγώνες από την ελεύθερη συχνότητά του. Συγκεκριμένα, το κανάλι ενημέρωσε πως οι 32 από τους συνολικά 64 αγώνες θα μεταδίδονταν μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας τους.

Μάλιστα, με φόντο τις αντιδράσεις που υπήρξαν ο ANT1 έσπευσε να λανσάρει ένα “ελκυστικό” πακέτο, ανακοινώνοντας  προσφορά 3,33 ευρώ το μήνα για την παρακολούθηση του Μουντιάλ, η οποία θα ίσχυε όμως μόνο εφόσον κάποιος έκανε 6μηνη συνδρομή.

Μετά το φιάσκο πάντως ενδιαφέρον έχει τι θα κάνει το κανάλι με όσους αποφάσισαν να κάνουν συνδρομή, προκειμένου να δουν το Μουντιάλ και διαπιστώνουν πλέον πως τα λεφτά του πήγαν “χαμένα”.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ANT1 συζητά το ενδεχόμενο να κάνει επιστροφή χρημάτων -μερική ή ολική- στους συνδρομητές της πλατφόρμας που έκαναν εγγραφή το τελευταίο δεκαπενθήμερο ή τον τελευταίο μήνα σε μια προσπάθεια να “διασκεδάσει τις εντυπώσεις”.

Οργή στο Twitter

Από την πλευρά τους πάντως πολλοί συνδρομητές δείχνουν εξοργισμένοι, όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις τους στο twitter, με το hasthtag #ant1plus να βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην κορυφή των trends.

Κάποιες από τις αναρτήσεις

Μοίρασε το άρθρο!