Με συμμετοχή ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΕΔΕΥΑ εγκρίθηκε “Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων”

Ομόφωνα εγκρίθηκε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης λυμάτων, κατά την 6η διαδοχική συνεδρίαση της Επιτροπής καθοδήγησης για το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών λυμάτων για τους οικισμούς της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Γ.Γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μ.Γραφάκου.

To εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση λυμάτων αποτελεί ουσιαστικά το ενοποιημένο σύνολο και των 13 περιφερειακών σχεδίων λυμάτων της Χώρας.

Σήμερα οι οικισμοί σε μη συμμόρφωση είναι 269, έναντι 213 που βρίσκονται σε συμμόρφωση, με τις ανάγκες χρηματοδότησης να αγγίζουν συνολικά τα 3,25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι πόροι θα καλυφθούν κυρίως από το τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς και από το νέο της περιόδου 2021-2027.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν: ο Γ.Γ. δημοσίων επενδύσεων, Δ.Σκάλκος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Μ.Σταυριανουδάκης, ο Ε.Γ. διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής, Γ. Ζερβός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ.Αγοραστός, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, «ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ», Δ.Καφαντάρης, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, και ο Πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ.Μαρινάκης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Επικεφαλής της DG Regio για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Carstern Rasmussen και ο αναπληρωτής του, Π.Θάνου, εκπρόσωποι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, καθώς η τεχνική γραμματεία λυμάτων, που έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχεδίου.» 

(Ο κ. Καφαντάρης βεβαίως δεν είναι «Αντιπρόεδρος» της ΚΕΔΕ, όπως γράφει το Υπουργείο, αλλά Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ).

Ειδικότερα, το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση λυμάτων προβλέπει: α) Να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες στους 38 οικισμούς που δεν έχουν μελέτες. Σε όλη τη Χώρα αυτό προβλέπεται να γίνει το 2021, ενώ κάποιοι οικισμοί της Αττικής αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες τους το 2022. β) Να ολοκληρωθούν εντός του 2021 οι μετρήσεις στους 26 οικισμούς που δεν έχουν πλήρεις μετρήσεις. γ) Να υποβληθούν για χρηματοδότηση τα έργα για τη δημιουργία υποδομών στους 25 οικισμούς που οι εγκαταστάσεις τους παρουσιάζουν προβλήματα, στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ώστε εντός του 2021 να έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση. δ) Να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις σε έργα διαχείρισης λυμάτων που έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους. Υπάρχουν περίπου 25 μεγάλα έργα που ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί, παρότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους.

Επίσης, για τους μικρότερους οικισμούς, από 2.000 κατοίκους και κάτω, προγραμματίζεται να συνταχθεί εθνικό σχέδιο, εντός του α’ εξαμήνου 2021, με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν τουριστική επιβάρυνση το καλοκαίρι, καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, ώστε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των λυμάτων τους.

Όπως υποστηρίζει η ίδια Ανακοίνωση, σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που «θα διευκολύνουν» τη λειτουργικότητα των υποδομών στη διαχείριση των αστικών λυμάτων θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Μοίρασε το άρθρο!