Μονής Λαζαριστών: Το πιο πλούσιο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, κυρίως μουσικών και η έναρξή του γίνεται αύριο, Τετάρτη 31 Μαϊου, με μια βραδιά αφιερωμένη στον «ροκ τύπο», όπως τον χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, τον Λάζαρο Κωνσταντινίδη, με μουσική και τραγούδια των Pink Floyd και δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Επί σκηνής θα βρεθούν οι Θεσσαλονικείς Great Gig για μια… ωδή σε μουσικές που έχουν αφήσει το σημάδι τους στον κόσμο.

Image

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη

Ακολουθεί την επόμενη Τετάρτη, 7 Ιουνίου μια βραδιά αφιερωμένη στην παραδοσιακή μoυσική και τραγούδια από τον Πόντο ως την Κρήτη που έχει τίτλο  «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση και εμπνευστή τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Σε μήνυμά του προς το Φεστιβάλ ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέφερε ότι «η ψυχή των Ελλήνων κουμπώνει σε δύο πράγματα, την ιστορία και την παράδοση» για να προσθέσει στη συνέχεια πως και τα δύο τα έχουμε σήμερα παραμελημένα.

«Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας» και αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος το γνωρίζει πολύ καλά, ως ένας συνθέτης που ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι» και πρόσφατα στο κατάμεστο Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα συνεχίζεται τώρα με ένα μεγάλο οδοιπορικό, βασισμένο στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη – Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».

Αυτή τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι «διευρυμένος», καθώς η μουσική αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο και συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι,  είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ένα πρόγραμμα με  μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να  «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Image

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να  «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Κι ενώ τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, πάρτε μια γεύση από όσα θα συμβούν τους επόμενους δύο μήνες στο προαύλιο της μονής Λαζαριστών και στο ομότιτλο Φεστιβάλ.

ΙΟΥNΙΟΣ

ΠΕ 08/06         Τάνια Τσανακλίδου – Φώτης Σιώτας
ΠΑ 09/06    «6 στη Σκηνή» / Stand Up Comedy
ΣΑ 10/06    Φοίβος Δεληβοριάς  
ΔΕ 12/06    Καίτη Γαρμπή
ΤΡ 13/06    Swans
ΤΕ 14/06    Θανάσης Αλευράς / «40 + Βγαίνω»
ΠΑ 16/06    Γιώτα Νέγκα
ΔΕ 19/06    Χατζηφραγκέτα
ΤΡ 20/06    Σκιαδαρέσες
ΤΕ 21/06    Sidarta & Saske / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ
ΔΕ 26/06    «Μια τρελή τρελή αλφαβήτα» / Παιδική θεατρική παράσταση
ΤΡ 27/06     Γιάννης Κότσιρας
ΤΕ 28/06    Pink Martini
ΠΑ 30/06    Bloody Hawk / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ

ΙΟΥΛΙΟΣ
ΤΕ 05/07    Έλενα Παπαρίζου
ΣΑ 08/07        Solmeister & Marseaux / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ
ΤΕ 12/07    James
ΚΥ 13/07    Μανώλης Μητσιάς & Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η    Υμνογράφος» της Ι.Μ. Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως
ΠΑ 14/07    Εθισμός / ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ

 

 
 
 
 
 

Μοίρασε το άρθρο!