ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Tarihten emin degilim

  • Νι θ

Η κατασκευή του Μετρό και η πορεία του σταθμού της Βενιζέλου μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους, συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία βουλευτών, φορέων και εκπροσώπων της πόλης.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ανέλυσε το έργο, λέγοντας πως θα πρέπει να λειτουργήσει εν συνόλω και όχι αποσπασματικά. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την παραμονή των αρχαίων κατά χώρα, είπε πως η λύση αυτή «μπορεί να στέκει θεωρητικά, όμως δεν είναι κατασκευάσιμη».

«Ο σταθμός της Βενιζέλου εάν γίνει με τη μέθοδο in situ, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας που είναι απαραίτητες, τις προδιαγραφές πυρασφαλείας, της εξόδου κινδύνου και τον αερισμό της σήραγγας», είπε.

Αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Αττικό Μετρό, Νίκου Ταχιάου και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου

«Μετρό δεν θα υπήρχε στην πόλη πριν τα τέλη του 2022 και θα έλειπε ο σταθμός Βενιζέλου. Και το δικό μας στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί όλο στις αρχές του 2023», ανέφερε ο Ν. Ταχιάος.

Η Κ. Νοτοπούλου στάθηκε στη διαδικασία με την οποία εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση λέγοντας πως έγινε «πασαρέλα κυβερνητικών στελεχών που δεν ακούει τους πολίτες». Απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο η κ. Νοτοπούλου είπε: «Κύριε δήμαρχε, γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν προσφυγές, καθυστερήσεις, ότι η πόλη θα διαιρεθεί, θα διεκδικήσουν οι εργολάβοι. Οι Θεσσαλονικείς για τα επόμενα έργα θα στερηθούν ένα έργο πνοής. Σας καλώ να μη γίνετε μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, να ταχθείτε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου όπως έχει προγραμματιστεί».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προανήγγειλαν δικαστικές προσφυγές σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό και υπερασπίστηκαν τη «νόμιμη απόφαση» που προβλέπει την κατασκευή του, με κατά χώρα (in situ) διατήρηση των αρχαιοτήτων, η οποία έχει προχωρήσει.

«Ο σταθμός της Βενιζέλου εάν γίνει με τη μέθοδο in situ, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας που είναι απαραίτητες, τις προδιαγραφές πυρασφαλείας, της εξόδου κινδύνου και τον αερισμό της σήραγγας», είπε ο Ν. Ταχιάος.

«Δεν θα βρείτε αρχαιολόγο που θα πάει να αποδομήσει τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου»

«Δεν θα βρείτε αρχαιολόγο της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά την τοποθέτησή της στην ειδική συνεδρίαση για τις αρχαιότητες του Μετρό στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε στους 8 από τους 13 σταθμούς έχουν αποδομηθεί ευρήματα. «Αυτό που βρέθηκε στη Βενιζέλου είναι δώρο για την πόλη. Είναι ένας έτοιμος αρχαιολογικός χώρος. Είναι μοναδικό γιατί είναι κομμάτι του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Υπάρχει πρόβλημα αυθεντικότητας με την μεταφορά τους και την επιστροφή τους. Αυτές οι αρχαιότητες πρέπει να κοπούν κομματάκια για να βγουν από μια τρύπα 7 επί 5 επειδή μπήκε η πλάκα οροφής» σημείωσε μεταξύ άλλων. Διερωτήθηκε ακόμη ότι «από την στιγμή που υπάρχει τεχνική λύση από το 2017 και έχουν ξοδευτεί χρήματα και υπάρχει ΟΜ1 και έχει ΟΜ2 διαφορετικών σταδίων για ποιο λόγο να ξαναπάμε στο θέμα της απόσπασης όταν όλοι μαζί συμφωνήσαμε στη λύση. Για ποιο λόγο να ξαναδιχαστεί η πόλη» τονίζοντας ότι η απόφαση της απόσπασης ενέχει το κίνδυνο μη επιστροφής των αρχαίων. 

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει λύση για την διατήρησή τους in situ καθώς και ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ολοκληρώσει το αρχαιολογικό σκέλος. «Είναι ντροπή μας να λέμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε ειδικά όταν υπάρχει λύση. Με την απόσπαση χρειάζονται 42-46 μήνες για να παραδοθεί ο σταθμός» είπε ακόμη τονίζοντας πως όσοι υποστηρίζουν την απόσπαση αποκρύβουν ότι στη συνέχεια πρέπει να γίνει επιπλέον ανασκαφή στα 3,5 μέτρα όπου βρίσκονται κτίσματα της ελληνιστικής περιόδου.

«Ο μόνος τρόπος να παραδοθεί ο σταθμός το 2023 είναι τα αρχαία να μην επιστρέψουν ποτέ. Αποφασίζουν καθυστερήσεις από το καλημέρα γιατί ως Σύλλογος Αρχαιολόγων θα προσφύγουμε στο ΣτΕ σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Δεν θέλουμε να το κάνουμε, όμως να ξέρετε ότι ξεκινάτε με την καθυστέρηση του ΣτΕ. Στην πόλη που ο Φ. Πέτσας στάθηκε μπροστά στις μπουλντόζες για να σωθεί η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, δεν θα βρείτε αρχαιολόγο που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» δήλωσε ακόμη προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφαση της απόσπασης.

 

Μοίρασε το άρθρο!