Πώς μπορούν να επιβιβάζουν τα τετράποδα στο μετρό Θεσσαλονίκης οι ιδιοκτήτες τους- Τι ισχύει στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την κανονική λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες πριν την 30η Νοεμβρίου που οι συρμοί του θα υποδεχτούν τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης,εκτός του ότι είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπη όπως επισημαίνεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, θα είναι και pet friendly δηλαδή φιλικό προς τους τετράποδους πιστούς φίλους του ανθρώπου.
Έτσι τα κατοικίδια θα μπορούν να επιβιβάζονται στους συρμούς του μετρό – χωρίς να πληρώνουν φυσικά εισιτήριο- αρκεί να συνοδεύονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Τα πολυαγαπημένα τετράποδα ζωάκια, ήτοι σκυλάκια και γατάκια, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα παίρνουν μαζί τους κατά την επιβίβαση τους στο Μετρό της πόλης αρκεί να βρίσκονται εντός ειδικού σάκου προκειμένου να είναι τα ίδια ασφαλή αλλά και να μην αισθάνονται άβολα οι λοιποί επιβάτες.
Από τον κανόνα του ειδικού σάκου, εξαιρούνται φυσικά οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί για τυφλά άτομα οι οποίοι και είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι για να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν με ασφάλεια τους ιδιοκτήτες τους και αποτελούν στην κυριολεξία τα μάτια τους.
Κύκλοι του Μετρό ανέφεραν ότι ελπίζουν να είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν οι επιβάτες να μεταφέρουν ακόμα και εντός ειδικού σάκου άλλα ζώα ακόμα κι αν οι ίδιοι τα φιλοξενούν στα σπίτια τους όπως φίδια ή άλλα εξωτικά είδη ζώων.
«Αν θέλει κάποιος να κουβαλήσει ένα ανακόντα ή έναν βόα δεν μπορεί να το κάνει εντός του μετρό» είπαν χαρακτηριστικά.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού η εικόνα ενός τετράποδου να είναι επιβάτης (μαζί με τον ιδιοκτήτη του) σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς είναι σύνηθης. Σε άλλες χώρες απαιτείται η μεταφορά εντός ειδικού σάκου, σε άλλες η χρήση φίμωτρου.
Στην Ελλάδα, η εικόνα αυτή είναι μάλλον ξένη μέχρι στιγμής.
Στη Θεσσαλονίκη στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ επιτρέπεται η επιβίβαση κατοικιδίων από τους ιδιοκτήτες τους εφόσον όπως επισημαίνεται «είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου πρέπει να φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας − διαβατήριο του ζώου και φυσικά να βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών».