Μιχάλης Ιγνατίου: Η μεγάλη συμμαχία της Μεσογείου και ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν σε μια σημαντική στρατηγική και ενεργειακή συμμαχία με το Ισραήλ την οποία μάλιστα «ευλόγησε» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Όπως λένε οι Αμερικανοί στην συμφωνία θέλουν να συμμετάσχου κι άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος αλλά και η Ιταλία.

Το πλέον σημαντικό μήνυμα με τα κράτη που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν είναι ότι συμφώνησαν να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλειά τους και να αμυνθούν στις εξωτερικές κακές εξωτερικές επιρροές στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το μήνυμα του κοινού ανακοινωθέντος αφορά τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν αλλά και την Ρωσία λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ. Η Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να έχουν πολλά οφέλη καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην περίπτωση που αποφασιστεί η κατασκευή του αγωγού EasMed, θα υπάρξει και στρατιωτική προστασία, με ότι αυτό σημαίνει.

Νέες προειδοποιήσεις για τους S-400

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα βρει κάποιον τρόπο για να επιλύσει τη διένεξή της με την Τουρκία με αφορμή την απόφαση της τελευταίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ένα “δύσκολο” θέμα.

Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ρωτήθηκε με αφορμή ένα ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται σύντομα να παγώσουν οι προετοιμασίες για την παράδοση των μαχητικών αεριωθούμενων F-35 στην Τουρκία.

Στήριξη ΗΠΑ σε Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ

«Τόσο το εκτελεστικό όσο και το νομοθετικό κομμάτι της κυβέρνησής μας θα δυσκολευτούν να αποδεχθούν την παρουσία των S-400 και του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους που διαθέτουμε του F-35», είπε ο Ντάνφορντ.

«Ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάποιον τρόπο για να το επιλύσουμε, όμως είναι ένα δύσκολο ζήτημα», πρόσθεσε.

Μοίρασε το άρθρο!