Μεταμορφώνεται σταδιακά το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με στόχο οι εργασίες της πρώτης φάσης στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, έκτασης 340 στρεμμάτων, να έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2025. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι εργασίες στα δύο κτήρια Α2 και Α3, τα οποία θα φιλοξενήσουν το δημαρχείο Παύλου Μελά και δύο μουσεία.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΙΤΟΥ
Πλέον στον χώρο κεντρίζουν τα βλέμματα τα μεταλλικά κιόσκια και οι μεγάλες μεταλλικές πέργκολες, σκελετοί εκεί όπου θα κατασκευαστούν τα τρία αναψυκτήρια του πάρκου. Έχουν ολοκληρωθεί τα κέντρα ρεύματος και νερού, στις στέγες των οποίων όπως και στις εισόδους θα τοποθετηθούν αργότερα φωτοβολταϊκά.


Παράλληλα προχωρά η οδοποιία και η διαμόρφωση των κρασπέδων, σταδιακά διαμορφώνονται τα μονοπάτια και οι περιπατητικές διαδρομές, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί οι κολόνες φωτισμού. Σε εξέλιξη είναι από τον περασμένο Νοέμβριο και οι φυτεύσεις χιλιάδων θάμνων και δέντρων, που θα φτάνουν με τα ήδη υπάρχοντα συνολικά τις 10.000. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να συνεχιστούν οι χωματουργικές εργασίες και εξομαλύνσεις για τη διαμόρφωση χώρων, όπως οι πλατείες.
Οι εργασίες στα κτήρια Α2 και Α3 – Προβληματισμός για το υπόλοιπο κτηριακό απόθεμα
Με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο κτήριο Στρατωνισμού Α2, το οποίο θα στεγάσει το νέο δημαρχείο και όλες τις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα ο δήμαρχος, Δημήτρης Ασλανίδης βρέθηκε στον χώρο, μέρος του οποίου διαμορφώνεται. Εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο του 2026 θα έχει τελειώσει, ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η μετακόμιση του δημαρχείου και των υπηρεσιών. «Η μια πτέρυγα θα είναι πλήρως έτοιμη τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο δήμαρχος. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι εργασίες στο δεύτερο κτήριο, το Α3, έκτασης 3.966 τ.μ. στο οποίο αναμένεται να στεγαστεί το Μουσείο με τα ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το εξίσου σημαντικό κτήριο Β4 προορίζεται για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ενώ τα Β1, Β2 και Β3 για πολιτιστικές δραστηριότητες και το κτήριο «Π» για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής.
Προβληματισμός, πάντως, επικρατεί για τα άλλα κτήρια που βρίσκονται εντός του χώρου. Για όσα δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν εργασίες -στα υπόλοιπα 20 κτήρια-, θα πρέπει να ασφαλιστούν για να μην είναι προσβάσιμα από το κοινό. «Η κοινοπραξία όταν μας παραδώσει το Μητροπολιτικό Πάρκο, θα τα σφραγίσει», ανέφερε ο κ. Ασλανίδης.


Πότε θα ανοίξει για το κοινό το Μητροπολιτικό Πάρκο
Προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ωστόσο, για το κοινό θα ανοίξει πιθανότητα λίγο αργότερα. «Μας διαβεβαιώνουν ότι το φθινόπωρο, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Σίγουρα εκείνο το διάστημα θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις. Για τους κατοίκους και τους επισκέπτες όμως το Μητροπολιτικό Πάρκο θα ανοίξει όταν μας διαβεβαιώσουν και οι κοινοπραξία και οι υπηρεσίες του δήμου ότι δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα. Εάν δεν έχουμε το τελικό okey δεν θα βάλουμε κόσμο στο Πάρκο. Ωστόσο, θα έχουμε δράσεις και εκδηλώσεις για το κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασλανίδης. Ο δήμαρχος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι έως to τέλος του έτους θα είναι πλήρως ανοιχτό το Μητροπολιτικό Πάρκο για όλους, κατοίκους και επισκέπτες.
Στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι άμεσα να τρέξουν οι διαγωνισμοί για τη φύλαξη του πάρκου και τη συντήρηση του πρασίνου. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, αυτές οι διαδικασίες μπορούν να τρέξουν ακόμα και αν δεν είναι έτοιμος ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου. «Το Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να το λειτουργήσει και ο ίδιος ο δήμος, ακόμα και εάν δεν γίνει ο Φορέας Διαχείρισης», επισήμανε.
